Sütőtök sütése – 5 tipp a tökéletes sült tökhöz

sütőtök sütése

A sütőtök az egyik legnépszerűbb őszi alapanyag, már alig várjuk, hogy újra sült tököt ehessünk. És bár sokféle ételt szoktak készíteni belőle, a legnépszerűbbek talán a sütőtök leves, sütőtökös pite, sütőtökös süti, mégis sokak kedvence az egyszerű sült tök. De hogyan kell jól megsüti a sütőtököt? Ehhez adunk most pár tippet.

5 tipp a sütőtök sütéséhez

1.Megfelelő sütőtök fajta kiválasztása

Egyre többféle sütőtökkel lehet találkozni az árusoknál, de nem mindegyik ideális sütéshez. Az utóbbi években a halloween tökök elárasztották az árusok polcait, csak hát ez a tök egyáltalán nem étkezésre való. A halloween tököt kifejezetten tökfaragáshoz nemesítették, szóval ilyet csak akkor vegyél, ha töklámpást szeretnél faragni. Töklámpás készítésről itt tudsz olvasni.

töklámpás készítés lépésről lépésre
Halloween tök töklámpás készítésére való

A dísztökök is egyre népszerűbbek, és ezek ráadásul mérgezőek. Az utóbbi években sajnos több olyan eset volt, hogy valaki megette a dísztököt és kórházba került. Szóval mindig rá kell kérdezni, hogy az adott tökfajta ehető-e!

De akkor nézzük, hogy melyik sütőtökök a legfinomabbak sütve.

A nagydobosi sütőtök kifejezetten jó választás sült tökhöz. Szürke héja van, vastag a húsa, viszonylag nagyobb fajta, átlagosan 5-10 kilós

A másik tökfajta, ami ajánlott a sütéshez az a kanadai vagy orange sütőtök. Ez kisebb, ált. 2-4 kilós és jellegzetes körte alakja van.

2. Megfelelő sütőtök kiválasztása

A megfelelő fajta még nem garancia a sikerre, azon belül is jó tököt kell választani. A tök kocsánya legyen száraz, ez jelzi, hogy érett, és a hélye pedig kemény. Olyan sütőtököt válassz, ami szép narancssárga és kemény a húsa. Ha szeletelt sütőtök vásárolsz, akkor megvan az az előnye, hogy látod, hogy milyen a sütőtök húsa, nem érhet meglepetés.

3. Darabolás

A sütőtök sütéséhez az is fontos, hogy a tököt egyforma darabokra szeleteld fel. Ha van kisebb és nagyobb, akkor a nagyobbaknak nem lesz ideje megsülni.

sütőtök sütése sütőben

4. Sütési mennyiség

Még egy fontos tipp, hogy egyszerre maximum 2 kb sütőtököt süssél egyszerre. Ha sok tököt szeretnél sütni, akkor inkább több részletben csináld. A sütés során a tökből gőz távozik, és a túl sok tököt sütsz egyszerre, sok lesz a gőz a sütőben és a tök párolódni fog, nem pedig sülni. Pedig a sült töknek az égett, karamellizált része adja meg az igazi karakterét!

5. Sütőtök sütés lépései

1.Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.

2. Darabold fel a sütőtököt 8-10 cm-es darabokra.

3. Egy kanál segítségével távolítsd el a magokat.

4. Helyezz egy sütőpapírt a tepsibe, így sokkal könnyebb lesz takarítani.

5. Helyezd a sütőtök darabokat a tepsibe, ne túl szorosan, legyen köztük néhány cm távolság.

6. Tedd a sütőtököt a sütőbe, és süsd 30 percig.

7. Csökkentsd a hőfokot 200 fokra, és süsd még 30 percig.

8. Végül csökkentsd a hőfokot 160 fokra, és süsd még kb. 20-30 percig, míg meg nem puhul a sütőtök.

A sült sütőtököt több recepthez is felhasználhatod. Néhány ajánlat:

Array