Töklámpás készítés lépésről lépésre

töklámpás készítés lépésről lépésre

Halloween ünnepe egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is. Halloween egyik legismertebb jelképe a töklámpás, amit Te is elkészíthetsz otthon ezen útmutató segítségével.

Töklámpás készítés lépésről lépésre

1.Tök kiválasztása

A tökfaragáshoz először is szükséged lesz egy tökre. A töklámpáshoz az úgynevezett halloween tököt érdemes használni. Ezt a tökfajtát kifejezetten a töklámpások készítéséhez nemesítették ki. Arányaihoz képest vékonyabb a húsa, így könnyebb faragni. Melyik halloween tök ehető?

Olyan tököt válassz, ami stabilan áll a lábán, és amelyiknek sima a felülete. De annak is lehet előnye ha olyan tököt választasz, amelyik szabálytalan, kinövések vannak rajta, mert ezt beleépítheted a kompozícióba és igazán különleges, egyedi töklámpást készíthetsz.

Ha megvan a tök a lámpáshoz a megfelelő tárolására is figyelni kell. Hideg hűvös helyen tárold felhasználásig, például erkélyen, teraszon, és maximum egy-két nappal Halloween előtt faragd meg, mert ha felvágod, akkor felgyorsul a rothadási folyamat.

2. Tök előkészítése

Egy éles, vékony pengéjű késsel vágd körbe a tök tetejét, és vedd le a kalapját.

A tök belsejét kanalazd ki, és a kanállal a tök húsát is kapard minél vékonyabbra, így könnyebb lesz faragni, és szebben átsüt a fény a tökön.

töklámpás előkészítése

3. Töklámpás minta előrajzolása

A töklámpás készítésének harmadik lépése a minta előrajzolása. Leggyakrabban különféle arcokat szoktak faragni, de csak fantázián múlik, hogy milyen alakzatot szeretnél faragni. Halloweenhez kapcsolódóan gyakori minták a macska, denevér, szellem.

Azt vedd számításba, hogy íves vonalat nehezebb kivágni, ezért ha ez az első töklámpásod, akkor inkább olyan mintát válassz, ami egyenes vonalakból áll. Halloween tök mintákat a linkre kattintva találsz.

töklámpás előrajzolása

4. Tökfaragás

A faragáshoz egy éles, vékony pengéjű kést válassz, mindig merőlegesen tartsd a tökre, és a kivágott darabokat belülről told kifelé.

Ha elkészültél a tökfaragással, akkor tegyél egy mécsest a közepére és már kész is a halloweeni töklámpásod.

A töklámpást hűvös helyen tárold, erkélyen vagy teraszon, hogy minél tovább tartson. Még több tipp a halloween tök tartósításához itt.

Még több halloweeni ötletért, receptért látogass el a halloween.info.hu honlapra!

Array
halloween töklámpás