Tippek hűtőszekrény választáshoz

hűtőszekrény

A számukra ideális hűtőszekrény megtalálásához számos szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt letesszük a voksunkat a remélhetőleg sok éven át örömmel használt készülékre.

A megfelelő méret

Amikor hűtőszekrényt választunk az egyik vezető szempont a méret, hol lesz a helye, elfér-e ott, ahol kijelöltük a helyét és nem utolsó sorban mekkorára van szükségünk belőle. Lehet, hogy lenne igényünk egy Side-by-side hűtőszekrényre és a pénzt sem sajnáljuk rá, de sokkal nagyobb a helyigénye mint egy kombinált hűtőnek és a lakásunk méretét is figyelembe kell venni.

A készülékeknek nem csupán a méretét kell figyelembe venni, hanem az ajtónyílás irányát is és persze az is fontos, hogy kinyitva mennyire fér el az ajtaja, kényelmesen lehet-e bel pakolni.

Többféle magasság kategória van. Mérjük ki mekkora hűtő fér el a konyhánkban és a méret birtokában kezdjük el keresni a számunkra mindenben megfelelőt. A hűtőgépek esetében a gyakorlatban kétféle méret van. Egyrészt a befoglaló méret (magasság, szélesség, mélység), a másik a nettó össztérfogat (nettó hűtőtér + (ha van) nettó fagyasztótér), ezt az adatot literben szokták megadni. A kettő között nem találunk egyenes arányosságot, ami megtévesztő lehet. Az űrtartalom a kialakítás függvénye is így az is megeshet, hogy a nagyobb hűtőbe kevesebb élelmiszer fér el.

A család létszáma és az étkezési szokások az egyik legfontosabb szempont

Fontos szempont mekkora a család, milyen főzési és étkezési szokások vannak, mennyi ételt akarunk tárolni, milyenek a vásárlási szokásaink. Ha csak hetente egyszer tartunk nagybevásárlást akkor nagyobb hűtőszekrényre van szükség. A háziasszonyoknak bármekkora hűtő is áll a rendelkezésükre biztosan lesz olyan alkalom, hogy úgyis kicsinek fog bizonyulni.

Ha megtaláltuk a helyét, akkor lehet válogatni a típusokban. Erre hatással van is, hogy a meglévő készülék mellé vagy a régi helyett szeretnénk újba invesztálni. Sokan sajnálják a régi, de még működő korszerűtlen, nagy energiaigényű fagyasztójukat lecserélni, pedig a növekvő energia árak mellett ez ma már valóban indokolt. Az új készülékek annyira alacsony fogyasztásúak, hogy nagyon rövid idő alatt visszahozzák az árukat.

Beépíthető vagy szabadon álló hűtőszekrényt válasszunk?

A beépíthető hűtőszekrény esztétikusabb, jobban illeszkedik a konyha hangulatába, sőt akár észre sem vehető. Kicsit több vele a feladat, de a felújításkor vagy új konyha tervezésekor érdemes megfontolni. A szabadon álló hűtő általában kedvezőbb árú és a beüzemelése is könnyebben kivitelezhető.

 

A hűtők a kialakításukat illetően lehetnek egyajtós hűtőszekrény (itt csak hűtőtér van, ritkán kisebb fagyasztórekesz) és kombinált (hűtőtér és külön fagyasztórekesz). Ha nem rendelkezünk fagyasztóládával akkor a kombinált hűtő az előnyösebb bár a bőség zavara miatt cseppet sem könnyű választás.

  • Side by side: kétajtós, hatalmas űrtartalmú, az egyik része hűtőtér, a másik pedig fagyasztó.
  • Alul fagyasztós hűtő: a fagyasztó rész alul helyezkedik el
  • Felül fagyasztós hűtő: a fagyasztó rész felül helyezkedik el
  • Léteznek speciális felhasználói igényeket kielégítő hűtők is: borhűtő, bortemperáló, minibár, üvegajtós hűtőszekrény.

 

Az éves energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg, azonban figyelembe kell venni a kapacitást, méretet és elhelyezést is a tényleges fogyasztás megállapításához. Biztosabb az energiaosztályba való besorolás alapján dönteni, mert ennek meghatározása az űrtartalom figyelembevételével történik. Az energiaosztályok jelölése betűvel jelzéssel történik A-G skálán. Az A osztályú készülékek fogyasztanak a legkevesebb energiát, a legenergiatakarékosabbak. A G osztályú készülék pedig a legkevésbé energia hatékony.

A fogyasztást azzal is hatékonyabbá tehetjük, ha odafigyelünk rá, hogy a hűtő legyen a tűzhely közvetlen közelében, ne érje közvetlenül a nap és a hátoldala szellőzzön.

Hűtőszekrény színválaszték

Ha beépített hűtő mellett tettük le a voksunkat akkor nem számít a színe, de a szabadon álló modellek között széles színválasztékot találunk. Választhat a konyhabútorral harmonizáló vagy éppenséggel teljesen elütő árnyalatot, sőt akár tükörnek megfelelő készüléket is választhat.

Kompresszorok, hűtőkörök száma

A fogyasztás és a kezelhetőség miatt az egy kompresszoros és több hűtőkörös típus javasolt. A több hűtókör segítségével külön lehet szabályozni a hűtőgép részeinek hőmérsékletét. A normál hűtőtérben a hőmérséklet 5 °C körül ideális, a fagyasztótérben -18 °C fok körül.

 

No frost/ jegesedésmentes hűtőszekrények, fagyasztók

A hűtőszekrény hűtési rendszere kétféle módon működhet. Az egyik a hagyományos hűtés a másik a No frost, vagyis a hideg levegő keringtetésén alapul. Ez utóbbinál nincs páralecsapódás, ezáltal jégképződés és rövidebb a hűtési idő.

Zajszint a hűtők- fagyasztóknál

A zajszint a termék adatalapon decibelben van megadva. Minél alacsonyabb ez az érték annál csendesebb a készülék. Egy 40dB körüli érték már abszolút csendes.

Digitális kijelző

Amellett, hogy jól mutat, a választható funkciókat, illetve a hőmérsékletet jelzi ki. Érintőpaneles készülék esetén szabályozni is lehet ezeket.

Array