5 játék, amit évekig nem unnak meg a kisgyerekek

gyerekjáték

Az egyik kiemelt játék a kiskonyha, amely időtlen és szórakoztató tevékenységet nyújt, fejlesztve a kreativitást és a szerepjáték készségeit.

Amikor a gyerekek új játékot kapnak, mindig megvan a veszélye annak, hogy néhány használat után megunják még a legszórakoztatóbb játék eszközt is, és a játék egy idő után teljes feledésbe merül. Van azonban néhány olyan kivétel, amit évek múlva, akár felnőtt korukban is megemlegetnek, mind gyermekkoruk legkedvesebb élménye. Cikkünkben ezek közül szeretnénk ötöt bemutatni, hogy számodra is könnyebb legyen a játékvásárlás.

1 Játékkonyha

A játékkonyhák évtizedek óta díszei a gyerekszobáknak. A szerepjátékok legalapvetőbb formája, hisz minden gyerek élvezi, ha kicsit bele helyezkedhet a szülei szerepébe.

A játékkonyhával való játék során a gyerekek saját történeteket és szcenáriókat hozhatnak létre. Ez segíti őket abban, hogy fejlesszék a képzelőerőt és a kreativitást, miközben új és izgalmas játék lehetőségeket találnak ki.

A szerepjátékok nagyon fontosak a gyerekek életében, mert kicsit kirepíti őket a hétköznapokból, ami néha számukra is megterhelő lehet, illetve a szülők is egy visszajelzést kaphatnak arról, hogy bizonyos dolgok hogyan érintik gyermekeiket, ugyanis a szerepjátékok során a gyermek mindig a számára örömteli, vagy nehezen feldolgozható dolgokat játssza el, amik segítenek neki feldolgozni ezeket az eseményeket.

Különösen népszerű manapság a Little Dutch konyha, ami praktikusságával és szép kidolgozásával rengeteg gyerek kedvence lett.

2. Memória- vagy párkereső játék

A memória játékok nagyon sokszínűen használhatóak, akár már 2-3 éves korú gyerekek – habár nem teljesen szabályosan – is használhatják, és mindannyian örömüket lelik benne. A memória játékok nagy mértékben fejlesztik a rövidtávú memóriát, és rövid időn belül eljuthattok arra a szintre, hogy a gyerekek könnyedén legyőzik a felnőtteket. Ezek a játékok hozzájárulnak a figyelem és a koncentráció fejlesztéséhez, amire manapság talán egyre nagyobb szükség van a gyerekek körében, a sok villogó mese után. A türelem is egy kulcseleme a játéknak, amit nagyon fontos, hogy a gyerekek elsajátítsanak, mert a szociális életben ezek bizony nem elhanyagolható tulajdonságok. Egy türelmes gyerek sokkal könnyebben kezelhető, könnyebb megértetni vele, hogy mit miért, és a társas érintkezésekben is könnyebb dolga van egy olyan gyereknek, aki képes a többiekhez is alkalmazkodni. Ezt azonban sokszor nem a játszótéren, vagy az iskolában kell a gyerekeknek megtanulni – például, hogy mit jelent az, hogy most nem ő következik, várja ki a sorát, ne segítsen a másiknak – hanem otthon, akár egy memóriajáték közben.

3. Kinti játékok

A gyerek számára nem csak a négy fal között kínálkoznak szórakoztató tevékenységek. A szabadban eltöltött idő nagyon fontos számukra, még akkor is, ha a nagyobb gyerekeket sokszor nehezebb rávenni erre. A szabadban töltött tevékenységek közül a labdázás, és a hintázás az, ami már nemzedékeket “nevelt fel” (ezek természetesen a házban is használható eszközök, most azonban kifejezetten a szabadban eltöltött időre szeretnénk felhívni a szülők figyelmét). A labdázás olyan tevékenység, amit a gyerekek nagyon ritkán unnak meg, ha azonban mégis előfordul, hogy egy kis szünetre van szükségük, egy ki idő múlva újult erővel vetik bele magukat a közös játékba. Nem beszélve arról, hogy a labdázás jelentősen fejleszti a szem- kéz koordinációt és az egyensúlyérzéket. Az is fontos, hogy az olyan tevékenységes során, mint a labdajátékok a gyerekek megtanulják a csapatban való játékot, és a labdázás különböző variációival, számos más dologra is megtaníthajták őket a szülők.

A hintázás is egy örökzöld játék. Ahogy az újszülötteket megnyugtatja, ha ringatják őket, ugyan úgy szeret a nagymama is a hintaszékben lepihenni. A hintázás az agy olyan területeit mozgatja meg, ami például az egyensúlyérzékért felelős, de a hosszú távú memória, és a koncentráció készség is fejlődik játék során.

4. Rajzolás

A rajzolás, talán még elterjedtebb játék, mint az előzőekben említettek, és nem is kell hozzá semmi más, csak néhány színes ceruza és papír. A rajzolás segít a finommotorikus készségek erősítésében, a képzelőerő és kreativitás fejlesztésében, és remek móka lehet akár szülőkkel vagy testvérekkel együtt is. Ma már egyébként számos olyan alternatíva is létezik a rajzoláshoz, ami az egyszerű papír és ceruza változatnál kicsit többet kínál. Léteznek például elektromos rajzoló táblák, amikre egy különleges toll, vagy ujjaik segítségével rajzolhatnak a gyerekek, vagy akár a szobájukban egy egész falat szentelhettek a krétával való rajzolás számára ugyanis ma már léteznek olyan falfestékek, amik pont arra vannak, hogy a gyerekek rajzoljanak rájuk. Egy szintén “új találmány” a vízzel festés, ami olyan különleges színezőket jelent, amiket a gyerekek úgy színezhetnek ki, ha bevizezik őket. Ehhez léteznek olyan kialakítású tollak, amiket vízzel tölthettek meg, és máris kész a nyári meleghez illő kreatív foglalkozás.

5. Építő játékok

Az építő játékok is évtizedek (ha nem századok) óta jelen vannak a játék piacokon. Amikor egy játék ennyire kiállja az évek próbáját, akkor joggal gondolkozhatunk el azon, hogy vajon miért is szeretik ennyire, ezeket a fajta játékokat a gyerekek. Az építő játékok (legyen szó legóról, építő kockákról) azt az érzetet adják a gyerekeknek, hogy most valami újat alkothatnak, új dolgot fedezhetnek fel, csak a képzeletük szab határt a megvalósítható dolgoknak. A szem- kéz koordináció fejlesztése mellett, az építőkockák például a problémamegoldó képességet is fejlesztik, mert a kockákat ügyesen, úgy kell elhelyezniük, hogy azok le ne boruljanak. Egyszóval, az építőjátékok semmiképpen sem sorolhatóak a felejthető és megunható játékok sorába, és méltán érdemelték ki a gyerekek sok éve tartó szeretetét.

Array