Így válaszd ki a kerted méretéhez megfelelő szivattyút!

kert locsolás

Függetlenül attól, hogy a te kertedben milyen feladata van a szivattyúnak a kertedben, az ideális működéshez a legfontosabb alap az, hogy megfelelő teljesítményű szerkezetet válassz. Ez egy laikus számára bizony nem egyszerű feladat, hiszen sok apróságot kell figyelembe venni ahhoz, hogy valóban az ideális szerkezetet szerezze be. Pontosan ezért összegyűjtöttük ehhez a leglényegesebb tudnivalókat.

Mindez azért lényeges, mert egy szivattyú csak akkor könnyíti meg az életedet, ha valóban ideális teljesítményűt választottál. Ellenkező esetben csak még egy nyűgöt veszel a nyakadba, hiszen nem működik majd gördülékenyen a rendszer a kerted locsolása során. Ám ha ezt a néhány dolgot figyelembe veszed vásárlás előtt, biztos lehetsz abban, hogy egy nagyon hasznos, hétköznapokat megkönnyítő társat tudhatsz magadénak a szivattyúd „személyében”.

Fontos tudni, hol van a víznyerőhely és mekkora annak vízszintje és hozama!

E kérdés kapcsán lényeges tudni azt, hogy pontosan hol is van a víznyerőhely, hiszen nem mindegy, honnan szeretnéd eljuttatni a kertedbe. Ezért fontos felmérni azt, hogy milyen mélységből kerül majd a felszínre munkálatokhoz szükséges vízmennyiség. Szintén sokat nyom a latba az is, hogy mekkora az üzemi vízszint. Ez a szivattyú választást azért is befolyásolja, mert minél mélyebben áll a kútban a víz, a szivattyú teljesítményének annál nagyobb részét fogja elvinni önmagában csak az a feladat, hogy a vizet a felszínre hozza.

Nem mindegy, hogy milyen öntözési módszert választasz a kertedben!

Amennyiben a házad vízellátásához szeretnél szivattyút használni, viszont ezzel együtt a kerted vagy a veteményesed vízellátásáról is gondoskodnál, akkor átlagosan 20-30 liter vízhozammal érdemes számolnod 2-2,2 bar-os nyomással percenként. Bár természetesen vannak eltérések.
Hiszen amennyiben a szivattyúra csak a slag kerül, a végére locsolópisztoly és kézzel locsolsz, akkor az 50-60 liter/perces maximális teljesítményű szivattyú a jó választás. Az előbbi 20-30 liter/perces vízszállítás a különböző veszteségekből (szívási mélység, csősurlódás, beépített idomok okozta veszteség, stb.) adódóan ettől a szivattyútól várható el. Szórófejes öntözés esetén viszont 70-90 liter/perces, 4,6 baros szivattyú szükséges.

Ha nagy a méretű telkedet öntöznéd

Ha nagyobb méretű a telek és kézi módszerrel még egy szivattyú segítségével is akár órákig eltarthat egy reggeli vagy esti locsolás, érdemes nagyobb teljesítményű szivattyút választanod és akár egy öntözőrendszer kiépítésén is elgondolkoznod. Ezek alapján pedig mindenképpen a kisebb szerkezetek között nem is szükséges szétnézned, a kör pedig máris leszűkült. Szintén igaz mindez abban az esetben, ha a kert mérete nem olyan nagy, viszont a bele ültetett növények kifejezetten vízigényesek. Ebben az esetben is főként a nagyobb szerkezetek közül kell választanod.

Ha öntözőrendszert használnál

Amennyiben öntözőrendszerrel végzed a locsolást a kertedben, természetesen megint más a helyzet, ugyanis ebben az esetben nagyobb nyomásra van szükség. Persze a kút vízhozama e téren is döntő abból a szempontból, hogy mekkora szivattyút érdemes vásárolni. Ha nem te fúrattad a kutat és nem is tudod, honnan szerezhetnél be érdemi információt ezzel kapcsolatban, akkor az öntözőrendszer kivitelezőjének szükséges megmérnie a vízhozamot. Ezután fogja tudni megtervezni a hiba nélkül, gördülékenyen működő rendszert. Általánosságban elmondható, hogy a szórófejek 2-2,2bar közötti nyomáson adnak szép/teljes locsolási képet. Viszont azt, hogy ezen a nyomáson mennyi vizet tud adni a szivattyú, – tehát hány szórófej tehető egy körre – azt mindenképpen meg kell mérni előzetesen.

Ha szeretnél megbízható helyről kerti szivattyút vásárolni és szívesen kikérnéd a témával kapcsolatban szakértők véleményét is, akkor érdemes ellátogatnod a Szivattyú Webáruházba, ahol alaposan tanulmányozhatod az egyes kerti szivattyúk paramétereit és teljesítményét.

Array