Lakberendezési hibák a konyhában – Így kerüld el őket!

konyha

A legtöbb családban a konyha központi helyet foglal el: itt főzzük le a reggeli kávét, készítjük el az iskolai szendvicseket és dobunk össze hol könnyebb, hol bonyolultabb fogásokat. A jobban és a rosszabbul sikerült receptek is itt készülnek, úgyhogy számtalan emlék kötődik a konyhához. Érdemes hát úgy berendezni, hogy idilli környezet vegyen minket körül, ami felvidít a borús reggeleken, és akkor is, ha idegeskedünk az odaégett sütemény felett. Ehhez sokszor nem is kell sok: kellemes színek, hasznos tárolók, mutatós kiegészítők és egy konyhába illő vitrázs függöny hiányzik.

Lakberendezési hibák a konyhában

A konyha berendezése belsőépítészeti szempontból sosem egyszerű. Rengeteg napi szinten használt eszközt tárolunk itt, amihez jó, ha könnyen hozzáférünk, mégsem jó mindent összezsúfolni a pulton, mert rendetlenség érzését kelti. A problémát jellemzően polcokkal próbáljuk megoldani, ám ez csak egy bizonyos ideig működik, mert a túl sok nyitott polc szintén zsúfoltságot teremt. Ugyanez a helyzet a dekorációs elemekkel is: egy bizonyos szintig mindenképpen jó, de ha már a csillárról is erőspaprika lóg, a falak pedig tele vannak képekkel és jópofa konyhai elemekkel, az is túlzás lehet.

Sokszor a pult anyagánál a praktikumot felülírja a kinézet. Csodás tud lenni egy valódi, fából készült pult, ám rendben tartása több időt vesz igénybe, mintha márványt vagy famintás műanyagot választanánk. Sokszor beleesünk abba a hibába is, hogy mindent túl színesre szeretnénk: a falakat, a vitrázs függönyt, a szekrényeket vagy akár a kukát is. A túl sok szín zavart okoz, mert elvész a harmónia, márpedig ha sok időt töltünk a konyhában, ez az egyik legfontosabb tényező.

Szintén problémát okozhat, ha nem foglalkozunk eleget a helyes világítás kiválasztásával. Egy jól megvilágított pult nemcsak a szemünknek tesz jót, de még a kezeinket is védi, hiszen ha nem látunk rendesen, könnyen megvan a baj.

Hogyan csináljuk jól?

Ugyan fontos, hogy jól érezzük magunkat a konyhában, mindig a praktikum legyen az első! Ha látunk egy nekünk tetsző, dekoratív lámpát, ami nem ad elég fényt, felesleges a beruházás, mert később úgyis bánni fogjuk. Ugyanez a helyzet a szekrényekkel és a polcokkal is: ha jól néz ki, de nem praktikusak, hosszabb távon nem lesznek megfelelőek.

Szerencsére a konyhák kialakításánál számtalan lehetőségünk van. Az elektromos kávéfőzőt, a robotgépet, és egyéb elektronikai eszközünket elrejthetjük egy elhúzható ajtóval. Akár egy olyan szekrénybe is tehetjük, amihez nehezebb a hozzáférés, és rendelhetünk hozzá kihúzható polcot, így könnyen elővehetjük ami éppen szükséges, mégsincs mindig szem előtt.

A helyiség kialakításánál rendkívül fontos az úgynevezett konyhai háromszög. A titka abban rejlik, hogy a legfontosabb dolgok karnyújtásnyira legyenek az embertől. Három fő pontja a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény. Ezek közül főleg a mosogató és a tűzhely közelsége a fontos, mert számtalanszor előfordul, hogy valamit hirtelen kell beletennünk a mosogatóba. Ez korántsem jelenti azt, hogy a hűtő közelsége nem lényeges, hiszen főzés során számtalan hozzávalóra lehet szükségünk. Ha ezt okosan alakítjuk ki, nagyban megkönnyítjük a saját dolgunkat.

 

Mivel dobjuk fel a helyiséget?

Egy kis fantáziával és kreatív vénával úgy is fel lehet dobni a konyhát, hogy nem zsúfoljuk tele. Ha már megvan a domináns szín, ahhoz válogathatjuk össze a díszítőelemeket. Egy fehér bútor esetében nem érdemes hát mindenáron színesben gondolkozni, mert ,,ledobja magáról” a konyha, viszont ha egy szép mintával ellátott fa vágódeszkát szerzünk be, kiváló kép lehet belőle a falra. Egy konyhai tematikájú falióra is szép lehet, de akár pár dekoratív, hosszabb üvegbe tett tésztaféle is eleganciát kölcsönözhet otthonunknak.

Lakásunk szinte minden szegletében megjelenik a függöny, ami funkcióján túl hatalmas dekorációs erővel bír: egy megfelelően kiválasztott mintájú és színű függöny a konyha éke lehet. Választhatunk a hosszabb fajtákból is, de a konyhából jellemzően szeret kilátni az ember, különösen, ha a kertre néz. Ilyen esetben ideális választás lehet egy igényesebb, fából készült reluxa, vagy egy szép vitrázs függöny. Ez a függönytípus a régi időket idézi meg, ugyanis alja jellemzően hullámos, rajta egységes mintákkal. Akár az ablak felső részéhez tesszük, akár az alsóra, kedves kis dekorációs elemet képez majd a konyhában.

 

A konyha talán a lakás legmozgalmasabb része: mindig itt a legnagyobb a jövés-menés, akkor is, ha éppen nem főz senki. Nem érdemes hát azon spórolni, hogy pont ez a helyiség ne legyen számunkra tökéletes. Számtalan bútor és kiegészítő között választhatunk, így ha elég időt szentelünk neki, kialakíthatjuk álmaink konyháját.

Array