Koriander helyett mit használjak?

koriander helyett mit használjak

Koriandert mivel lehet helyettesíteni? Koriander helyett mit használjak? A koriander népszerű fűszer dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti konyhákban, de mi van, ha nem tudjuk beszerezni, hogyan készítsük el az ételeket koriander nélkül? Ebben nyújtunk most segítséget.

A koriandert több formában is fel lehet használni, a levelét és a magját is. A helyettesítésnél ezért azt is figyelembe kell venni, hogy milyen ételben kell helyettesíteni.

Koriander levél helyettesítése

koriander levél

A koriander levelét általában frissen használják, tálaláskor az összeaprított koriander levelekkel megszórják vele az ételt, de az ételbe is kerülhet.

A friss korander levelet legegyszerűbb petrezselyemmel helyettesíteni. A friss koriandert egyébként cigánypetrezselyemnek is szokták nevezni, és a két növény kinézetre nagyon hasonlít egymásra.

Másik lehetőség, ha friss kaporral, tárkonnyal vagy bazsalikommal helyettesíted.

Néhány recept friss korianderrel:

Ha úgy döntesz, hogy inkább beszerzed, akkor koriander levél ezeken a helyeken kapható.

Őrölt koriander helyett

őrölt koriander mag

A koriander magnak elég egyedi, különleges íze van, ezért nem egyszerű helyettesíteni.

De jó választás lehet a rómaikömény az őrölt koriander helyettesítésére, amit gyakran használnak húsételekhez, chilihez, curryhez, levesekhez. Nem pont ugyanaz az íz, de lehet használni.

Másik lehetőség a garam masala, ami egy indiai fűszerkeverék, és aminek az egyik fő összetevője a koriander, de tartalmaz még fahéjat, babérlevelet, római köményt, zöld vagy fekete kardamomot, szemes feketeborsot, szegfűszeget is. Mivel sok más fűszert is tartalmaz, ezért először csak kis mennyiségben add az ételhez, és kóstolgasd, és úgy állítsd be a kívánt ízt.

A curry por lehet még opció a koriender helyettesítésére, ami szintén egy fűszerkeverék, korianderrel és kurkumával, római köménnyel, fekete borssal, chili-paprikával, görögszénával.

Azért azt ne felejtsd el, hogy nem véletlen, hogy a recept eredetileg korianderrel készül, a helyettesítés mindig egy pótmegoldás. Ha olyan ételt szeretnél készíteni, ahol a koriander adja meg a az étel fő karakterét, akkor vagy szerezz be koriandert, vagy készíts inkább másik ételt.


Array