Melyik halloween tök ehető?

halloween tök ehető?

Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb ünnep, egyre többen faragnak töklámpást, készítenek sütőtökös pitét, és dekorolják ki a lakásukat. A kereskedők pedig szeretnének az ígényeknek megfelelni, és egyre több helyen lehet halloween tököt kapni. Az rendben van, hogy faragni lehet, de megenni is lehet? Ehető a halloween tök vagy sem?

Mi az a halloween tök?

A halloween tök is egy sütőtök fajta, amit különleges céllal nemesítettek. És ez a cél az volt, hogy minél könnyebben, és szebben lehessen belőle töklámpást faragni. Ennél a töknél a kinézet az elsődleges szempont, nem pedig a beltartalom. Az USA-ban az eladott tökök 99 %-át tökfaragásra használják, nem ételkészítésre.

töklámpás készítés lépésről lépésre
Halloween tök töklámpás készítésére való

A sütőtökös halloweeni finomságokat, mint például a sütőtökös pite, nem halloween tökből, hanem más fajtájú sütőtökből készítik.

Az eredeti halloween tök belseje egyébként ehető, de nem túl ízletes, de ez senkit nem izgat, mert nem érkezésre, hanem tökfaragásra vásárolják.

Nem minden halloween tök ehető!

Magyarországon is egyre több helyen árulnak halloween tököt, de sokszor a dísztököket nevezik annak.

A dísztökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok!

Hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást okozhatnak már kis mennyiségben is, ezért a dísztököt nem szabad megenni!

dísztökök
dísztökök

A halloween tök akkor sem ehető, ha különféle kemikáliákkal bekented, kimostad azért, hogy a töklámpásodat így tartósítsd.

Szerencsére már egyre több helyen figyelnek arra az árusok, hogy megfelelően írják ki, hogy milyen tököt árulnak, és melyik ehető és melyik nem. Az a legbiztosabb, ha vásárláskor mindig rákérdezel, hogy az a tök, amit megvettél ehető-e vagy sem.

Étkezésre a nagydobosi, a kanadia sütőtök és hokkaido tök a legfinomabbak, a halloween tököt meg használjuk csak arra, amire eredetileg kitalálták, a tökfaragásra.

Tudod mit ünneplünk halloweenkor?  Kattints a linkre és megtudod!

Array