DIY jelentése, mi az a DIY és mire jó?

diy jelentése, mi az a diy

Egyre több helyen lehet találkozni a DIY rövidítéssel, de mit is jelent a DIY és mire jó?

DIY jelentése

A DIY egy angol mozaikszó, a “do it yourself” rövidítése. Szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy “csináld magad”. Minden olyan tevékenységet magában foglal, amikor valamit saját kezűleg készítünk el, csinálunk meg, ahelyett, hogy boltban vásárolnánk meg, vagy profi szakembert bíznánk meg a feladattal.

Ez lehet házi készítésű ajándék, tisztítószer, üzenőtábla, bútor a sor végtelen, a tevékenységek közül például ha magunk festjük ki a lakást, rakjuk le a padlót, vagy javítjuk meg az ablakot.

A DIY bár angol kifejezés, ma már a magyar nyelvben is rendszeresen használják ebben a formájában.

DIY kiejtése

Hogyan kell kiejteni azt, hogy DIY? Az angolok a mozaikszavakat betűzve ejtik ki, szóval a DIY kiejtése helyesen: dí áj váj.

DIY mozgalmak – Csináld magad mozgalmak

Bár az internetnek köszönhetően lett Magyarországon is elterjedt a DIY kifejezés, ez nem jelenti azt, hogy a csináld magad mozgalom új keletű lenne, még az 1950-es években kezdődött.

Miért jó, ha magunk készítünk dolgokat?

A DIY-nek számos előnye van.

Van, aki azért választja ezt a módszert, mert így költséget tud spórolni, nem fizet egy szobafestőnek, hanem kifesti maga a lakását.

Van, aki azért választja, mert boltban nem tud olyan terméket vásárolni amit szeretne, ezért inkább elkészíti maga, vagy a boltban vásárolt terméket saját kezűleg a saját ízlése szerint át tudja alakítani.

Az újrahasznosítás révén környezetvédelmi szempontból is előnyös a DIY, mert például a kidobásra szánt dolgokból új használati tárgyakat lehet készíteni, például parafadugókból üzenőtáblát vagy lábosalátétet.

üzenőtábla parafadugóból

A csináld magad mozgalomnak köszönhetően az emberek kiélhetik a kreativitásukat.  A legtöbb ember utoljára a technika órán csinált valami kreatív dolgot, és így át tudják élni az alkotás örömét.

Ha kedvet kaptál, nézz körül a DIY ötletek között!