8 tipp, amivel sokkal élhetőbbé válnak a tetőterek

tetőtér

A tetőtérbeépítésben rengeteg lehetőség rejlik. A régebben épült tetőterek esetében elterjedt az a közvélekedés, hogy ugyan megnőtt a ház mérete, de komfort szempontjából hagy kívánnivalót maga után az új lakótér. Van azonban néhány megoldás, amivel élhetővé alakíthatjuk a tetőteret.

Szigeteljünk!

Ezek közül a legelső és talán legfontosabb, hogy megfelelő módon szigeteljük a tetőteret.

Ha nincs megfelelő vastagságú és minőségű szigetelésünk, a következő hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Ha elvégezzük az utólagos homlokozatszigetelést, födémszigetelést, sikeresen megfoghatjuk az elszökő hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzászámoljuk, hogy mennyit nyerünk a modern nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

Válasszuk a fújható szigetelést!

Választhatunk a hagyományos és a fújható szigetelési technológiák közül. A fújható szigetelés előnye, hogy gyorsan, hatékonyan kivitelezhető, a szigetelés hatására jobb lesz a komfortérzet a házban. Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan a ház, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő fújható padlás vagy tetőtér-szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget. A hőszigetelő anyagok az anyagok közti hőterjedést lassítják le azzal, hogy alacsony hővezetési tényezővel rendelkeznek, így a hő lassan jut át rajtuk. Miközben a hő lassan átterjed a szigetelőanyagon, az anyag maga is felmelegszik (vagy lehűl), hőt tárolva ezzel. Amikor megszűnik a helyiség fűtése (vagy hűtése), akkor a hagyományos szigetelőanyag a benne tárolt hőt lassan visszaadja. A hőszigetelés jelentősége télen-nyáron egyforma: megtartja a meleget, de megtartja a légkondicionálás által lehűtött levegő hőmérsékletét is.

A tetőfedés során ragaszkodjunk a megfelelő rétegrendhez!

Laikusként talán nem tűnik olyan fontosnak a megfelelő rétegrend, de ha rosszul tervezték vagy kivitelezték a tetőnket, akkor komoly következményei lehetnek. Ha rossz fóliát helyeznek be, pontatlanul illesztik egymáshoz a felületeket, penészedéssel, huzattal, beázással szembesülhetünk az évek során. Úgy tudjuk elkerülni ezeket a kellemetlenségeket, hogy a tervezés és a kivitelezés során is szigorúan betartatjuk a rétegrendet és az anyag minőséget.

A tervezés és a kialakítás során ne feledkezzünk meg a légrésekről sem!

A megfelelő szigetelés mellett nagyon lényeges a légrés kialakítása a tetőszerkezetben, hogy a levegő szabadon közlekedhessen és hűtse a felületet. Az építtetés során egyeztessünk ezzel kapcsolatban az építésszel és az ács csapattal is.

Legyenek megfelelő minőségű nyílászáróink a tetőtérben is!

A nyílászáró, ezen belül pedig a tetőtéri ablak egyik legfontosabb funkciója, hogy beengedje a fényt és a napenergiát, amikor kell, távol tartsa a hideget télen, és ne engedje be a forróságot nyáron. Emellett az sem árt, ha a port, szennyeződést, csapadékot, szelet és a külső zajokat is hárítja. A megfelelő üvegszerkezet, és ablakprofil minden igényünket kielégíti, persze az is lényeges, hogy jó legyen a vasalat és a tömítés.

Szigeteljük a tetőtéri ablak körüli területet is!

A tetőtéri ablak körüli szigetelés is rendkívül fontos! Szakszerűen kell kialakítani a belső burkolást, a megfelelő rétegrendet alkalmazni és az ablak beváltja a hozzáfűzött reményeket. Csökkenni fog a tetőtéri ablak körül kialakuló pára mennyisége és hatékonyan fog működni az ablakunk. A tetőtéri ablak esetében fontos, hogy jól legyen kialakítva a külső alumínium borítás is.

Árnyékoljuk a nyílászárókat külső árnyékolókkal!

Az árnyékolástechnika is rendkívül fontos hőtechnikai szempontból. A tetőtérnél különösen fontos szerepe van, ne érjük be a belső, olcsóbb árnyékolási technikával, hiszen azzal nem tudjuk megoldani a nyári felmelegedést. A kültéri árnyékoló nagy előnye, hogy nem csak a fényt, de a napenergiából származó hőenergiát is az épületen kívül tartja. Vagyis ha nem akarjuk, hogy túlzottan felmelegedjen a lakásunk a nyári hónapokban, mindenképp kültéri árnyékolóban gondolkodjunk. Kültéri árnyékoló a redőny, a zsalúzia, a napellenző, pergola vagy épp a napháló. A kültéri árnyékolónak több funkciója is van: védenek a hidegtől, a hőségtől, a zajtól, széltől, esőtől és a kíváncsi tekintetektől, és akár otthonunk biztonságát is növelik.

Szellőztessünk rendszeresen, ha lehet, csináljunk kereszthuzatot!

Ha a tetőtérben konyha, fürdőszoba is van, akkor különösen fontos a szakszerű szellőztetés. A főzéssel, mosogatással, takarítással, teregetéssel, több liter vizet öntünk szét pára formájában a szobákban. Ha időnként lecseréljük a lakás levegőjét, a pára nem a falakon, hőhidakon igyekszik távozni, hanem kijut az ablakon. Intő jel: ha a tetőtéri ablakokon belülről csorog a víz, szinte biztos hogy túl magas a páratartalom! Háromféle mechanikus szellőztetés van. Az első a résszellőzés, vagyis amikor résnyire nyitjuk az ablakot, ez az ablak páramentesítésére alkalmas, viszont az alapos légcsere célját nem érjük el. A második módszer az átáramló szellőztetés: ennek során az ablakszárnyat teljesen kitárjuk, és 5-10 perc alatt kicserélődik a szoba levegője. A harmadik módszer a leghatékonyabb, huzatot csinálunk, vagyis keresztszellőzést alkalmazunk: ezzel a technológiával 3-4 perc alatt kicseréljük a levegőt és a falak sem hűlnek le. A megfelelő szellőztetés is rendkívül fontos a tetőtérnél. Nyáron, amikor kint tombol a forróság, zárjuk be az ablakokat, húzzuk le az árnyékolót és csak a késő esti órákban vagy hajnalban szellőztessünk. Ha lehetséges, csináljunk kereszthuzatot.

Array