Akril vs. olajfestés praktikák

festés1

A legtöbben általában az akrilfestést próbálják ki először. A kezdőknek talán ez a jobb választás az alapok elsajátításához. Első alkalommal mi is ezt szoktuk inkább ajánlani a Kreatív Kávé foglalkozásain. Azonban ahogy egyre technikásabb lesz valaki a festés rejtelmeiben, úgy érdemes az olajfestékkel is tenni egy próbát. Cikkünkben összegyűjtöttük az akril kontra olajfestékkel kapcsolatos tudnivalókat!

Miért javasolt az akrilfesték a kezdő festőknek?

Először is kezdjük azzal, hogy az akrilfesték egy vízbázisú festék és ezáltal gyorsan száradó anyag. Nem összekeverendő az iskolai rajzórákon megismert vízfestékkel. Az akrilfesték sűrűbb, krémesebb állagú festék mint a vízfesték és a pigment tartalma is magasabb, így sokkal szebb színei és fedőképessége van. 

Az ecseteket az akrilfestés során ugyanúgy vízben mossuk ki, ha színt szeretnénk váltani mint a vízfestéknél. A hibajavítással itt egyszerűbb dolgunk lesz mint az olajfesték használata esetén. Csak meg kell várnunk míg megszárad a képünkön a felvitt festékréteg és újra ráfesthetünk. Így gyakorlatilag szinte minden hiba gyorsan javítható, mert ez a festék levegőre szárad általában néhány perc alatt. Az első órákon hidd el, mindenki hamar megtanulja, hogy a titánfehér festék “nagyon jó barátunk”! 🙂

festés2

Színkeverés és ecsetkezelés

Az akrillal viszonylag hamar elsajátíthatod a színkeverés alapjait és az ecsetkezelést is, ami az első festő órákon általában a legnagyobb kihívást okozza mindenkinek. Ilyenkor még a kéz megtámasztását és a felvitt festék mennyiség meghatározását is szokni kell. Mivel az akril gyorsan szárad, így még akár a festményen is megtámaszthatod a kezedet kezdetben. Ez persze nem profi megoldás, de az elején segítség lehet. 

Szoktuk javasolni, hogy érdemes eljönni néhány foglalkozásra, akkor is ha otthon szeretsz alkotni. Pár személyes részvételű óra alatt rengeteg technikai tudnivalót elsajátíthatsz, ami megkönnyíti a az önálló alkotói munkát a későbbiekben.

Az olajfestéknél ezekre az apróságokra már jobban kell ügyelned, mert a hibák nem olyan könnyen javíthatóak. Nézzük, hogy miben lesz más a munka, ha olajfestékkel dolgozol.

Ezekre figyelj, ha először használsz olajfestéket!

Az olajfesték nagy festőművészek eszköze volt, mert drágább árkategóriájú viszont az élettartama is tartósabb egy olajfestménynek. Ma már viszont elérhetőek hobbi vagyis megfizethető árkategóriában is ezek az anyagok. Így ha szeretnéd kipróbálni az olajfestést, akkor kezdj bele bátran.

Ahogy a nevében is szerepel egy olaj alapú festékről beszélünk. Talán mondanunk sem kell, hogy az olaj alap miatt ez a festék nem szárad gyorsan. Sőt egy olajfestmény teljes száradásáig akár 6 hónapra is szükség lehet! Emiatt, a már befestett területeket nem érintheted meg, vagyis nem támaszthatod meg rajta a kezedet sem munka közben. Az elkészült képet pedig mindig fektetve tárold a száradás első pár hetében, hogy ne másszon el rajta a vastagabb festékréteg. Erre különösen akkor ügyelj, ha szállítanod is kell még friss állapotában.

festés3

Kezeld külön az olajos felszerelésed!

Amit tudnod kell, hogy szükséged lesz egy külön olajfestékes felszerelésre, külön ecsetekre az olajhoz. Amit egyszer olajfestékkel használtál, azt később már nem fogod tudni akrilfestéshez használni. Tehát különítsd el az eszközeidet. 

A olajfestésnél a második fontos szabály, hogy nem mossuk az ecsetet vagy a festőkést, hanem töröljük! Ha szeretnéd mégis alaposan kimosni, akkor azt valamilyen erre alkalmas olajban vagy terpentinben tudod megtenni. 

Sokan azért nem kedvelik az olajfestéket, mert “büdös”. Ez azonban nem feltétlenül van így. Ha nem használsz terpentint és az olajfesték soványításához maximum lenolajat alkalmazol, akkor nem kell a kellemetlen szúrós szagtól tartanod. 

Akril vagy olaj? Te melyikre szavazol?

Összegezve annyit szeretnénk elmondani, hogy olajfestékkel festeni teljesen más. Egyik festék sem jobb vagy rosszabb a másiknál, hanem inkább csak más technikát igényel. Javasoljuk, hogy próbáld ki mindkét típust és döntsd el te magad, hogy melyik esik neked kézre jobban! 

Array