4 praktikus tipp, hogy tökéletes legyen a játszósarok

gyerek játszósarok

Bele sem gondolunk abba, hogy milyen szórakoztató projekt is lehet egy játszószoba kialakítása. A lurkók órákat fognak majd itt tölteni, így nagyon nem mindegy, hogyan is tervezzük meg az adott helyiséget vagy sarkot. Nyugodtan alakíthatjuk a szobát az ő igényeikhez, így jöhetnek a színek, a minták és praktikus tárolók. Íme pár tipp, hogy tökéletes legyen a játszósarok!

1 Tipp: Különálló egységek kialakítása

A gyerekek sokszor nem töltenek el sok időt egy tevékenységgel, a figyelmüket is pillanatok alatt képesek megváltoztatni. Sokszor halljuk, hogy “unatkozom”, amelynek súlya minden szülő számára ismert. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően alakítsuk ki a játszószobát, ahol szinte teljes mértékben le tudjuk csökkenteni ezeket az eseteket. Ezt könnyedén megoldhatjuk a különböző tevékenységekre való figyelem rávezetésével. Rendezzünk be külön olvasósarkot, kézműves részleget, vagy akár táncolós területet.

Minden esetben meg kell győződni azonban arról, hogy az adott tevékenységhez szükséges elemeket könnyedén elérhesse. Ez segít neki megtartani a rendet, ráadásul a figyelmüket is csak egy adott dologra fogják majd összpontosítani.

2. Tipp: Pihenő terület kialakítása

Bár legtöbb esetben a játszószobába valószínűleg nagy elfoglaltságokra kerül sor, nem árt valamilyen kis sarkot kialakítani, ahol megpihenhetnek. Szerezzünk be óvodai derékaljat fektetőre, amely védi az adott bútordarabot. Lehet szó egy kényelmes fotelről, egy kisebb ágyról, de akár egy matracról is. A lényeg, hogy úgy érezze, mindent megkaphat egy helyen.

3. Tipp: Tárolóhelyek biztosítása

A legtöbb lurkónak rengeteg holmija van. A játékoktól elkezdve a színezőn át, egészen a filcekig és a játszó szőnyegekig mindent megvásárlunk a számukra. Éppen ezért nem árt rengeteg tárolóhelyet biztosítani a számukra. Egy könyveket kedvelő gyermek esetében mindenképpen szerezzünk be masszív polcokat, a videójáték szerelmeseinek pedig ne felejtsünk el sok-sok dobozt tartani otthon. Természetesen a tervezés és kialakítás után is kiderülhet, hogy mire van még szükség, ám jobb megoldás előre felkészülni.

4. Tipp: Színek használata

Legyen szó a falakról vagy éppen a kiegészítőkről, egy gyereksarokban mindenképpen szükség lesz sok-sok színre. A falak fogják majd megkülönböztetni a helyiséget a ház többi részétől, hiszen ez sokkal könnyebb és lazább hangulatú, mint például a konyha, illetve a nappali. Gondolkodhatunk akár egy adott témában is, ami köré nyugodtan építhetjük az egészet. Az alaphoz egy semleges színt alkalmazzunk, amire jöhetnek a minták, figurák és persze a matricák is.

Összegezve

Reméljük tehát, hogy ebben a cikkben segítséget nyújtottunk abban, hogy tökéletes játszószobát alakíthass ki otthon. Ne feledkezz meg a rengeteg kosárról, polcról, amelyek segítségével könnyedén rendet lehet tartani. Fontosak továbbá a színek, illetve a pihenő sarok berendezése is. Tervezésre fel!

Array