Mindig legyen otthon kézi fűrész!

kézi fűrész karbantartás

Egyszerű, már már banális állítás, hogy minden háztartás elengedhetetlen tartozéka egy kézi fűrész, azonban pont emiatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. A koncepció mindenki számára ismert és nagyrészt évtizedek óta változatlan, de hát nyertes csapaton nem érdemes változtatni – tartja a mondás. A kézi fűrész is annak köszönheti időtállóságát, hogy a mai napig rendkívül hasznos eszközről beszélünk.

Kézi fűrész kiválasztása az adott projektnek megfelelően

Mindig válasszunk olyan kézi fűrészt, amely megfelel az adott projekt igényeinek és az általunk használni kívánt anyagoknak. Alapvetően egyszerű koncepcióról van szó, mégis létezik többféle kézi fűrész, ezeket vesszük most végig.

Van a klasszikus, rókafarkú vagy keretes kézi fűrész. Ezek a mindenki által ismert (és több, mint valószínű, hogy használt) formák egyszerű feladatokra kiválóan alkalmasak. Fa, műanyag vagy akár bizonyos építőanyagok vágásánál is használhatjuk őket.

speciális feladatokra kifejlesztett fűrészek vagy más formával, vagy különleges fogazattal rendelkeznek, a célnak megfelelően. Beszélhetünk természetesen fémfűrészekről, ami a vizes munkáknál (például csövek méretre szabásnál) nyújtanak hasznos segítséget. Az ág- vagy cservágó fűrészek pedig a kertészek, illetve a kerttulajdonosok hű társai egész évben.

Ezen túl mindenképpen meg kell még említeni azokat az akkus, de szintén kézinek nevezhető fűrészeket is, melyek a kézi munkaerő kiváltását teszik lehetővé, a fent felsorolt munkafolyamatok során. Ezek a komoly igénybevételre tervezett láncfűrészek, a finom szabásra optimalizált dekopír és a precíz, de fárasztó munkát igénylő hagyományos kézi fűrészek háromszögében nyújtanak alternatívát.

kézi fűrész előnyei

 

Kézi fűrészek és elektromos fűrészek közötti különbségek

Amikor választani kell a kézi fűrész és az elektromos fűrész között, fontos figyelembe venni az egyes típusok előnyeit és hátrányait. A kézi fűrészek a hordozhatóság és egyszerű használat miatt előnyösebbek lehetnek bizonyos helyzetekben. Gyakran egyszerűbb csak gyorsan előkapni és kézzel levágni valamit, mintsem áramot keresni, vagy elővenni a nehezebb gépeket.

Komoly munkamennyiség esetén viszont nagy előnnyel bírnak az elektromos fűrészek, hiszen egy beállás után akár órákig is tudunk velük dolgozni, komolyabb fizikai megerőltetés nélkül, így bizonyos helyzetekben ez bizonyul jobb megoldásnak.

Kézi fűrészek vásárlási útmutatója

Amikor kézi fűrészt vásárolunk, fontos figyelembe venni néhány szempontot annak érdekében, hogy megfelelő eszközt válasszunk az adott projekthez. Ezek közé tartozik a fűrész fogazata, penge hossza és anyaga, valamint azt, hogy milyen típusú anyagokhoz tervezték a fűrészt. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, egy-egy szakáruház eladói segítenek meghozni a helyes döntést.

Szintén figyelembe lehet venni a márkát is, egy más területen már bevált márkától minden bizonnyal hasonló minőségre számíthatunk a fűrészek terén is. Meg kell azonban jegyezni azt is, hogy a széles körben ismert márkák esetében a logót is meg kell fizetnünk, ezért előfordulhat az is, hogy megéri a kísérletezés új brandekkel.

Hű társ, éveken keresztül

A megfelelő karbantartás mellett egy kézi fűrész éveken át kiszolgálja gazdáját, hiszen mi romlana el benne? Fontos azonban, hogy gondoskodjunk róla. Nagy dolgokra nem kell gondolni elegendő, ha a használat után eltöröljük egy száraz ronggyal, illetve esetleg néha lemossuk.

A legfontosabb azonban, hogy ne tegyük ki hosszan nedvességnek, hiába a rozsdamentes acél, a használatból fakadó, kisebb-nagyobb felületi sérülések mentén ugyanis hamar elindulhat az oxidáció.

Mindenképpen figyelni kell azonban a biztonságra is. Extra dolgokra nincs szükség, de minden esetben meg kell róla győződni, hogy a munkafelület és a vágandó anyag stabil illetve, hogy sem a mi, sem másnak a végtagjai nincsenek a penge közelében. Ezen túl pedig érdemes védőkesztyűt és szemüveget használni a vágás során.

Képek: elements.envato.com

Array