Használt autó eladásának menete

használtautó

Egyszer eljön a pillanat, amikor ideje lesz megválnunk a kocsinktól. A legtöbb esetben ilyenkor egy fiatalabbra szeretnénk beruházni. Sőt, az is lehet, hogy teljesen más márkában gondolkozunk. A hirdetés és az adásvétel folyamata nem egyszerű. Cikkünkben végigvezetünk a főbb lépéseken, hogy felkészülten vágj bele az üzletbe.

Rendbetétel

A komoly hibák megjavíttatására nem érdemes költeni, viszont az apró szépséghibák javítása sokat jelenthet a vevők számára. Érdemes elvégeztetni a kárpittisztítást, a polírozást, vagy egyéb kisebb műveleteket.

A hirdetés elkészítése

A kiválóan megírt marketing a gyors vevőszerzés kulcsa. Lássuk a részleteket!

Adatok

Őszintén és részletesen adjunk meg minden adatot! Ne hallgassunk el semmit! Így valóban csak azok telefonálnak majd, akiket az adott paraméterekkel érdekli a termék. Előnyt jelenthet, ha extrákat vagy pótalkatrészeket is kínálunk, tehát ezeket is említsük meg a leírásban! Mellékelhetünk értékbecsléssel bővített tanúsítványt is: ez a futásteljesítmény, a felszereltség, valamint a kártörténet és szervizmúlt alapján kerül meghatározásra.

Képek

A fotók fokozhatják az érdeklődést, de csak akkor, ha megfelelőek. Az alábbiakra figyeljünk:

  • Képkészítés előtt takarítsuk ki és mossuk le a kocsit!
  • Minden oldalról készítsünk fotót!
  • Jó fényviszonyok legyenek!
  • Az autó belseje (műszerfal, utastér) és külseje is látszódjon!
  • A látható hibákat is tegyük a képek közé!

Ha lehet, akkor a hivatalos papírokról is tölthetünk fel fényképet.

Az árazás

Tegyük fel a kérdést magunknak: mennyit szeretnénk kapni az autóért? Ezek után pedig nézzük meg, hogy reális-e az elképzelésünk. Ezt úgy tudhatjuk meg, ha más hasonló típusok hirdetéseit átböngésszük. Ne a legdrágább, de ne is a legolcsóbb legyen az általunk választott ár a kategória termékeihez képest. Ha az átlaghoz képest 10-20%-al magasabb árat adunk meg, az azért jó, mert alkudozás esetén is van mozgásterünk.

A megkeresések

Miután kész a hirdetés, biztosan sokan hívnak majd, köztük kereskedők is. Érdemes előre átgondolni, hogy érdekel-e minket készpénzes autófelvásárlás Budapesten azonnal. Ez esetben biztosan kevesebbet kapunk érte, de hamar pénzhez jutunk, és sok fáradozást elkerülünk így.

Dönthetünk úgy, hogy csak magánemberekkel tárgyalunk. Érdemes a kommunikáció alapján kiszűrni a komoly érdeklődőket, s csak velük találkozni.

A jármű megtekintése

A komoly érdeklődőkkel megbeszélt találkozóra pontosan illik érkezni. Lényeges minden dokumentációt vinni, sőt, még szerződésmintát is, arra az esetre, ha sikeres lesz a megegyezés. Előre gondoljuk át, mi a minimális ár, ami alatt nem adjuk el! Így elkerülhetjük az elhamarkodott döntést.

Az adásvétel menete

Ha megegyeztünk, akkor ki kell töltenünk a szerződést. Ezt előre is megtehetjük, mégis korrektebb közösen elvégezni. Értékesítéskor a következőket adja át a korábbi tulajdonos:

  • az adásvételi szerződés (2 példány saját részre-2 a vevőnek)
  • a törzskönyv
  • a forgalmi engedély
  • a kulcsok
  • a szervizkönyv (amennyiben van)

Eladás utáni feladatok

Megkötötted az üzletet végre? Ez esetben 8 nap van arra, hogy egy Kormányablakban vagy a Nyilvántartó oldalán beszkennelve beadd a szerződést, azaz a tulajdonosváltást bejelentsd. Innentől kezdve nem Neked kell fizetned a gépjárműadót. A tulajdonosváltást a biztosító felé is jelezni kell, mindkét részről.

Összefoglalva: A használt autó meghirdetése és értékesítése hosszú, sok lépcsőből álló folyamat, de egy kis odafigyeléssel véghez lehet vinni. A fenti lépések segítenek mindezt gyorsítani, valamint átlátni a teendőket.

Array