Felkészültél az új szezonra a kertben? Ezekre mindenképp figyelj oda!

kerti szerszámok

Ha tavasz, akkor kertrendezés! A téli, passzívabb hónapok után a tavaszi, enyhébb időjárás megjelenésekor elérkezik az idő a kertrendezésre. Még úgy tűnhet, semmi sem mozdul, minden alszik, akárcsak télen, de ez nincs így. A növények éledeznek, a kis hajtások belül már elkezdtek megindulni, mindössze néhány hét kérdése, és minden kizöldell, kivirágzik – már ha megteremtjük hozzá az ideális körülményeket.

A szép kertet karban kell tartani

Ahhoz, hogy a kerted igazán szemet gyönyörködtető legyen a szezonban, el kell végezned tavasszal a felkészítő munkálatokat. Még azelőtt érdemes például metszeni, hogy a növények hajtani kezdenének, így meg tudjuk őrizni a bokrok, fák, cserjék szép formáját. Ehhez azonban ellenek a megfelelő kerti szerszámok, mint például az ágvágó, a fűrész, esetleg fejsze, kisebb növényekhez pedig jól jön a metszőolló.

Mindez pedig nem elég, ha ott van a fészerben: karban is kell tartani őket ahhoz, hogy jól lehessen velük dolgozni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gondoskodni kell az élükről, megfelelően kell őket tárolni, hiszen ezek is elhasználódnak, tompulnak. Ugyanez igaz az ásóra, kapára is, amivel a földmunkákat végezhetjük el a kertünkben, hogy felkészítsük a talajt az ültetésre.

permetező

A kártevők elleni védelem elengedhetetlen

Bár érthető módon az ember legalább a saját kertjében igyekszik minél kevesebb vegyszerrel termeszteni a gyümölcsöket, zöldségeket, sajnos, ha teljesen mellőzöd ezeket, biztos lehetsz benne, hogy a kártevők megtalálják a terméseidet, ugyanis jócskán van belőlük. Szerencsére azonban magad választhatod ki a leghatékonyabbnak, ugyanakkor legkíméletesebbnek hitt készítményt, ami a permetező eszközbe kerül.

Egy jó permetezővel a fák magasabb ágait is könnyedén lehet kezelni, de ugyanolyan jó lehet a bokrokhoz és alacsonyabb növényekhez is. Amikor választunk, érdemes megnézni, hogy mennyi folyadék fér bele egyszerre, illetve, hogy milyen a kialakítása. Vannak kézi, valamint a hátunkra is vehető permetezők – utóbbiak nyilván több folyadékot tudnak tárolni, így ritkábban kell őket utántölteni, ami elég komoly előny, ha például létráról permetezünk.

Ha egész szezonban folyamatosan gondoskodunk a gyümölcsökről és zöldségekről, néhány hónapon belül élvezhetjük a finom terméseket; nem mellesleg rengeteget spórolunk azon, hogy nem a boltban kell megvennünk őket!

Ne feledkezzünk meg a dísznövényekről sem!

A vetemény fontos, de a kert szépségét a dísznövények is adják, nem véletlen, hogy olyan sok ház udvarán megtalálhatók. Ha szeretnéd, hogy a kerted a gyümölcsök és zöldségek mellett némi esztétikai élményt is nyújtson a mindennapokban, érdemes ilyesmit is ültetni.

A virágoskertek tavasszal gyönyörűek, de sok olyan bokor, futó növény van, amik egész szezonban mutatósak. Persze ezek is rendszeres gondozást igényelnek, így érdemes beszerezni locsolóeszközöket, illetve a gyomláláshoz való segédeszközöket is.

kerti gép

Hárítsuk el a károkat!

Sajnos rengeteg kerti munkát tesznek a tönkre a nem várt események, károk, amikkel önhibánkon kívül vagyunk kénytelenek szembenézni. Ilyen lehet például egy nagyobb esőzések után álló víz, amitől csak vízszivattyú segítségével lehet megszabadulni. Ha van otthon saját szivattyúnk, akkor még menthetjük a menthetőt, nem fog a kert része teljesen tönkremenni arra a szezonra. A szivattyúra szükség lehet egy csőtörés során is, így érdemes vásárolni otthonra – bármikor kellhet!

Sajnos egy váratlan fagy, túl nagy szél, illetve a túl nagy szárazság is károsíthatják a terményt. Ezt a kockázatot kénytelenek vagyunk vállalni, ugyanakkor csökkenthetjük a károkat a megfelelő eszközökkel. A rendszeres locsolás, egy jól kiépített locsolóhálózat például a szárazságot kitűnően kompenzálja.

Ha tehát idén komoly terveink vannak a kerttel, mindenképpen készüljünk fel megfelelően, és szereljük fel a fészerünket mindennel, amire csak szükségünk lehet a szezonban!

Array