Otthoni angol nyelvtanulás – hogyan csináld jól?

angol nyelvtanulás otthon

Duolingózz. Készíts tanulórtyákat papírra. Beszélj többet, hogy jobban beszélj. Olvass könnyített olvasmányokat. Csatlakozz egy online nyelvcsere programhoz. Nézz angol meséket, filmeket. Gyakorold a nyelvet chatbotokkal. Használj a szótanulásnál memoria-mankókat. Ragasztgass angol szavakat a lakás különböző pontjaira… Városi legendák vagy valóban hatékonyak ezek a nyelvtanulási módszerek?

Amiket ma modern, jó lehetőségnek tartunk, nem biztos valóban célravezető és hatékony angol tanulási módszerek. Szakmai kutatások nem támasztják alá a hatékonyságukat, sőt ismerőseink között sem találunk olyat, aki kizárólag ilyesmik alkalmazásával használható nyelvtudásra tett volna szert.… De hát mi a baj ezekkel az otthoni angol nyelvtanulási technikákkal és tippekkel?

Mert mind csupán plusz feladatot jelentenek az angol nyelvtanulásban: ingyenes tananyagok felkutatása, megtanulása a magunk módján, ingyenes weboldalak átnézése, onnan az angol nyelvi szintednek megfelelő anyagok megtalálása rengeteg otthoni plusz munkát igénylő teendő… Ráadásul teljesen egyedül, hozzáértés és iránymutatás nélkül magunkra hagyatva igyekszünk azon, hogy hátha bejön majd valamelyik weboldal, módszer, amivel hatékonyan megtanulhatjuk a nyelvet.

Azért nehéz az ingyenes weboldalakkal és a fent említett tanulási technikákkal bármit kezdeni, mert nincsenek szakmai viszonyítási pontjaid, mely alapján eldönthetnéd, hogy nyelvtanulás szempontjából jó-e számodra az eszköz a módszer vagy a feladat, amit kipróbáltál. Honnan kellene azt neked tudnod, hogy jó-e? Rengeteg időt elvisz a különböző tanulási technikák kipróbálása, eleve sok is van belőlük ráadásul minduntalan feltűnnek újabbak.

Nem, nem a Te dolgod a számodra megfelelő módszer megtalálása. A nyelvtanár dolga tesztelni a nyelvtanulási technikákat, amihez nyilván az ő szakmai tapasztalata kell: Olyan tanáré aki sokféle módszert kipróbált, sokmindenkit megtanított végül angolul. Sőt még jobb, ha a kiválasztott módszert alátámasztó szakirodalomnak is utánanézett. Ez mindenképpen az angoltanár dolga.

Mi a helyzet az önálló otthoni angol nyelvtanulással?

Aki önállóan tanul otthon angolul, az nem fizet egy tanárnak, hogy okosítsa őt ki a különböző technikákból, hanem maga jár utána, mert ez jön be neki. Aki viszont nyelvtanárral tanul, annak nem kell mélyen belemerülni a tanulási technikák ismeretébe, hiszen neki a tanára határozza meg az irányt. Persze, egy nyelvtanuló bármikor nyugodtan utánaolvashat a tanára által használt tanítási mód megalapozottságának, hátterének.

De ne hidd el, hogy neked mindenképpen tanulni kell a nyelvtanulásról, ha sikeres önálló nyelvtanuló akarsz lenni. Nem ettől leszel sikeres és nem ettől fogsz megtanulni angolul.

Egy jó nyelvtanár vagy akár egy tapasztalt nyelvtanár által jól felépített otthoni online tanulási folyamat végigvezet arról a nyelvi szintről, ahol valóban vagy, egészen addig a szintig, ahová vágysz.

Az angol tanulás otthon egy letesztelt és jól kialakított tanulási folyamattal egy logikusan felépített tananyaggal egyetlen dologra koncentrál: a lehető leggyorsabban felépítse benned azokat a nyelvi készségeket, amelyek elegendőek a céljaid eléréséhez.

Kezdő nyelvtanuló vagy? A Te otthoni angol nyelvtanulásod is sikeres lehet egy olyan jól felépített tananyaggal, ahol teljesen önállóan haladhatsz nyelvtanulásodban. Online angol beszédfejlesztő anyagainkat (100% angol, 0% magyar) itt ingyenesen kis is próbálhatod!

kép: pexels.com

Array