Koronavírus és immunitás

koronavírus és immunitás

Manapság az immunitás szót sokkal gyakrabban halljuk, mint valaha és mindenki keresi a módját, hogy tudja önmagát megvédeni. Ezért ebben a rendkívüli cikkben nemcsak a koronavírussal kapcsolatban már aránylag jól ismert információkkal fogunk foglalkozni, de elsősorban a szervezet védekezőképességeivel és azzal, hogy tudjuk ezt a képességet felerősíteni. Kívánjuk, hogy maradj egészséges, és arra kérünk, viselkedj felelősségteljesen, mert csak így fogunk tudni együttesen győzelmet aratni.

MIT EGYÜNK?

Az immunrendszer megfelelő működésével kéz a kézben együtt jár a megfelelő étrend. Ebben az esetben nem kell semmi különöset fogyasztanod, ami bármilyen más időszakban ne képezné a jól kiegyensúlyozott étrend alapját. Elegendő zöldséget és gyümölcsöt (legalább fél kilogrammot), teljes kiőrlésű termékeket, jó minőségű fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ha valamelyik mikro vagy makro-tápanyag hiányzik, akkor nyugodtan használj minőségi kiegészítőket, melyekkel egy bekezdéssel lentebb foglalkozunk. Számodra fontos, hogy a szervezetedbe egészséges és kiegyensúlyozott táplálékkal megfelelő mennyiségű vitamint, ásványt és nyomelemeket juttass, melyek védő és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

MAKROTÁPANYAGOK- FEHÉRJÉK, SZÉNHIDRÁTOK ÉS ZSÍROK

Megfelelő mennyiségű makrotápanyag felvétele minőségi forrásokból minden egészséges szervezet alfája és omegája. A fehérjék hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez, fenntartásához és ugyancsak az egészséges csontok megőrzéséhez. A szénhidrátok testünk elsődleges energiaforrását képviselik. A zsírok nem csupán energiatárolók, de lehetővé teszik a bennük oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását is.

C-VITAMIN 

C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához intenzív fizikai erőfeszítés alatt és után. Ugyancsak segíti az energiatermelés szempontjából fontos helyes anyagcserét és az immunrendszer megfelelő működését. A C-vitamin szintén hozzájárul a kimerültség és fáradtság csökkentéséhez. Hozzájárul a kollagén képződéshez, az erek, porcok, íny, bőr, fogak, idegrendszer, pszichika megfelelő működéséhez, hozzájárul a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez, az E-vitamin redukált formájának regenerálódásához, növeli a vas felszívódását.

D-VITAMIN 

Testünk többé-kevésbé képes önmaga előállítani a bőrön keresztül, amely gyakran van kitéve napfénynek. Télen azonban szervezetünk nem képes elegendő mennyiséget kitermelni. Használata így különösen az őszi és téli időszakban alkalmas, amikor szervezetünk nem tudja elegendő mennyiségben előállítani. A D-vitamin hozzájárul a kalcium és foszfor megfelelő felszívódásához és felhasználásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontok és fogak fenntartásához, az izmok megfelelő működéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, és szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában.

KÁLIUM

kálium az úgynevezett alkálifémek egyike, és természetesen előfordul az emberi testben. Az élethez szükséges kémiai anyagról van szó, ugyanis a kálium fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti jelátvitelben. Ezért rendkívül fontos a test megfelelő ellátása ezzel az ásványi elemmel. Táplálékkiegészítőként a káliumnak számos pozitív hatása van az egész test egészségére. Elősegíti az idegrendszer megfelelő működését, és ugyancsak hozzájárul az izomzat megfelelő tevékenységéhez. Ezenkívül jelentősen bekapcsolódik a vérnyomás szabályozásába.

MAGNÉZIUM

Az egyik oka annak, hogy a magnézium sok népszerű táplálékkiegészítő része, az erőnöveléshez és az egészséges életmódhoz való kapcsolódása. A magnézium hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez és ugyancsak hozzájárul a fehérjék normál szintéziséhez. A magnézium úgyszintén elősegíti az idegrendszer helyes működését és az energiatermelés szempontjából fontos anyagcserét. Ezenkívül a magnézium, mint sok más ásványi anyag, hozzájárul az egészséges fogak, csontok és az elektrolit-egyensúly fenntartásához, valamint a pszichika megfelelő funkciójához.

KALCIUM

kalcium hozzájárul a normál véralvadáshoz, az energiatermelés szempontjából fontos megfelelő anyagcseréhez, az izmok normál működéséhez, az idegrendszer helyes jelátviteléhez, az emésztőenzimek működéséhez, és szükséges az egészséges csontok, fogak fenntartásához.

