7 házi praktika a fűtésszámla csökkentéséhez

fűtésszámla csökkentés

A hidegebb idő és a fűtési szezon kezdete a rezsiköltség növekedésével jár, ami sok családnak nehézséget okoz. Összegyűjtöttünk pár hatékony házi praktikát, amiknek segítségével csökkenthetjük a fűtésszámlát.

7 házi praktika a fűtésszámla csökkentéséhez

1.Megfelelő karbantartás

Akármilyen fűtési rendszert is használunk, azt rendszeresen karban kell tartani, és ez nem csak a költségek csökkentése, hanem a biztonságunk miatt is fontos. A levegős, vízköves radiátor zabálja az energiát ahogy egy rosszul beállított kazán is.

2.Ablakok házi szigetelése

Ha rosszul záródnak az ablakok, akkor az utcát fűtjük, ami elég drága mulattság. Amit gyorsan és viszonylag kevés költséggel meg lehet csinálni, szigetelőcsíkkal (lehetőleg gumi) beragasztani a réseket.

3. Redőny, függöny

Ha van redőnyöd, akkor éjszakára mindenképpen húzd le, segít bent tartani a meleget, ahogy egy jó vastag sötétítő függöny is. Régen nem véletlenül építettek spalettát az ablakokra, rengeteg hőt megfognak. És a huzatfogó párnák is jó szolgálatot tesznek, ha az ablak vagy ajtó elé rakod őket.

spaletta

4. Megfelelő hőmérséklet használata

Egyes mérések szerint 1 fok emelés 4% fűtési költségnövekedést jelent, ezért nem mindegy, hogy hány fok van a lakásodban. Persze nem vagyunk egyformák, vannak fázós emberek, akik a melegebbet szeretik, de 20-22 fokban általában mindenki komfortosan érzi magát.

Az a legideálisabb, ha helyiségenként tudod szabályozni a hőmérsékletet, a folyósokon vagy a konyhába nem kell szaunának lennie.

5. Figyelj a szellőztetésre

Bármennyire is hideg van kint, szellőztetésre, friss levegőre szükség van. De nem mindegy hogy hogyan! Szellőztetés alatt kapcsold le a fűtést, és nyisd ki jól az ablakot, hogy a levegő tudjon cserélődni. A szellőztetés ne tartson 3 percnél tovább, mert akkor túlságosan lehűlnek a falak és bútorok, és azokat is vissza kell melegíteni.

6. Fűtőtest legyen szabadon

Ha a fűtőtest elé bútorok vannak pakolva, le van takarva akkor csökken a hatékonyságuk. A fűtési számla csökkentése érdekében pakolj el mindent a fűtőtestek elől.

7. Hőtükörfólia

A hőtükörfólia használata egy olcsó és hatékony módszer a fűtési költség csökkentéséhez. A hőtükörfólia visszaveri a hőt a fűtőtest mögött, nem engedi, hogy a falak magukba szívják a hőt, így jobban melegíti a szobát.

Természetesen úgy lehet a legtöbb költséget spórolni a fűtésszámlán, ha a ház megfelelően van szigetelve, és nyílászárók jól záródnak. Új házak tervezésénél, építésénél ezt a szempontot is figyelembe kell venni, mert nem mindegy, hogy mennyi lesz a ház fenntartási költsége, és mennyire szennyezi a környezetet. És 2021-től érvénybe lép egy EU-s rendelet, miszerint kizárólag közel 0 energiamérlegű házak épülhetnek fel.

Jó alternatíva lehet a kenderház. A kenderház fala kenderbetonból készül, ami egy környezetbarát anyag. Kenderpozdorja, víz, és mész alapú kötőanyag keveréke. Nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot, 100%-ban természetes építőanyag, komposztálható is.

A kenderbeton fal és szigetelés is egyben. Mivel kiemelkedően jól szigetel és megtartja a hőt, így sokkal kevesebbet kell hűteni és fűteni a házat. Összehasonlítva egy átlag lakás rezsiköltségével közel 50%-os csökkenést jelent.

Array