Sokat utazol? Négy praktikus növény, ami jól bírja a szárazságot

szárazságtűrő növények

Manapság sajnos egyre nagyobb a szárazság, ami problémát okozhat, főleg a nyári időszakban. Ilyenkor sokat utazunk, így a növények esetében nagyon nem mindegy, hogy milyeneket ültetünk az udvarra. Ha egy olyan kertet szeretnénk magunknak, amely kibírja a hosszabb távollétet is, akkor mindenképpen érdemes szárazságtűrő növényeket ültetni. Cikkünkben bemutatjuk a legpraktikusabb virágokat és zöldeket.

Növények, amik jól bírják a távollétünket

Legyen szó örökzöldről, esetleg egynyáriról vagy éppen évelőről, a kertészeti áruházak kínálata ma már hatalmas.

Zsálya

Az orvosi zsálya délebbről származó félcsere, amelynek rendkívül kellemes az illata. A kékeszöldes és hosszúkás levelű egyedet gyógyászati célokra is használhatunk. Így nemcsak egy szép és színes virágot ültetünk az udvarra, ami jól bírja a szárazságot, de még hasznát is vehetjük a különböző problémákra. A növény nagyjából 50-80 centiméterre nőhet meg, így egy viszonylag magas virágról van szó.

Illatos barátcserje

A maximum kétméteres cserje a Földközi-tenger környékéről származik, amelyen a levelek hosszúkásak és szürkészöld árnyalatúak. A virágai lehetnek kékek, lilák, de még rózsaszínek is egyaránt, amik egészen júliustól szeptember végéig díszítik a kertet. Ugyanúgy, ahogy az orvosi zsályát, ezt is használják orvosi célokra, ám ebben az esetben a hatóanyagok a termésben találhatóak.

Levendula

Ki ne ismerné és szeretné a levendulát? Az illatos lila virág közepesen magasra nő meg, ráadásul évelő, így minden évben díszíti az udvart. Készíthető belőle szörp, sütemény, fagylalt, de akár tea is. Amennyiben mégis aggódnál a szárazság miatt, érdemes Gardena öntöző automatát használnod, így még a távollétedben sem halnak meg a virágaid. A levendula nem igényel azonban túl sok gondozást, ráadásul télálló is, így viszonylag könnyedén átvészeli a hűvösebb időszakokat. Nem kényes továbbá a talajra sem, szinte mindegy neki, hogy hova ülteted, csak sok napsütésre és melegre van szüksége.

levendula

Kövirózsa

Bár nem tipikusan színes növény, mivel szinte bárhol megél, így érdemes beszerezni belőle pár tövet. A Kis-Ázsiában őshonos kisméretű sziklakerti példány még kőedények beültetésére is kiváló. A hegyes és kerek levelek rózsát alkotnak egymásból, innen is ered a virág neve. Természetesen ő is virágzik, általában a nyár első felében, ám nem túl hosszú ideig. Nagy előnye azonban, hogy rendkívül igénytelen, bárki számára könnyedén nevelhető.

Összegezve

Nyáron tehát sokan indulnak útnak, aminek a kert nem minden esetben örül. Választhatsz azonban a fent felsorolt szárazságtűrő növények közül, amelyek még hosszabb távollét esetén is vígan eléldegélnek. Ha mégis aggódsz a csapadékhiány miatt, akkor szerezz be egy Gardena öntöző automatát, így garantáltan színesen fog tündökölni az udvar a hazatérést követően is.

Array