Indiai hangulat: modern és hagyományos elemek keverése

indiai kiegészítők1

A keleties lakberendezés mindig is izgalmas téma, de van egy csavar a dologban: mennyire lehetne kombinálni a tradicionális indiai elemeket a modern otthonoddal? Pár ügyes praktikával te is megoldhatod!

A legtöbben nem teljesen üres lakásban élünk, vagyis vannak már bútorok, melyek között jól érezzük magunkat, azonban a változtatás, a lakás, vagy szoba átrendezése mindig izgalmas dolog.

Miként csempészhetsz egy kis indiai stílust az alapvetően modern lakásodba?

Valahogy az ételekhez hasonlítanám. Egy csipet masala fűszer teljesen más ízt ad annak a csirkének és zöldségnek, amelyet a sarki piacon vettél. Néhány új szín, vagy dísztárgy, esetleg egy szép Buddha szobor, vagy fa elefánt megfűszerezi a megszokott szobádat is.

Egy illatos szantál füstölő meggyújtásával a hangulat máris megvan. Már látom is ahogy egy hímzett párna, vagy egy színpompás indiai takaró pompázik majd a kanapén. Azonban ne vigyük túlzásba a tárgyak halmozását, mert a lakás egy Bollywoodi film díszletévé válhat!

indiai szobrok

Kezdetnek a színekről beszélek.

Hogyha színpompásan akarod feldobni a helyiségeket, akkor a tradicionális indiai színeket használd. Vagyis élénk pirosak, aranyló sárgák, mély kékek és zöldek jöhetnek szóba. Mindezt párosítsd aranyos-rezes fémes kiegészítőkkel, puha fényekkel.  Ezek aztán nemhogy feldobják az otthonodat, de még a kedved is feldobódik tőlük!

Indiában a minták gazdag burjánzása szinte mindent elborít. Lehet, hogy európai szemmel kicsit meghökkentőnek tűnhet először, de hidd el, ha a megfelelő helyen használod őket, fantasztikusak lehetnek! Pávák, elefántok, lótuszok, indák, madarak… A falon vagy párnákon igazi kis meseország lesz velük az otthonod!

indiai kelyhek

Ne felejtsük el a bútorokat sem! 

Az egyszerűbb, modern bútorokhoz nyugodtan kombinálhatsz tradicionális indiai képeket, kiegészítőket, vagy szobrokat. Egy szépen faragott fa elefánt a szekrényen vagy az asztalon máris meghatározza a hangulatot. A sima, fehér falon kiemelkedően szép egy nagy, színpompás mandala kép, egy kézzel festett tibeti selyemthangka, vagy egy mantrás réz falidísz.

Nagyon megragadott a textíliák használata. A puha, csodásan kidolgozott indiai ágytakarók, falvédők, terítők melyeket akár függönyként is használhatsz, teljesen új dimenziót nyitnak.

Én már látom is, ahogy az ágyamra terítem az indiai mintás mandalás, vagy életfás takarót és az egész szoba egyből különlegesebb lesz!

De nem csak a textíliák, hanem a díszítőelemek is fontos szerepet játszanak. Képzeld, milyen szépen mutatnak majd a falon függő faragott keleti képek, vagy a kis szobrok és füstölőtartók, amikkel feldobhatod a polcokat. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy tibeti hangtál kerül az asztalra és esténként ennek hangján megnyugodva engeded feloldódni a napi stresszt.

Persze, az otthon nem csak a belső terekkel ér véget. Van egy kis erkélyed, vagy kerted?

Az indiai stílust szuperül át lehet ültetni a kintre is! Csak képzeld el, milyen szépen mutatnak majd az indiai lámpák, kaspók, faragások és kerti kőszobrocskák. A szélcsengő a legkisebb fuvallatra is dallamosan játszik: lehet mélyebb hangú bambusz, vagy csengettyűs fém.

Szóval látod, mennyire izgalmas ez az egész? Az indiai stílus és a modern otthon tökéletesen össze tud állni, ha egy kicsit kreatívan gondolkodsz. Én már alig várom, hogy nekiálljak a lakásom átalakításának, és az egész olyan lesz, mint egy indiai táncosnő álma!