Ezekre figyeljünk, ha sokáig szeretnénk élvezni a csempénket

konyha csempe

Amikor nekiállunk egy nagyobb burkolási folyamatnak, akkor azt szeretnénk, hogy utána jó sok évig ne kelljen újra hozzányúlni. Azonban ahhoz, hogy csempéink éveken át megőrizzék szépségüket és tartósságukat, fontos tudatosan bánni velük. Összegyűjtöttünk öt alapvető tippet, amelyek segítségével maximalizálhatjuk élettartamukat.

Jól válasszunk csempét!

Nem minden csempe egyforma. Válasszuk ki a megfelelő típust a helyiség funkciójának és forgalmának megfelelően. Például a konyha csempe választásakor vegyük figyelembe, hogy várhatóan nagy igénybevételnek lesz kitéve, ezért valamilyen kopásállóbb burkolat lehet megfelelő. Míg egy lágy, dekoratív, spanyol csempe tökéletesek lehet a falak díszítésére. A helyes választás hosszabb élettartamot és kevesebb karbantartást jelent.

spanyol csempe

Jól válasszunk fugát!

A hagyományos fugázó anyagokkal szemben az epoxi alapú fugák vízállóak, és jobban ellenállnak a penésznek, valamint a foltoknak. Ez a tulajdonság különösen fontos a magas páratartalmú helyiségekben, mint például a fürdőszobákban és konyhákban. Az epoxi fuga nem csak hogy hosszabb élettartamot biztosít a csempének, de időtálló megjelenést is garantál, minimalizálva a karbantartást.

Hívjunk szakembert a burkoláshoz!

A csempék helyes lehelyezése kulcsfontosságú a hosszú élettartam biztosításához. A nem megfelelően lerakott csempék repedezhetnek, felválhatnak, ami korai cserét eredményezhet. Egy tapasztalt szakember a csempéket szakszerűen rakja el, így tovább élvezhetjük őket.

Megfelelő tisztítás

A csempék tisztán tartása elengedhetetlen az élettartamuk megőrzésében. Használjunk enyhe, csempebarát tisztítószereket, és kerüljük a durva, karcoló hatású szereket, amelyek károsíthatják a csempék felületét. A rendszeres tisztítás megakadályozza a szennyeződések, mint például a penész és a vízkő lerakódását, amelyek ronthatják a csempék megjelenését és struktúráját.

Kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változást!

A csempék, különösen a természetes kőből és kerámiából készült verziók, érzékenyek lehetnek a hirtelen hőmérséklet-változásokra. Ezek repedéseket és egyéb károsodásokat okozhatnak, különösen, ha a csempe anyaga porózus, ami befogadja a vizet, ami aztán a hőmérséklet változásával tágul vagy zsugorodik. Az ilyen típusú károsodások elkerülése érdekében fontos, hogy olyan helyiségekben, ahol jelentős hőmérséklet-ingadozások várhatók, például konyhában vagy kültéri teraszokon, különösen figyeljünk erre a szempontra!

Képek: canva.com

Array