Mitől lehet száraz az arcbőrünk?

nő száraz bőrrel

Az emberek jelentős része küzd a száraz arcbőr problémájával. Ennek változatos kiváltó okai lehetnek, ilyen a nem megfelelő folyadékfogyasztás, az extrém hideg vagy a rossz minőségű kozmetikai szerek használata. Ha szeretnénk a száraz arcbőrt elkerülni, a megoldás a lehető legjobb hidratáló arckrém használata.

A száraz arcbőr kiváltó okai

Az arcbőrünket többféle probléma miatt érezhetjük száraznak. Sűrű hiba a nem megfelelő folyadékfogyasztás, hisz így a bőrünk hidratáltsága pocsék lesz, ami az arcunkon is jelentkezik majd. Sokszor az otthonunk fűtése okozza a gondot, legyen szó akár központi fűtésről, akár fatüzelésű kályháról, kandallóról, vagy éppen légkondicionálóról, ezek egyaránt csökkentik a levegő nedvességtartalmát, amelyet megérez majd az arcunk. Ha azonban nem otthon, hanem az utcán vagyunk, akkor is óvni kell a bőrt, főleg télen – a hideg időben a legszárazabb a bőr, télen a bőrbetegségek is fokozottabban jelentkeznek. Nyáron ugyancsak lehet gond, de csak ha túlzásba visszük a napozást, a túl sok UV-sugárzás ugyanis károsítja a bőrfelületet. Sajnos a minket körülvevő vegyszerekre szintén ügyelni kell: a káros anyagokat tartalmazó tisztítószerek, kozmetikumok, különösen az SLS-es, azaz nátrium-laurét-szulfátot tartalmazó arclemosók jelentős károkat okozhatnak az arcbőrünkben.

Mi a megoldás?

A legjobb, ha a kiváltó okokat megszüntetjük, azaz megelőzzük a fenti élethelyzeteket. Ezt azonban nincs olyan ember, aki állandóan képes lenne megvalósítani: a fűtés bekapcsolására szükség van télen, ahogyan az is elkerülhetetlen, hogy kimenjünk az utcára hideg időben. Éppen ezért a legjobb hidratáló arckrém megtalálásával kell kezdeni a védekezést, eközben nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról, azaz a megfelelő folyadékfogyasztásról sem. A natúr hidratáló arckrémek közül a bőrtípushoz megfelelően kell választani: más való a pattanásos, mitesszeres bőrre, más felel meg az öregedés miatt szárazzá váló arcra. A választás előtt tájékozódjunk, hogy megtaláljuk a legjobbat. Ezen kívül is léteznek fontos tanácsok a mindennapokra: a száraz otthoni levegő esetén a párásító használata lehet főnyeremény, a bőrünkről pedig a természetes eredetű, például a pamutból vagy selyemből készült ruhákkal is gondoskodhatunk, amelyek hagyják azt megfelelő mértékben lélegezni.

Array