Megfelelő kárpitválasztás bútorfelújítás során

kárpitozás

A kárpitozás eredete A kárpitozás manapság újra virágkorát éli. Rengeteg kárpitozó mestert találhatunk, de akár mi magunk is nekivághatunk a kedvenc bútorunk áthúzásának. Érdekesség, hogy a kárpitozás a reneszánsz korban terjedt el és vált ismertté, azonban akkor jellemzően a bútorok külsejének csinosítása kapta a főszerepet. A kárpitozás során akkoriban nem csupán egy alkalmas ülőfelület kialakítása volt a cél, hanem a kornak megfelelően az ülőalkalmatosságokat minél díszesebbre készítették. Manapság találkozhatunk olyan kárpitozó mesterekkel, akik kifejezetten a régmúlt idők stílusaiban újítanak fel bútorokat, de olyan is akad közöttük, akik saját maguk készítenek a reneszánsz korabeli időkre emlékeztető székeket, zsámolyokat, kanapékat.

Kárpitozás manapság

A kárpitozás jelenleg egy kicsit mást takar a köztudatban, mint csupán a korabeli bútorok felújítását. Egyre több hobbicsoport és továbbképzés indul akár online, ahol mi magunk is elsajátíthatjuk a bútorfelújítás lépéseit, köztük a bútorok megfelelő szövettel történő bevonásának technikáit is. Az egyszerűbb bútorok kárpitozása nem nagy ördöngösség, csak némi kreativitás és sok-sok türelem szükséges hozzá, na és persze a tökéletes bútorszövet kiválasztása.

Szeretjük egyre többen egyedi bútordarabokkal körbevenni magunkat és a saját szánk íze szerint berendezni a hangulatos otthonunkat. Ahhoz, hogy otthonunk valóban a saját stílusunkat tükrözze, nem feltétlenül szükséges súlyos százezreket új bútorokra és új lakberendezési tárgyakra fordítanunk. Csak nézzünk körbe a lakásban és gondoljuk végig, milyen hangulatot szeretnénk kialakítani. A kedvenc fotelünket, székünket, kanapénkat vagy éppen étkezőgarnitúránkat nem szükséges azonnal a szeméttelepre küldeni csak azért, mert egy kicsit elhasználódott, megkopott vagy már nem olyan kényelmes a szék háttámlája. Egy kis ügyességgel mi magunk is képesek vagyunk belőlük újat varázsolni, ráadásul nincs is jobb érzés annál, amikor saját munkánk gyümölcsét élvezhetjük.

Bútorszövet választása

kárpit választék

Ha megtaláltad a számodra legérthetőbb és legszimpatikusabb leírást vagy éppen tanfolyamot a felújításról, következhet a bútorszövet megválasztása, hiszen ez lesz a felújítás alapja. A nem megfelelően megválasztott szövet sok bosszúságot okozhat, ráadásul az elkészült munka sokszor évekig ékes dísze lesz otthonunknak, ezért fontos a precíz és körültekintő anyagválasztás. Mindig alaposan gondold végig, hogy az átkárpitozott bútort vagy ülőalkalmatosságot milyen gyakran fogod használni, milyen funkciója van – például sokkal strapabíróbb anyagot javaslunk egy napi használatú kanapé áthúzásához, mint egy-egy kiegészítőnek szánt párnahuzat elkészítéséhez. A különböző webshopokban igen széles bútorszövet választékot találhatsz, de nem csak a színekre és a szövet stílusára figyelj. Legalább ilyen fontos paraméter legyen a szövet kopásállósága vagy éppen a tapintása – hiszen egy merev, kemény tapintású étkezőszék teljesen más hatást fog kelteni otthonodban, mint például egy bársonyos hatású olvasófotel vagy egy puha műbőr borítású kanapé felülete. A szövet jellegét – legyen az bársonyos, műbőr vagy éppen kültéri szövet – mindig a bútor felhasználásának jellege határozza meg. Jó szívvel ajánljuk a Rug & Roll webshopját, ahol különböző stílusban igen magas minőségű bútorszöveteket találsz, amelyek garantáltan hozzájárulnak a bútorfelújításod sikeréhez. Ha elakadnál, kérd szakértői segítségüket vagy látogass el bemutatótermükbe, ahol minden kérdésedre készséggel válaszolnak.

Array