Így enyhítsd a baba fogzási fájdalmát

gyerek fogzás

Egyik szülő sem szereti, ha gyermekének fáj valamilye. Egyrészt, nem szeretnénk, hogy rossz legyen a kicsinek, másrészt a felnőtteket is hamar lefárasztja az állandó sírás. De sajnos, a csecsemők élete nem mentes a fájdalmaktól, így ezekkel mindenkinek meg kell küzdenie. Ilyen kihívást jelent a fogzás is, amely egy nehéz időszak az egész családnak.

Természetesen nem kell ölbe tett kézzel nézni, ahogy a baba szenved, hiszen egy baba rágóka, egy fogdörzsölő, vagy éppen egy hűsítő gél csodákra képes. De mikor és hogyan használjuk őket? Ebben a cikkben összeszedtünk néhány lehetséges módot a fogzási fájdalom csillapítására. Érdemes végigolvasni.

Mit értünk fogzás alatt?

Először is, nem árt, ha tisztázzuk, hogy mi is a fogzás, mikor történik, és hogyan ismerhetjük fel. A fogzás egészen egyszerűen a baba tejfogainak kinövését jelenti, vagyis amikor a fogcsírák növekedni kezdenek, áttörik az ínyt, és kibújnak a felszínre. Ahogy a fogak áttörik az ínyt, kellemetlen, viszkető érzést keltenek, de akár kínzó fájdalmat is okozhatnak a babának.

Ilyenkor a kicsik csillapítani próbálják a kellemetlen érzést, ezért elkezdenek folyamatosan rágcsálni, válogatás nélkül, ami csak a kezük (vagy inkább a szájuk) elé kerül, legyen az a kiságy széle, vagy a saját öklük. Ha tehát azt látjuk, hogy gyermekünk mindent a szájába vesz, gyaníthatjuk, hogy elindultak a fogai.

A fogzás másik gyakori tünete a folytonos nyáladzás. Ebben az időszakban megnő a babák nyálelválasztása, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségben folyik a nyál a szájukból. Ez sajnos több kellemetlenséget is okozhat. Az éjszaka felgyülemlett nyál köhögésre készteti a babát, és eláztatja a ruháját, amit azután cserélni kell, az éjszaka során akár többször is.

Fogzás ideje alatt az íny rendkívül érzékennyé válik, és megduzzad. Az kellemetlenség, valamint az ismeretlen érzés, ahogy nő a fog, nyugtalanságot okoz a kicsinek, aki emiatt kevésbé tud aludni. A fájdalom és a viszketés amúgy is nyűgössé teszi, erre jön még a kialvatlanság is, így ne csodálkozzunk, ha szegény sokat sír miatta. A másik oldalról nézve úgy is mondhatjuk, hogy ha a szokásosnál nyűgösebb és többet sír, valószínűleg a fogzás áll a háttérben.

Hogyan enyhítsük a fogzási fájdalmakat?

Nincs is annál rosszabb, mint amikor szülőként tehetetlenül kell végignézni, ahogy gyermekünk szenved. Szerencsére a fogzási fájdalmakat több módon is enyhíthetjük. Ehhez gyűjtöttük össze néhány olyat, ami korábban már bevált.

Az egyik legjobb megoldás a rágóka. A rágóka használata biztonságos, mivel a baba nem tud vele kárt tenni magában, így akár felügyelet nélkül is hagyhatjuk. A rágóka csillapítja a kellemetlen fájdalmakat. Mivel igen sokféle rágóka kapható, érdemes kikísérletezni, hogy a kicsi melyiket szereti a legjobban.

A rágókák mellett nagy sikere van az ujjra húzható fogdörzsölőnek, amit egyszerűen az ujjunkra kell húzni, és már masszírozhatjuk is a baba ínyét. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a viszkető érzést. Alternatív megoldásként használhatjuk az ujjunkat is, csak úgy önmagában, ilyen esetben azonban fokozottan figyeljünk a higiéniára, nehogy valamilyen baktérium kerüljön a csecsemő szájába.

Nagy sikere van a hűsítő és az érzéstelenítő gélnek is. Ezek a gélek általában gyógynövény alapúak, és érdekes ízzel rendelkeznek, ami miatt a babák különösen szeretik. Arra kell ügyelni, hogy még azelőtt az ínyükre kenjük a gélt, mielőtt lenyalják. Az érzéstelenítő gélek érzéstelenítő szereket tartalmaznak, ezért csak mértékkel szabad alkalmazni. A megfelelő gél kiválasztásához kérjük háziorvos, vagy védőnő segítségét.

Egyéb tudnivalók a fogzással kapcsolatban

A fogzás többnyire 4-7 hónapos korban kezdődik, de az első fogak általában a 6. hónapban jelennek meg. Vannak olyan extrém esetek, amikor a baba már kibújt foggal születik, de olyan is előfordulhat, hogy az első fog csak az első születésnapja után nő ki. A fogzás időtartama egyébként viszonylag hosszú, az utolsó (20.) tejfog 3 éves kor körül jön elő.

A fogzás során először a középső, majd az oldalsó metszőfogak jönnek elő, őket követik a szemfogak és az örlőfogak. Az azonos típusú fogak mindig párban jelennek meg.

Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy eloszlassunk egy gyakori tévhitet a fogzással kapcsolatban. Sokan máig úgy tartják, hogy a fogzás jellemző tünete a láz. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Egy kisebb hőemelkedés ugyan szóba jöhet, de a láz semmiképp. Így, amennyiben gyermekünk lázas, azonnal forduljunk gyermekorvoshoz.

Nem szabad elhanyagolni a fogápolást sem. Már az első fogak megjelenésekor gondoskodni kell a megfelelő szájhigiénia megtartásáról. Ez nem csak a rendszeres és alapos fogmosást jelenti, hanem azt is, hogy odafigyelünk arra, hogy mivel etetjük a babát. Fogkeféből olyat válasszunk, amely puha és megfelel az életkorának. Ezáltal garantálhatjuk, hogy a frissen kibújt fogak egészségesek lesznek.

Kép: canva.com

Array