Mi okozhatja a lábfej és a boka stressztörését?

gipszelt láb

A stressztörés, avagy fáradásos csonttörés egyfajta repedés a csontban. Akkor fordulhat elő, amikor a csontra hosszú időn keresztül, kis vagy mérsékelt erőt fejtünk ki. Ezek a törések a láb- és bokacsontokban gyakoriak, mivel állandóan erőnek vannak kitéve állva, sétálva vagy futva. Ez nagyban különbözik a traumás törésektől, amikor a hirtelen erő hatására bokatörés következik be.

A lábfej és a boka stressztörésének legfőbb okai

Az egészséges csontozatú emberek gyakori, ismétlődő mozgással túlterhelhetik a lábfejet és a bokát. Ez különösen igaz azokra, akik olyan sportokban vesznek részt, mint az atlétikai futás, futball, kosárlabda, foci, tenisz. Azok az emberek, akiknek nagyon gyenge csontozata van egy másik alapbetegségből – például csontritkulásból –, lábfejükben stresszes törés keletkezhet. Még egy rövid séta is hozzájárulhat a boka vagy lábfej fájdalom kialakulásához.

De a lábfej és boka stresszes törése gyakran fordul elő olyanoknál is, akik olyan új tevékenységbe kezdenek, amelyben a lábfej nagy szerepet kap, legyen az túrázás vagy rendszeres futás. Ugyanakkor a gyengén támasztó cipők, például a magas sarkú – amelyek nagy nyomást gyakorolnak a lábujjakra –, valamint a régi, merev cipők is veszélyesek lehetnek.

Melyek a lábfej és a boka stressztörésének tünetei?

A stresszes törés fő tünete a fájdalom. Az érintett csonttól függően nagyon specifikus, pontosan meghatározott területeken kezd el fájni, és fájni is fog, ha az érintett megérinti azt a helyet, ahol a csont eltört. Aki a közelmúltban megváltoztatta vagy növelte aktivitását, és fájdalmai vannak a lábfej vagy a boka egy meghatározott területén, az könnyedén gyanakodhat stressztörésre.

Ha úgy gondolod, hogy stressztörést szenvedtél, a legfontosabb, hogy azonnal hagyj fel minden olyan tevékenységet, amely fájdalmat okoz. Ha a fájdalom több napos pihenés után sem múlt el, vagy ha elmúlik, de pár hét után ismét visszatér, fontos felkeresni egy jó szakembert.

Hogyan kell kezelni a stressztörést?

Mint említettük a legtöbb esetben magától begyógyul, ha csökkented az aktivitási szinted és védőcipőt viselsz egy ideig, amely legyen merev talpú. Továbbá minden nagy hatású tevékenységet le kell állítani egy időre, körülbelül négy-hat hétre. Az érintett láb jegesítése és felemelése közvetlenül a stresszes törés után segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat.

A törések kezelése tehát többnyire konzervatív módon zajlik, beleértve a sérülés rögzítését, az erős fizikai tevékenységek pár hetes mellőzését, gyógytornát, illetve egy olyan edzésterv összeállítását, amely segít a gyorsabb felépülésben. Viszont bizonyos esetekben, amikor teljes törés van, illetve a törtvégek elmozdulása áll fenn, műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Mennyi ideig tart a stressztörés gyógyulása?

„Enyhébb” esetekben a lábfej vagy a boka gyógyulása maximum 6 héten belül teljesen helyrejön, és megszűnik a kellemetlen fájdalom. A gyógyulási idők azonban változhatnak, nemcsak attól függően, hogy az egyén mennyire viseli jól, de az is számít, hogy melyik csont tört el. Egyes lábcsontok, például a navikuláris vagy az ötödik lábközépcsont gyógyulása sokkal hosszabb ideig tart, mint másoké.

Ha a fájdalom teljesen elmúlt, fokozatosan visszatérhetsz a fizikai aktivitáshoz és a sportoláshoz, de csak folyamatosan. Addig is válts olyan sportra, amely kevésbé terheli meg a lábfejet és lábszárat, amíg teljesen fel nem épülsz, ilyen szórakoztató tevékenység ehet az úszás és kerékpározás.

Array