Tippek az omlós házi kenyér sütéséhez

házi kenyér sütés

Az elmúlt időszak sokunkat ösztönzött arra, hogy otthoni körülmények közt készítse el a mindennapi pékárukat. Így sem kimozdulni nem kell, és mégis gyakorlottá válhatunk a házi kenyér és péksütemények elkészítésében. Ennek azonban – mint sok másnak is – megvan a maga fortélya és trükkjei, amikkel érdemes tisztában lenni, mielőtt előkapjuk mérgünkben a péklapátot. Nézzük hát, mire figyeljünk, ha házi kenyérsütésre hajtjuk a fejünket!

A legalapabb hozzávalók természetesen a liszt, a víz és a só. Kovászt az előbbi kettőből lehet készíteni, de arra nem feltétlenül van mindenkinek ideje vagy türelme, így az élesztő a kezdők számára egy gyors és hatékony megoldást kínálhat. 

A liszt titkai

Manapság számtalan lisztféle elérhető a polcokon, melyek közül a sima, fehér liszttel érdemes elkezdeni a kísérletezést. Ez amiatt fontos, mert ez a lisztfajta viselkedik a legkiszámíthóbban – a rozsból és más termésekből származó lisztek már nehezebben kezelhetőek, és nem feltétlen hoznak elsőre sikert a gyakorlatlan sütőtanoncoknak. Léteznek kenyérlisztek is, ezeket csak amiatt érdemes megpróbálni, mert eleve olyan hozzávalókkal tartalmaznak, amelyek megkönnyítik a tészta készítését. 

Idesüss!

A kenyeret egy sütőpapírral vagy zsiradékkal megkent formába, jénaiba vagy kerámiában, esetleg római tálba helyezve is kisüthetjük házilag. Az elején használjunk fedőt, a folyamat vége felé pedig távolítsuk el azt, hogy tovább pirulhasson a tészta a magas hőfokon. A modern sütők képesek a légkeverésre, ez ajánlott a kenyérsütéshez is.

Persze, ha a sütőnk még egy korábbi szériába tartozik és nincsen beépített légkeverési funkciója, úgy egyszerűbb és olcsóbb is egy kenyérsütőgépre beruházni. A legjobb kenyérsütőgép ugyanis különböző programokkal, köztük kelesztés és dagasztás funkciókkal segíti könnyedebbé tenné a kenyér otthoni elkészítését. A megfelelő program kiválasztásával nekünk csak a kimért hozzávalókra kell odafigyelni. 

Ha kedvet kaptunk a kenyérsütéshez, gondoljuk át, mire lehet szükségünk. A megfelelő segédeszközöket is szerezzük be: egy keverőlapát és gyúródeszka, digitális kijelzővel ellátott mérleg, kimérő kanalak és poharak – egyik sem hiányozhat a tökéletes pékáruhoz. A Rankito.hu ebben tud segítséget nyújtani, a weblap ugyanis több konyha eszközt is elérhetővé tesz hasznos és érdekes leírásokkal – köztük kenyérsütőgépet is talál!

Array