Halloween tök tartósítása

halloween tök tartósítása

Sokat dolgoztál, hogy minél szebb legyen a töklámpásod, de jó lenne minél tovább élvezni a munkád gyümölcsét. Hogyan lehet a halloween tököt tartósítani? Íme pár gyakorlati tipp, hogy a töklámpásod hosszú életű legyen és sokáig gyönyörködhess benne!

Halloween tök tartósítása, avagy így lesz hosszú életű a töklámpásod

Vásárlás

Mondhatjuk, hogy a halloween tök tartósítása már a vásárlásnál kezdőik, a megfelelő tök kiválasztásánál. Amint a tököt leszedik elindul a lebomlási folyamat, ezért fontos, hogy olyan tököt vásárolj, ami egészséges, nincsenek rajta foltok, vagy puha részek.

Tárolás

A tököt száraz, hűvös helyen tárold a felhasználás előtt és felhasználás után is. Jó lehet a terasz, erkély, vagy akár a hűtőszekrény is. Meleg helyen hamar penészedni kezd.

Időzítés

Az amerikaiak szerint maximum 5 nappal halloween előtt szabad a tököt kifaragni, ugyanis amint felvágod, és a belseje érintkezik a levegővel, a bomlási folyamat felgyorsul.

Megfelelő technika

Van pár olyan tökfaragási technika, ami hozzásegít a halloween tök tartósításához. Távolítsd el a tök tetejét, és a magokat. Jó alaposan tisztítsd meg a tök belsejét, csak egy vékony fal maradjon, így kevésbé fog megromlani

töklámpás előkészítése

Egy kis hipó is segít

Mielőtt kifaragnád a mintát, a tök belsejét mosd át hipós vízzel, ez elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat. Innentől kezdve a tök már fogyasztásra alkalmatlan lesz, de emiatt ne bánkódj, mert a halloween tököt amúgy sem étkezésre nemesítették, hanem kifejezetten tökfaragáshoz. Melyik halloween tök ehető?

Fürdesd meg a tököt

A tök kiszáradását úgy tudod lassítani, ha időnként vízbe áztatod.

Vazelint neki

A kifaragott felületet kend be vazelinnel, vagy fújd le hajlakkal, ezzel meggátolod, hogy a tök húsa a levegővel érintkezzen. 

Ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor sokkal hosszabb életű lesz a töklámpásod. A tökfaragásról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

Array