Miért fontos a lépcsőzés?

miért fontos a lépcsőzés

Ha esetleg társasházi lakásban, ráadásul valamelyik felső emeleten élünk, sokszor zsörtölődünk amiatt, hogy lépcsőznünk kell a lakásunkig. Bár a mindennapok során ez sokszor okozhat bosszúságokat számunkra – főleg, ha súlyos táskákkal, szatyrokkal megpakolva érkezünk haza, de ilyenkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a lépcsőzés rengeteg pozitív hatással bír a szervezetünkre: erősíti az izmainkat és az ízületeinket, csökkenti a magas vérnyomást, vagy épp feloldja a bennünk lévő feszültséget.

Ha bármilyen okból nem engedhetjük meg magunknak, hogy konditerembe járjunk, akkor ezt a mindennapi bosszúságunkat érdemes mielőbb az előnyünkre fordítani: intsünk búcsút a liftnek, húzzunk sportcipőt, és egy kényelmes, légáteresztő öltözetet, és gyalogoljunk fel-le. Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy ezzel a taposással rövid idő alatt mennyit szépülhetnek izmaink.

Ellensúlyozzuk az ülő életmódot!

Ahogyan az életünk egyre inkább digitalizálódik, és már a szimpla bevásárlást is el tudjuk intézni néhány kattintással online, a hétköznapi mozgások is egyre inkább kikopnak a mindennapjaikból. Szervezetünk pedig erre úgy reagál, hogy kevesebb terhelést bír el. A mozgásszegény életmód komoly egészségügyi problémákhoz vezethet akár rövid és hosszú távon egyaránt, amelyeket szívesebben kerülnénk el.

Leginkább azokat érinti ez a veszély, akik ülőmunkát végeznek, és reggeltől estig egy számítógép előtt görnyednek. A munkába kocsival mennek és a munka után azzal is mennek haza. Otthon a gép előtt elintézik a számlabefizetést, a vásárlást, de gyakran még a főzést is a netről rendeléssel váltják ki, mert nem marad rá idő, energia. Ilyen esetekben gyakran hangzik el kifogásként, hogy egyáltalán nincs idő még sportolni is, pedig higgyük el, már heti néhány edzéssel is elkerülhetjük az olyan kellemetlenségeket is, mint:

 • a fájó derék és hát,
 • a lemerevedett izmok,
 • a csontritkulás,
 • a cukorbetegség,
 • a trombózis,
 • a reuma,
 • vagy épp az ízületi artritisz.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy kis mozgásért nem kell lemenni az edzőterembe, vagy sötétben futni, kerékpározni az utcán ahhoz, hogy újra formába hozzuk magunkat.

A lépcsőzés kiváló belépő lehet, ha a célunk, hogy szervezetünket visszaszoktassuk a rendszeres testmozgáshoz.

Amennyiben megtetszik ez a mozgásforma, célszerű lehet akár személyi edzőt is megkérni, hogy állítson össze egy, a lépcsőzésre fókuszáló, komolyabb és kreatívabb edzéstervet számunkra, akár egy otthoni lépcsőzőgép használatát is belekombinálva.

otthoni lépcsőzőgép

A lépcsőzés jótékony hatásai

Ha rendszeresen lépcsőzünk, rendkívül nagy szívességet teszünk szervezetünk számára. Ez az egyszerű, mégis hasznos mozgásforma ugyanis:

 • kiválóan méregtelenít,
 • fokozza a zsírégetést,
 • erősíti a láb- illetve a fenékizmokat,
 • formálja a vádlit,
 • karbantartja az ízületeket,
 • javítja a vérkeringést,
 • növeli a tüdőkapacitást,
 • csökkenti a magas vérnyomást,
 • fokozza az állóképességet,
 • valamint növeli a csontok sűrűségét, ezáltal csökkenthető vele az időskori csontritkulás kockázata is.

Azonban – akármennyire is csábítóak a felsoroltak – fontos, hogy ne ugorjunk fejest a mélyvízbe. Azzal egyáltalán nem segítünk magunknak, ha az eddigi mozgásszegény életmódunkról azonnal magasabb fokozatra váltunk, és elkezdünk minden nap hosszú lépcsősorokat megmászni. A hirtelen megterhelés ugyanis egyáltalán nem tesz jót az ízületeknek, és könnyen lehet, hogy hosszú távon csak többet ártunk vele.

Kezdetben bőven elég, ha minden helyen – például irodában vagy otthon -, ahol eddig liftet használtunk, innentől lépcsőzünk. Idővel pedig külön taposós edzéseket is beiktathatunk a mindennapjainkba: másszuk meg néhányszor az otthonunk vagy a munkahelyünk bejáratához vezető lépcsősort, aztán, ha úgy érezzük, ez már nem jelent már számunkra komolyabb kihívást, növelhetünk a mozgás intenzitásán és időtartamán – például lépkedjük a fokokat kettesével. Később beszerezhetünk magunknak az irodába vagy otthonra egy lépcsőzőgépet is.

Ciklikus mozgásforma

A lépcsőzést, mint mozgásformát, a láb által végzett mozdulatok szerint két fő szakaszra oszthatjuk:

 • A támaszfázisra, amely során a lábunkat menetirány szerint előre léptetjük, majd arra teljes testsúlyunkkal ránehezedünk,
 • illetve a lendítőfázisra, amely során a hátul maradt lábunkat előre lendítjük.

Ez a két mozgásfajta a gyakorlat végrehajtása során folyamatosan váltja egymást, ezért a lépcsőzés – hasonlóan például a futáshoz – ciklikus mozgásnak minősül.

Mindezek mellett az sem mindegy, hogy felfelé, vagy lefelé haladunk a lépcsőkön. Előbbi esetén ugyanis az izmainkat dolgoztatjuk meg, utóbbi esetén pedig a stabilizációs képességeinket fejleszthetjük.

Biztosítsuk az otthoni edzés lehetőségét!

A gyakorlatok színesítése érdekében, jó döntés lehet beszerezni otthonra egy praktikus, összecsukható lépcsőzőgépet, amellyel jelentős mértékben hozzájárulhatunk a kalóriaégetéshez, ráadásul az edzések során nyomon tudjuk követni a legfontosabb adatokat is.

összecsukható lépcsőzőgép

Array