VAS

A vas az egyike azon ásványi anyagoknak, melyek funkciója pótolhatatlan az emberi testben. Megtalálható a vörösvértestek festékanyagában – a hemoglobinban, amelynek fő funkciója az oxigén szállítása a tüdőből az egész testbe. Az oxigén elengedhetetlen az élethez, és a hemoglobin biztosítja, hogy a test minden szövete megfelelő ellátásban részesüljön. A vörösvértestekkel és az oxigénnel van összefüggésben a vas emberi szervezetnek nyújtott legtöbb előnye. A vas hozzájárul a test megfelelő oxigénátviteléhez és az energiatermelés szempontjából fontos helyes anyagcseréhez. Ugyancsak szerepet játszik a sejtosztódás folyamatában, és hozzájárul a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő termeléséhez. Az egész emberi test közvetlenül függ az oxigéntől, mivel neki köszönhetően meríti a működéséhez szükséges energiát. Azáltal, hogy a vas közreműködik a test megfelelő oxigénátvitelében, egyben támogatja az emberi test egyéb funkcióit is. A vas hozzájárul a helyes kognitív funkciókhoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Annak köszönhetően, hogy a vas támogatja az egész test megfelelő oxigénellátását, hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez is.

CINK

cink hozzájárul a savak és bázisok, makrotápanyagok, zsírsavak és az A-vitamin megfelelő anyagcseréjéhez. Ugyancsak hozzájárul az egészséges csontok, haj, körmök és bőr megőrzéséhez. Támogatja a vér normál tesztoszteron szintjének fenntartását. Hozzájárul a jó látás megőrzéséhez, támogatja az immunrendszer megfelelő működését.

cink tabletta

SZELÉN

szelén a testben több fontos funkciót is betölt, de a legfontosabb, hogy támogatja némely belső elválasztású mirigy funkcióját. Konkrétan hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, valamint a normál spermaképződéshez. A pajzsmirigy nagymértékben részt vesz a megfelelő anyagcserében és növekedésben, valamint sok más fontos funkciót is betölt a testben, ugyanakkor olyan belső elválasztású mirigyről van szó, amely a leggyakrabban van kitéve különböző betegségeknek. A szelén úgyszintén elősegíti a haj és a körmök normál állapotának fenntartását, valamint az immunrendszer megfelelő működését.

LASKAGOMBA

laskagomba természetes módon előfordul a világ szinte minden erdejében. Könnyen termeszthető, és népszerű csemegévé vált világszerte, különösen Ázsiában és Európában. Zsírtartalma alacsony és tápanyagokban gazdag, beleértve a fehérjéket, poliszacharidokat, sztatinokat, aminosavakat, a B-vitamin csoportokat és ásványi anyagokat.

GYÖMBÉR

gyömbért már ősidőktől fogva használják a hagyományos kínai és ajurvédikus gyógyászatban, és egyben a világ egyik leggyakrabban fogyasztott fűszerei közé tartozik. Számos bioaktív vegyület forrása, és különféle formákban használják – frissen, szárítva, pácolva, konzerválva, cukrozott formában. Úgynevezett gingerolokat tartalmaz, ezek a jellegzetes csípős ízéért felelős hatóanyagok. Segít fenntartani az ízületek mozgásképességét, hozzájárul a szervezet természetes védekezőképességéhez és a kardiovaszkuláris, valamint emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

gyömbér kivonat

SPIRULINA

Spirulina egy kék-zöld egysejtű alga, amely meleg szubtrópusi és szennyezetlen tavakban nő. Tápanyagok széles skáláját kínálja, és évszázadokon keresztül számos ázsiai kultúra táplálkozásának részét alkotta. Azok közé az élelmiszerek közé tartozik, melyekben legmagasabb a proteintartalom (a tömeg közel 60%-át teszik ki) esszenciális és nem esszenciális aminosavakkal (zsír és koleszterin jelenléte nélkül). Szintén tartalmaz vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot, B-komplex vitaminokat és E-vitamint.

CHLORELLA

Chlorella egy édesvízi, egysejtű alga, amely a vitalitást erősítő esszenciális tápanyagok, klorofill, aminosavak, prebiotikus rost, vitaminok és ásványi anyagok forrása. Szokatlan elnevezése a telített sötétzöld színéből származik, amelyért a rendkívül magas klorofill tartalom a felelős. Az összes növényi forrás közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt. Testünkben a klorofill a vassal társul, részt vesz a hemoglobintermelésben, így fontos szerepet játszik a szív, izmok és idegek működésében. Egyike azon kevés növényi forrásoknak, melyek B12-vitamint tartalmaznak.

chlorella

PROBIOTIKUMOK

A baktériumokat gyakran károsnak tekintjük, mivel sok, többé vagy kevésbé súlyos betegséget okoznak, de az emberi testben óriás mennyiségű probiotikum található, amelyek számos fontos funkciót töltenek be. Közülük egyik az emésztésre és immunitásra gyakorolt hatás. Pontosan az emésztőrendszerben található sok hasznos baktérium, melyek elősegítik az emésztést, megakadályozzák a nemkívánatos és káros baktériumok szaporodását és segítik a bélfal megfelelő működését, ami gátként megakadályozza a káros mikroorganizmusok szervezetbe jutását. Ilyen baktériumok ún. probiotikumok formájában elérhetők és számos élelmiszer részét képezik, de egyben táplálékkiegészítők formájában is pótolhatók.

probiotikum

Egy régi kínai közmondás szerint, ha mindenki a maga háza előtt felsöpör, akkor minden utca tiszta lesz. Napjainkban ez a bölcsesség még aktuálisabb, mint valaha. Ne aggódjatok, együtt meg tudjuk csinálni!

Array