7 praktikus tipp a bejárati ajtó beépítéséhez

ajtó beépítés

Manapság nem könnyű szakembert találni, és a saját kézzel készített dolgokat sokkal jobban értékeljük, így nem meglepő, hogy sokan próbálkoznak bejárati ajtó beépítéssel, mikor felújítják lakásukat, vagy új házat építenek. Ha betartunk néhány szabályt, akkor saját magunk, házilag is elvégezhetjük ezt a munkát. Ehhez adunk 7 praktikus tippet.

7 praktikus tipp a bejárati ajtó beépítéséhez

1 A megfelelő ajtó kiválasztása

A bejárati ajtó beépítése a megfelelő ajtó kiválasztásával kezdődik, ugyanis ha nem a lakásunkhoz megfelelő ajtót választunk, az gondot okoz a beépítés során.

Nem mindegy, hogy beltéri, vagy kültéri ajtóra lesz-e szükségünk. A beltéri bejárati ajtók általában olcsóbbak, ezért nagy a kísértés, hogy olyat vásároljunk, de ezek nem bírják a napsütést, hőingadozást és egyéb időjárási viszontagságokat, és hamar tönkremennek. Bár egy beltérre tervezett bejárati ajtót technikailag be lehet szerelni kültéri ajónak is, de könnyen rozsdásodik, nem szigetel jól, és a fal is penészesedhet. Ha utólag szigetelünk egy beltéri ajtót, az nem lesz olyan tökéletes, mintha egy eleve kültérre tervezett ajtót választunk, és elég költséges is. A lényeg, hogy kültéri bejárati ajtónak kültérre tervezett ajtót válasszunk!

Az ajtó nyitásirányát is meg kell határozni, és olyan ajtót kell beszerezni, ami a megfelelő irányba nyílik, ellenekző esetben kellemetlen meglepetés érhet a beszereléskor.  Balos ajtó esetében az ajtópántok, ill. sarokvasak az ajtó bal oldalán helyezkednek el, jobbos ajtó esetében pedig a jobb oldalán. A kiindulási pont mindig az a helyiség, ahová az ajtó nyílik.

2. Az ajtó beépítés időzítése

A belső és külső nyílászárók beépítésének akkor jön el az ideje, ha már minden nedves felújítási munkával (pl, vakolás, festés) végeztünk, és a helyiségek szárazak és jól szellőznek. Nedves falba semmiképp ne  kezdd el beszerelni az ajtótokot, mert a fal meggörbülhet, elrepedhet. Érhető, ha szeretnénk minél hamarabb végezni a munkával, de mindenképp érdemes várni pár napot a befejező munkálatok elvégzése után, mert különben a siettségnek nagy ára lesz.

3. Készíts elő minden szükséges eszközt

Nagyban megkönnyíti a munkát, ha minden szükséges szerszámot előre kikészítesz, és minden kéznél van, mint például mérőszalag, vízmérték, kalapács, véső, fúrógép, kinyomópisztoly stb.

4. A fal előkészítése

Ha nem új házba akarod az ajtót beépíteni, hanem a régi ajtót cserélnéd, akkor a régi tok eltávolításakor nagyon óvatosnak kell lenni. Ha szétvered a falat, és kipotyognak a téglák, úgy nem fog menni az új ajtó beépítése.

Az ajtónyílást megfelelően elő kell készíteni, a nyílás legyen 5-10 miliméterrel nagyobb a toknál. Az ajtótok rögzülését jelentősen javítani lehet, ha eltávolítod a maradék szennyeződéseket. Ehhez csiszold meg a felületét, és porszívózd fel a keletkező port.

5. A tok összeállítása

Mielőtt egymáshoz rögzítenéd az ajtótok elemeit, ellenőrizd egy vízmérték és mérőszalag segítségével a méreteket és a derékszögeket.

6. Az ajtótok beszerelése

Mikor az ajtótokot behelyezed a ajtónyílásba, figyelj rá, hogy a keret és a fal között hézagok minden oldalon egyformák legyenek.

Mikor purhabbal rögzíted a tokot, vedd számításba, hogy a purhab térfogata nagyon megnő, ezért megkönnyíti a munkát, ha alacsony tágulású szerelőhabot használunk.

7. Zsanérok beállítása

A zsanérok beállításánál figyelj arra, hogy se túl szorosak, se túl lazák ne legyenek. Akkor gyorsan elkophatnak, illetve az ajtószárny a padlóhoz, vagy a tokhoz szorulhat.

Ha követed ezeket a tanácsokat, akkor az ajtó beépítés garantáltan nem fog gondot jelenteni számodra.

Array