Zsemlemorzsa helyett mit használjak?

tippek zsemlemorzsa helyett

Elég kellemetlen érzés, mikor rántott hús, fasírt vagy túrógombóc készítés közben derül ki, hogy nincs otthon zsemlemorzsa. De ez nem akkora katasztrófa, mint elsőre tűnik, ugyanis zsemlemorzsa helyett sok mindent fel lehet használni, ami nagy valószínűséggel található otthon.

Tippek zsemlemorzsa helyettesítésére

Az, hogy mivel tudod helyettesíteni a zsemlemorzsát attól is függ, hogy milyen étel készítéséhez akarod felhasználni.

Zsemlemorzsa helyett panírba

A rántott ételek, mint például rántott hús vagy rántott cukkini egyik fontos kelléke a zsemlemorzsa de hogyan lehet rántott ételt készíteni prézli nélkül?

1.Hagyd ki a zsemlemorzsát

Zsemlemorzsa nélkül is lehet finom bundázott ételeket készíteni, íme néhány példa.

Párizsi szelet

Párizsi szeletet prézli nélkül is lehet készíteni, ilyenkor csak lisztbe és tojásba kell forgatni a húst.

párizsi szelet

Panírozd palacsinta bundába

Másik módszer a rántott étel készítésére zsemlemorzsa nélkül, ha palacsinta tésztába mártod. A hagyományosabbnál sűrűbb palacsinta tésztát kell készíteni, és azzal bevonni a húst vagy zöldséget. Csirkemell palacsintabundában receptért kattints a linkre!

csirkemell palacsinta bundában

2. Kukoricapehely, corn flakes

Ha zsemlemorzsa helyett összetört (természetesen sós) kukoricapehelybe forgatod a húst, nagyon finom lesz a végeredmény, garantáltan imádni fogják!

3. Chips

Burgonya és tortilla chipset is nagyszerűen lehet zsemlemorzsa helyettesítésére használni. Először törd kis darabokra a chipset, majd a hagyományos módon először lisztbe, tojásba, végül a chipsbe forgasd a húst.

4. Kétszersült

Ha van otthon kétszersült, dobd az aprítógépbe, és a kétszersült morzsáját ugyanúgy felhasználhatod, mint a zsemlemorzsát.

5. Pattogatott kukorica

Törd apróra a pattogatott kukoricát, és ebbe forgasd a húst zsemlemorzsa helyett, a gyerekek nagy kedvence lesz!

6. Zabpehely

Zabpelyhet is használhatsz rántott ételek elkészítéséhez, természetesen a natúr változatot.

zsemlemorzsa helyett zabpehely

7. Zabkorpa

Zabkorpa is jól használható a zsemlemorzsa helyettesítésére. Ha szeretnél egy kis csavart belevinni, akkor a zabkorpát keverd össze szezámmaggal, és abba panírozd a húst.

8. Kókuszreszelék

Ez elsőre furának tűnhet, pedig a kókuszreszelék is nagyon jól használható rántott ételekhez, mindenképpen próbáld ki!

9. Ropi

A sós ropit vagy perecet először aprítsd fel, és máris kiválthatod vele a zsemlemorzsát!

10. Kréker, sós keksz

Ha van otthon sós keksz, először ezt is aprítsd fel, és máris kezdődhet a panírozás!

Zsemlemorzsa helyettesítése túrógombócnál

Mi van akkor, ha nem a panírozáshoz lenne szükség zsemlemorzsára, hanem mondjuk túrógombóchoz? Semmi pánik, mert ezt a problémát is könnyen meg lehet oldani!

1.Edd meztelenül a túrógombócot!

Akár teljesen el is hagyhatod a morzsát, úgyis nagyon finom lesz, és még diétás is!

2. Pirított dió, mogyoró, mandula

A túrógombóc szerintem sokkal finomabb, ha morzsa helyett pirított dióba forgatod, és így kevesebb szénhidrátot fog tartalmazni. A képen dióba forgatott túrógombócot látsz, ránézésre meg sem lehet mondani, hogy nem zsemlemorzsába van forgatva!

túrógombóc zabpehellyel diós bundában

3. Mák

Készíts mákos túrógombócot, mákban forgasd meg a gombócokat zsemlemorzsa helyett.

4. Kekszmorzsa

Aprítsd fel a kekszet, és használd azt a prézli helyettesítésére!

5. Kókuszreszelék

A kókuszreszelék nem csak panírozásnál, hanem túrógombóc készítésénél is nagyszerűen beválik!