Duguláselhárítás házilag: tippek, tévhitek és amire mindenképp oda kell figyelni

dugulás mosdó

Tippek, trükkök és tévhitek: megmutatjuk azt, miért érdemes bizonyos házi praktikákat messziről elkerülni, ha duguláselhárításról van szó. És azt is, mi lehet a probléma megoldásában a leghatékonyabb módszer.

Ha a duguláselhárítás kerül szóba, szinte mindenki úgy gondolja, hogy van egy bombabiztos házi praktika, mely segít elkerülni a problémát és a legmakacsabb dugulást is képes megszüntetni.

Egészen biztos, hogy rengeteg módszert hallottunk már fél füllel, és megannyi “biztos megoldással” találkoztunk már az interneten. Fontos tudni azonban, hogy nem mindent szabad elhinni, hiszen ezek közt olyanok is akadnak, melyek többet ártanak, mint amennyit használnak.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány működő házi praktikát és egyszerű megoldást, melyek valóban segítenek a dugulás elhárításában, de olyanokat is, melyeket érdemes messzire elkerülni. De azt is megtudhatja, hogy hová érdemes fordulni, ha már nagy a baj és szájról szájra terjedő fortélyok már nem segítenek.

Az alapvető duguláselhárítási megoldások

Sokan esnek pánikba, amikor nem megy le a víz a mosdókagylóban vagy épp eldugul a WC. Ilyen esetekben azonban nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni és azonnal duguláselhárító szakemberhez rohanni. Érdemes először megpróbálkozni a legegyszerűbb és leginkább kézenfekvő megoldásokkal, amelyek olyan eszközökkel kivitelezhetők, amiket minden háztartásban megtalálhatunk.

Először is tegyünk egy próbát a WC pumpával, mely a szakszerű használat esetén csodákra lehet képes. A pumpa jó megoldás abban az esetben, ha a dugulás kialakulásáért idegen anyag vagy tárgy a felelős. De az iszapos, felszakítható dugulások megszűntetése során is kiváló eszköz lehet.

Hasonlóan egyszerű és kézenfekvő megoldás a kézi csőgörény használata. Fontos azonban tudni, hogy a boltban kapható, olcsó, házi használatra tervezett csőgörények kizárólag a kisebb dugulások megszüntetésére lehetnek alkalmasak. Elsősorban a kézmosók és zuhanyzók vezetékeinek kitisztítására használhatjuk őket, alkalmazásuk pedig még soksor így is rendkívül körülményes. A vastagabb csőátmérők duguláselhárításához pedig mindenképp motoros, ipari csőgörényre lesz szükség, így a problémát érdemes duguláselhárító szakemberre bíznunk.

Az otthoni duguláselhárításban jó partnerek lehetnek még a különböző duguláselhárító szerek, melyek a kisebb, kevésbé problémás esetek megszüntetésében segíthetnek. Rengeteg féle megoldás közül válogathatunk, melyek közt erős és kevésbé erős, fürdőszobai és konyhai lefolyóban keletkezett dugulások megszüntetésére egyaránt alkalmas szereket is találunk.

Amennyiben pedig ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, mosdókagylók és mosogatók esetében is érdemes időt szánni a szifon kitakarítására is. Ez a folyamat sokak számára tűnhet kihívásnak, azonban egyáltalán nem nagy ördöngösség. Egy lépésről lépésre útmutató segítségével szakember segítsége nélkül is könnyen megoldható feladat, mely hatékony segítség lehet a kisebb dugulási problémák megszüntetésében.

szifon dugulás

Házi praktikák az internetről: valóban működnek?

Rengeteg olyan házi praktika akad, melyekre sokan megesküdnének, azonban jobb esetben kevésbé hatékonyak, rosszabb esetben pedig akár még ártalmasak is lehetnek. A szódabikarbóna és ecet kombinációja például egy olyan megoldás, melyről rengeteget olvashatunk az interneten. Sokan bombabiztos duguláselhárítási módszernek tartják, azonban sokkal inkább csak látványos, mintsem hatásos lenne. Sőt, ha óvatlanul alkalmazzuk, akár még káros is lehet a csőrendszerre.

Ennek oka, hogy a szódabikarbóna vizes oldata lúgos kémhatású, míg az ecet savas, ezek pedig kioltják egymást, így a tetszetős pezsgésen kívül más nem igazán történik. (Hasonló a dolog a trisó és a mosószóda esetében is). Ha pedig a szódabikarbónás-ecetes vegyületet forróvízzel öblítjük le, az megolvaszthatja a falban futó csöveket, így nagyobb problémát is okozhat az egyszerű dugulásnál.

Gyakran olvasni arról is, hogy duguláselhárítás szempontjából jó megoldás lehet a kávézacc. Nos, ez szintén csak féligazság, hiszen a kávézacc használata legjobb esetben is csak megelőzési célzattal javasolt. Ennek oka, hogy a porózus zaccba jól beletapadó a zsírok könnyebben sodródnak le a csatornába, ami csökkenti a dugulás kialakulásának veszélyét. Amennyiben azonban a probléma már kialakult, sajnos a kávézacc olyan, mint halottnak a csók, és használatát érdemes inkább kerülni.

Összességében tehát elmondható, hogy a házi praktikák használatának sikere legjobb esetben is kétséges, és sokkal hatékonyabbak lehetnek a megelőzésben, mintsem a dugulás elhárításában. A különböző megelőzési praktikákat azonban bátran alkalmazhatjuk, és ha szeretnénk biztosra menni, úgy a lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítani is, hogy a lerakódásokat eltávolítsuk és ezzel megelőzzük a teljes dugulás kialakulását.

mosdó dugulás pumpa

Mit tegyünk, hogy biztosan elkerüljük a bajt?

A fentebb említett házi duguláselhárítási megoldások és praktikák leginkább abban az esetben lehetnek hatékonyak, ha a baj még nem történt meg vagy épp nem túlságosan komoly. Abban az esetben viszont, ha már érezhetően komolyabb dugulással van dolgunk, érdemes a kétes hírű fortélyokat kerülnünk, és valódi duguláselhárító szakemberre bízni a problémát, aki gépi módszerekkel segít a probléma megszüntetésében.

A duguláselhárító szakemberek egyrészt szaktudásuknak, másrészt eszköztáruknak köszönhetően jóval hatékonyabb és biztosabb módon képesek a dugulással kapcsolatos problémák megszüntetésére, így a házi praktikákkal ellentétben nemcsak hatékony, de hosszútávú megoldást is kínálnak a baj orvoslására.

Azonban érdemes a duguláselhárító szakember választásánál is körültekintően eljárni, mert ahogy minden más szakmában, úgy itt is előfordulhatnak kevésbé lelkiismeretes szakemberek, akik nem végeznek olyan alapos munkát a csövek kitisztításánál, így rossz esetben a dugulás is hamar visszatérhet. Sőt, akár a csővezetékben is kárt tehetnek, ha nem figyelnek oda eléggé.

Amennyiben az Ádámszki Duguláselhárítást választja, abban az esetben garantáljuk a szakszerű, lelkiismeretes munkát, és dugulásokkal kapcsolatos problémák hatékony megszüntetését.

Array