Mit miben vigyél magaddal üzleti útra?

férfi üzleti ruházat

Sokakkal előfordul, hogy a munkájuk során hivatalos, üzleti úton kell részt venniük, legyen szó ilyenkor akár belföldről, akár külföldről, hosszabb vagy rövidebb utakról, nem biztos, hogy mindenki számára egyformán könnyű összeválogatni, kiválogatni a megfelelő ruhadarabokat, illetve azt, hogy ezek mibe kerüljenek. Vannak persze rutinos utazók, akik pár perc alatt összedobják a szükséges darabokat, de akik még „kezdő” üzleti utazók, azoknak jól jöhet néhány praktikus tanács azzal kapcsolatban, hogy mit, miben vigyenek magukkal egy üzleti útra.

Hosszabb vagy rövidebb utazás?

Nagyon fontos szempont, hogy hány napra és milyen távolságra utazunk. Amennyiben, rövid pár napos utazásról van szó, ráadásul egy közeli városba, akkor sokkal egyszerűbb a pakolás és jóval kisebb bőröndöt kell magunkkal vinni. Ilyen esetekben, amikor rövid, pár órás repülőútról van szó, nyugodtan viselhetünk némiképp elegánsabb ruhát az utazás alatt is, tehát uraknak öltöny, hölgyeknek kiskosztüm javasolt. Viszont a kényelmes cipő itt is nagyon fontos, mivel a megváltozott körülmények miatt a lábakra és vénákra ható nyomás következtében jobb, ha kényelmes és nem szoros a lábbelink. Tehát, ha tehetjük még rövid repülőutak során is kerüljük a szűk bőrcipőket, körömcipőt!

Rövid belföldi, vagy akár a közeli országokban tett látogatás alkalmával elképzelhető, hogy elég egy sporttáska is, ez persze attól is függ mennyire hivatalos a program és maga az üzleti megbeszélés. Ha lazább hangvételű a program, akkor nem kell bajlódni az öltönnyel, vagy túl elegáns ingekkel, elég a galléros póló egy sportosabb zakóval, farmerrel. Ezek a ruhadarabok egy sporttáskában is remekül elférnek és gyűrődés nélkül pakolhatjuk őket egymásra.

galléros póló

Ha hosszú utazásra megyünk, akkor a ruházatunk esetében is jobb, ha lazára váltunk, hiszen ha több órára a gépen „ragadunk” sokkal komfortosabban érezzük magunkat, akár aludni is tudunk egy sportosabb viseletben. Amennyiben érkezéskor már üzleti megjelenés javasolt, akkor érdemes a repülőre felvinni egy öltönytáskát, így gyorsan átcserélhetjük ruházatunkat a landolást követően. Rövid útra értelemszerűen kevesebb ruhát vigyünk, de amennyiben hosszabb időre utazunk el, akkor is érdemes átgondolni és racionalizálni a szükséges ruhamennyiséget. A szállodákban manapság már kiváló mosodák vannak, ne sajnáljuk erre a pénzt, főleg, ha szépen vasalt ingben szeretnénk megjelenni.

Kombinálható ruhatár

Üzleti út során már említettük az elegáns, némiképp konzervatív megjelenést, hiszen tárgyalásokon, hivatalos megbeszéléseken veszünk részt. Ugyanakkor kell néhány sportos darab is, ha esetleg egy lazább vacsorára, vagy buliba mennénk. Az öltöny színekben javasolt a fekete, szürke és a kék, valamint ezek árnyalatai, mert gyakorlatilag bármilyen kiegészítő, ing, nyakkendő jól passzol majd hozzá. De kerüljük a harsány színeket, mert egy céges keretek között zajló meghíváson jobb, ha betartjuk a viszonylag konzervatív öltözködési szabályokat. Tehát alapvetően egy szép szürke öltönyzakó és ahhoz egy szintén szürke öltönynadrág tökéletes a hivatalos alkalmakra. Ehhez variálhatjuk a nyakkendőket, szürke, kék változatban, hiszen mindkét színnel nagyon elegáns megjelenést kölcsönözhetünk magunknak. Persze nem árt legalább egy cserenadrágot is vinni, ami egyben lehet a lazább események szettjének része is. Egy fekete farmer a legjobb választás, amennyiben továbbra is meg akarjuk őrizni a konzervatív külsőt, mivel rendezvények, lazább vacsorák esetén ez jól megy a szürke öltönyzakóhoz. Az inget (amely elsősorban legyen fehér, de a kék is még belefér a hivatalosabb stílusba) ilyenkor jobb egy hosszú ujjú polóra cserélni, amely zakóval szintén jól mutat.

férfi ing bőröndben

Pakolni, de hogyan és mibe?

Bárki bármit mond, azért a bőrönd az aduász, ha pakolásról van szó. Akár puhafedeles, akár keményfedeles mindenképpen praktikusabb pakolást tesz lehetővé a sporttáskához képest. Persze a legpraktikusabb, ha öltönytáskát is viszünk magunkkal – ide mehet pár ing és maga az öltöny is. Ha a ruhákat szorosan feltekerve tesszük a bőröndbe, akkor kevésbé gyűrődnek és könnyebb is elhelyezni őket. A cipők talpára húzhatunk filléres zuhanysapkát és máris nem koszolnak, lehet melléjük pakolni. A zoknikat és az erre használatos tasakba, vagy zacskóba pakolt fehérneműket beletehetjük a cipőkbe, így szintén helyet spórolhatunk. Ne feledjük a 100 ml-es szabályt, azaz, ennél több folyadékot nem lehet felvinni a repülőre, de egyébként is az a legjobb, ha mindig az adott repülőtársaság honlapján tájékozódunk az aktuális szabályokról, például a kabinbőrönd méretéről.

Képek: canva.com

Array