Így válassz szögbelövőt

szögbelövő

A DIY reneszánszát éli. Az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány és az egyre csak emelkedő árak sokakat arra késztetnek, hogy saját maguk végezzék el az egyszerűbb munkafolyamatokat. Nincs ez másképp a könnyebb asztalos munkákkal sem. Azonban minden munkafolyamathoz szükség van a megfelelő gépekre. Most egy ilyen eszközkategóriát, a szögbelövőket vesszük górcső alá.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szögbelövők kiválasztásakor?

1. A szögbelövő típusa

Az első és talán legfontosabb eldöntenivaló, hogy milyen gépet szeretnénk vásárolni. Ehhez azt kell végiggondolni, milyen munkákat akarunk végezni vele. Az alábbi típusokat különíthetjük el:

  • Tető szögezők: A tető szögezők „heavy duty” eszközök. Általában tetőfedő szakemberek használják őket zsindelyezésre és a tetőkön végzett egyéb munkákra. Két dolgot érdemes kiemelni velük kapcsolatban: egyészt szélesebb fejrésszel készülnek, mint hagyományos társaik, másfelől olyan burkolattal látják el őket, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, és ne csússzanak le a tetőről.
  • Keretszögezők: A keretszögezők szintén komoly munkákhoz való gépek (tetőfedés, raklapok gyártása stb.). Ezek a nagy teljesítményű masinák 7-8 centiméteres szögeket is képesek átütni keményfa lapokon.
  • Padlószegezők: Padlóburkolásra használt eszközök, T-kapcsokat, L-kapcsokat és tűzőgépkapcsokat üthetünk be velük. Az első két megoldás erősebb tartást tesz lehetővé. Egyes gépek többféle kapcsot is képesek használni.
  • Mini szegbeütők (marok szegbeütők): Nevükhöz híven nagyon praktikus, kezes eszközökről van szó, amelyek olyan helyekre is beférnek, ahová a többi típus nem. Legtöbbször egyszerre csak egy szeget lehet beütni velük.
  • Tűzőgépek: Fej nélkül készülnek, kisméretű faelemekkel való munkához tervezték ezeket. Általában ragasztóval együtt használják.
  • Befejező szögezők: Ahogy a nevük is sugallja, a befejező szögezők a különféle munkák utolsó fázisaiban jutnak szerephez. Vékonyabb szögekkel működnek, így esztétikusabb végeredményt kapunk, mint a nagyobb szögeket beütő gépekkel. Általában padlózat rögzítéséhez, kerítésépítéshez és lécek felhelyezéséhez használják.
  • Brad szögbelövők: A brad szögbelövők a befejező szögezőknél is finomabb eszközök. 1 vagy 0,6 mm átmérőjű, leheletvékony szögeket lehet beütni velük (ezek egy kalapáccsal el is görbülnének). Segítségével olyan esztétikus végeredményt kaphatsz, hogy sokszor szabad szemmel nem is látszanak a beütött szögek.


padlószegező
Padlószegező gép munka közben

2. Mivel működik a szögbelövő?

Energiaellátás szempontjából kétféle típust különíthetünk el, az akkumulátoros és a sűrített levegős gépeket.

Az akkumulátoros gépek halkabbak, és modern lítium-ionos akkumulátoruknak köszönhetően hosszú ideig használhatók egy töltéssel. Áramforrás nélküli építési területen is gond nélkül használhatók.

A sűrített levegős gépek ezzel szemben nagyobb teljesítményükkel kompenzálják azt, hogy használatukhoz aggregátorra van szükség. Bár kicsit hangosabbak, olcsóbban beszerezheted őket, és ugyanakkora erővel lövik be az összes szöget. Ha már van otthon kompresszorod, kézenfekvő pneumatikus gépet választanod.

szögbelövő 2

3. Márka, ár, kialakítás

A fenti szempontok egy kategóriába sorolandók, ezért egy pontba szedtük őket. Lényegében arról van szó, hogy milyen minőségű gépet akarunk vásárolni. Értelemszerűen a nagy, megbízható gyártók termékei jobb minőségű anyagokból (alumínium) készülnek, hosszabb élettartamot és jobb használhatóságot ígérnek. Ha megtehetjük, érdemes ezek közül választani, mert hosszú távon az olcsóbb termékek drágábbnak bizonyulnak (szerviz, rövidebb élettartam).

Ha szeretnél kiváló minőségű szögbelövők közül válogatni, keresd fel szerszámboltunk, a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol hozzáértő segítséget is kaphatsz, ha kérdésed van!

Képek forrása: Freepik

Array