Életmódbeli tényezők, amik növelhetik a prosztataproblémák kockázatát

prosztata vitamin

Tudjuk jól, hogy a férfiak alapvetően kevesebb figyelmet fordítanak az egészségükre, ritkábban járnak orvoshoz – általában csak akkor, ha már muszáj. Vannak azonban olyan egészségügyi kockázatok, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, ilyenek például a prosztataproblémák. Sokan nem tudják, de a prosztatrák például 8-ból 1 férfit érint, azaz kifejezetten sokakat, és akkor még nem is beszéltünk más, még gyakoribb elváltozásokról.

De mégis mit tehetünk azért, hogy elkerülhessük az ilyen jellegű problémákat? Honnan tudhatjuk, hogy baj van? És persze: mikor forduljunk orvoshoz?

Melyek a leggyakoribb prosztatagondok?

Az ilyen, tipikusan „férfi problémáknak” három olyan formája van, ami kifejezetten gyakori. Az egyik a prosztatagyulladás, amit okozhat egy korábbi bakteriális gyulladás, irritáció egyes vegyi anyagokra, az alsó húgyutakat összekötő idegek elváltozásai, de még krónikus szorongásos problémák is.

Szintén sokakat érint a prosztatamegnagyobbodás, ami a prosztata nem rákos, azaz jóindulatú megnagyobbodása. Azt hihetnénk, hogy ez csak idősebb korban jelentkezhet, de az olyan életmódbeli tényezők miatt, mint a stressz és az ülőmunka, már korábban, 35 éves kor körül is kialakulhat. A kondíció nem kifejezetten veszélyes, de az életminőséget negatívan befolyásolja. Amennyiben nem kezelik, további gondokat okozhat, a rendszeres vizeletmegtartás ugyanis károsíthatja a veséket.

A legrettegettebb betegség pedig természetesen a prosztatarák. Ez jellemzően az 50 éves kor feletti férfiakat érinti, és ahogyan már említettük, sajnos igen gyakori. Ennek kiváltó oka a mai napig ismeretlen, de az életkor, illetve a genetika biztosan hozzájárul – csakúgy, mint az életmódbeli szokások.

Az ilyen jellegű kondíciók általában hasonló tünetekkel jelentkeznek. Az érintett férfiak tapasztalhatnak vizelési nehézségeket, gyakori vizelési ingert – különösen éjszaka – és fájdalmas vizelést is. Emellett jelentkezhet véres vizelet, illetve olyan érzés is, mintha soha nem tudnák teljesen kiüríteni a hólyagjukat.

Milyen szokásokat kell kerülnünk?

A fentiek ismeretében biztosan szeretnénk tudni, hogy hogyan kerülhetjük el ezeket a kellemetlen tünetekkel járó betegségeket. Nos, a genetikánkon és az öregedésen sajnos nem tudunk változtatni – az életmódunkon azonban igen! Nézzük, mi mindent érdemes elkerülni, ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni!

Rossz táplálkozás

A helytelen étkezési szokások nemcsak a testsúlynak tesznek rosszat, de az általános jóllétnek és a prosztata egészségének is. Ha túl sok vörös húst, például marhát és sertést fogyasztunk, illetve gyakran eszünk feldolgozott húsokat, úgymint felvágottakat, kolbászt, virslit és társaikat, azzal az egész szervezetünket megterheljük. Szintén kerülendők a finomított cukrokat, édesítőszereket tartalmazó ételek és italok, de a sóbevitelt is célszerű a minimumra csökkenteni.

Jó ötlet viszont minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, különös tekintettel a keresztes virágú zöldségekre, amelyeknek magas az antioxidáns-, vitamin- és fitokemikália-tartalmuk. Ezeknek ugyanis segítenek csökkenteni a gyulladást, sőt megakadályozhatják a rákos sejtek növekedését is.

Vitaminok mellőzése

Ha nem figyelünk a táplálkozásunkra, akkor könnyen megeshet, hogy nem adjunk meg a szervezetünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van a normál működéshez. Minden vitamin, ásványi anyag, aminosav és egyéb anyag létfontosságú, így ha nem is a táplálkozásunkkal, akkor étrend-kiegészítőkkel kell azokat pótolnunk. Azok, akik nem szeretnek sokféle tablettát bekapkodni, választhatnak egy egyszerű multivitamintablettát, de célzottan prosztata vitamint is szedhetnek.

A testmozgás elhanyagolása

Nem véletlenül halljuk, hogy a sport mennyire fontos. Az inaktív életmód számos betegségnek ágyaz meg, amelyek nagy része az ezzel összefüggő elhízásból ered. Több kutatás is bizonyította már, hogy a magasabb testtömeg-index – általában hasi elhízással kombinálva – nagyobb eséllyel jár együtt a prosztatarák diagnózisával. A felnőtt szervezetnek ideálisan hetente 150 perc közepes intenzitású testmozgásra, valamint két alkalommal izomépítő gyakorlatokra van szüksége – és ez csak egy minimumérték!

Káros szokásokat követünk

A közelmúltban több tanulmányt is végeztek, amelyek rámutattak: azoknál, akik mértéktelenek az alkoholfogyasztás terén, illetve már az életük korai szakaszában is ittak, nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák és egyéb áttétes betegségek. A dohányzás közismerten hozzájárul a rossz egészségi állapothoz. Ez a rossz szokás nemcsak növeli a prosztatarák kockázatát, beleértve az agresszívabb típusokat is, de a hólyagrák első számú kockázati tényezője is. Ezek negatív hatásait sem az egészséges táplálkozás, sem egy jó prosztatavitamin nem tudja mérsékelni, így inkább mellőzzük ezeket!

Ismerjük fel, mikor kell orvoshoz fordulnunk!

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy minden férfi rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra. Ahogyan fogorvoshoz és laborra is évente elmegyünk, úgy negyven éves kor fölött az urológust is minden évben egyszer meg kell látogatnunk. Mielőtt családalapításba fognánk, akkor is legalább egyszer el kell mennünk prosztataszűrésre, de fiatalabb korban is javasoltak a rendszeres ellenőrzések, ha a családunkban volt ilyen jellegű megbetegedés.

Ha mindezt szem előtt tartjuk, akkor lehet, hogy már azelőtt elcsípünk valamilyen egészségügyi problémát, hogy az tünetekkel jelentkezne. Az időben történő, gyors és szakszerű kezelés pedig a teljes felépülés egyik legjelentősebb kulcsa. Abban az esetben pedig, ha a kellemetlen jelzésekkel – legyen az sűrű vizelési inger vagy fájdalmas ejakuláció – már találkoztunk, akkor nem szabad késlekednünk. Minél hamarabb keressünk fel egy megbízható szakembert, aki egy gyors és fájdalommentes vizsgálattal feltárhatja a probléma okait!

fotó: 123rf.com

Array