Milyen lépcsőzőgépet válasszak?

stepper pad otthoni

A lépcsőzőgép, vagy ahogy sokan ismerik, a stepper, különösen népszerű a hölgyek körében. Miért? Mert egyetlen edzőgéppel az egész testet hatékonyan megmozgathatjuk, miközben jelentős mennyiségű kalóriát égetünk el.

Sőt ma már íróasztallal kompatibilis mini stepper padok is elérhetőek, amelyekkel 10-15 perces mikroedzést is tarthatunk munka közben. Mielőtt azonban beruháznánk egy otthoni lépcsőzőgépre, érdemes alaposabban körbejárni a kínálatot. Próbáljunk ki például a fitness teremben több típust, hogy ergonómiai szempontból is tesztelhessük melyik eszköz a megfelelő számunkra. Érdemes azt is átgondolni, hogy valóban megfelelően támogatja az edzéstervünket.

Miért érdemes lépcsőzőgépet választani?

A lépcsőzőgép az alakformálás és a fogyás tökéletes eszköze. A gép koncentráltan dolgoztatja meg a test alsó részét, miközben kardiótréningként is funkcionál. A pulzus emelkedése és az intenzív mozgás segíti a fogyásban és a fizikai kondíció javításában. A lépcsőzőgépek egyszerre hatékonyak a zsírégetésben és az egyes izomcsoportok erősítésében is.

5 érv a lépcsőzőgép mellett

Izomcsoportok edzése

A lépcsőzőgép, a vertikális mozgásnak köszönhetően koncentráltan dolgoztatja meg a farizmokat, combizmokat és a farizom hátsó részét. Ezenkívül a lépcsőzőgép aktiválja a kardiovaszkuláris rendszert is, ami segít a fogyásban és a kardiovaszkuláris állóképesség fejlesztésében.

Ízületkímélő mozgás

A lépcsőzőgép lágyabb mozgást biztosít, mint pl. a futópad, így kevésbé terheli az ízületeket. Ez különösen fontos lehet azok számára, akiknek az ízületeik sérülékenyebbek, vagy kifejezetten a térdet és a bokát kímélő edzésformát keresnek.

Az intenzitás egyszerű szabályozása

A lépcsőzőgépeken könnyen szabályozható a terhelés, akár manuálisan, akár a gép beépített funkciói segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy fokozatosan növeljük az edzés intenzitását és időtartamát anélkül, hogy túl nagy terhelést helyeznénk a testünkre.

Kevésbé megterhelő a gerincnek

Mivel a lépcsőzőgép egyik lábunkat a másik elé mozgatja, kisebb mértékben terheli a hátat és a medence területét. Ez azoknak lehet előnyös, akik háttérproblémákkal küzdenek vagy az alsó hát fájdalmával szembesülnek futás közben.

Kis helyen is elfér

A lépcsőzőgépek általában kisebbek és kompaktabbak, mint a futópadok, vagy a szobabicikli, így kevesebb helyet foglalnak el otthon.

otthoni lépcsőzőgép

Mire érdemes figyelni lépcsőzőgépes edzés közben?

Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a lépcsőzőgépen végzett edzés, fontos figyelnünk a helyes használatra. A gerincünknek egyenesnek kell lennie, a farizmokat és combizmokat egyenletesen terheljük mindkét oldalon, és használjuk ki a teljes mozgástartományt. A terhelés fokozatos növelése is kulcsfontosságú; ne erőltessük túl magunkat az első napokban, adjunk időt a testünknek az alkalmazkodásra.

A legfontosabb termékjellemzők, amelyeket érdemes átgondolni mielőtt lépcsőzőgépet vásárolnánk

Melyik testrészünket szeretnénk edzeni?

A lépcsőzőgép kifejezetten hatékony a far- és a combizmok edzésében. Ez az eszköz a lépcsőzés mozgását szimulálja, ami kardiotréningként is szolgál, így a pulzusunk is emelkedik, segítve a zsírégetést és a fogyást. Tehát, ha a célunk az alsó testrész erősítése és általánosságban az alakformálás, a lépcsőzőgép kiváló választás lehet.

Teherbírás

Arra oda kell figyelni, hogy soha ne lépjük túl az edzőgép által megadott maximális súlyhatárt, mert az nem csak a gépet károsíthatja, de a saját egészségünket is veszélyeztetheti.

Fékrendszer

Kulcsfontosságú tényező, különösen a balesetek elkerülésében játszik kiemelkedő szerepet. A mágneses, indukciós vagy lánc és szíjhajtású rendszerek közötti választás inkább a személyes preferenciánkon múlik. Mindegyik hatékony, de a mágneses rendszer általában csendesebb és simább működést biztosít.

Terhelés állíthatósága

Két fajtát különböztetünk meg: manuálist és motorvezérelt. A manuális terhelésállítás lehetővé teszi, hogy magunk szabályozzuk a nehézségi fokozatot, míg a motorvezérelt opció általában az előre beállított programok segítségével szabályozza a terhelést. Fontos még a fokozatok számának figyelembevétele, hiszen minél több fokozat áll rendelkezésre, annál változatosabb lehet az edzésünk.

Kijelző

Milyen információkkal szolgál a választott gép? Idő, lépésszám, pulzus, elégetett kalória? Ha van okosóránk ezeket az adatokat, akkor is mérhetjük.

Helyhasználat

Ha otthoni használatra szánjuk a gépet, akkor a könnyen mozgatható, összecsukható változatok lehetnek ideálisak.

Ergonómia

Olyan gépet válasszunk, ami ergonomikus kapaszkodóval rendelkezik, segítve ezzel a kényelmes pozíciókban való gyakorlást. A lépcsőfokok szélessége és a csúszásmentes bevonat elengedhetetlen a biztonságos edzéshez. Ezen kívül azt is érdemes figyelembe venni, hogy a lépcsőzőgép a padlón is stabilan álljon, ne csúszkáljon, valamint a padlót is kímélje.

Garancia

a gyártótól és a géptől függően 1-2 év, de akár 3-5 év garancia is elérhető. Eltérő garanciális idők vonatkozhatnak a vázszerkezetre és az elektronikai részre.

Extra funkciók

Itt találhatunk integrált ventilátort, MP3 csatlakozási lehetőséget, és Stereo hangszórót is.

lépcsőzőgép otthonra

Array