Nem jó a gyűrűd mérete?

gyűrű méret

Gyakori probléma, hogy egy gyűrű mérete nem ideális, és nem illeszkedik tökéletesen az ujjunkra. Ennek számos oka lehet, például, ha örököltük, online vásároltuk vagy esetleg ajándékba kaptuk az ékszert. Ebben a cikkben erre a problémára mutatunk néhány megoldást.

Miért fontos a megfelelő gyűrűméret?

A tökéletes gyűrűméret az, amelyet viselője szinte észre sem veszi, vagy csak alig érzi az ékszert. A gyűrű nem lehet túl szoros. Fontos, hogy könnyen letudjuk venni, de azért ne is essen le az ujjunkról. Nehéz ezt a középutat megtalálni.

Ezért mielőtt gyűrűt veszünk a legjobb, ha szakemberhez fordulunk, aki professzionális eszközök segítségével megtudja állapítani a gyűrűméretet.

Azonban mindezek ellenére is előfordulhat, hogy a gyűrű nem jó. Ennek oka lehet fogyás vagy hízás. De a hőmérséklet hatására is változhat az ujjunk vastagsága, például nagyobb meleg esetén megduzzadhat.

Mit tegyek, ha túl nagy lett a gyűrű?

 • Kísérő-gyűrű
  Használjunk egy második, kísérő-gyűrűt. Ilyenkor a másik, jól illeszkedő gyűrű fölé húzzuk fel a túl bő gyűrűt. Ez különösen jó megoldás lehet jegygyűrűk és eljegyzési gyűrűk esetében. Tehát akkor, amikor a díszesebb eljegyzési gyűrű túl bő, akkor a jegygyűrűt alá lehet húzni.
 • Szilikon ragasztó
  Ehhez már némi kézügyességre van szükség. Válasszunk egy gyorsan száradó, de a bőrt nem irritáló szilikon ragasztót. A legegyszerűbb ragasztópisztoly segítségével apró pöttyöket felvinni a gyűrű belső felületére. Miután megszáradt egy csipesz segítségével távolítsuk el a felesleges darabokat, majd próbáljuk fel, és ha szükséges ismételjük meg a folyamatot.
 • Gyűrű szűkítő szilikon spirál
  Ez a szilikon fűzhető spirál nem csak, egy méretet csökkent, de ad egyfajta védelmet a kopás ellen is. Használata nagyon egyszerű. Csak felkell tekerni a gyűrű alsó részére a kis átlátszó szilikon spirált.
 • Gyűrű nyakláncként
  Ha nem eljegyzési gyűrűről vagy jegygyűrűről van szó akkor egyfajta medálként is hordhatjuk a nyakláncon.
 • Szűkítés
  Legtöbb esetben, ha valódi nemesfémből van a gyűrű, könnyedén be lehet venni belőle. A budapesti zálogházban, valamint a nagyobb ékszerboltokban, ahol ékszerek javításával is foglalkoznak, orvosolni tudják ezt a problémát. Fontos, hogy maximum egy-két méretet tudnak csak szűkíteni.

Mit tegyek, ha túl szűk lett a gyűrű?

Általában a karikagyűrűk esetében van lehetőség utólagos méretkorrekcióra. Az, hogy hogyan kivitelezhető a méret változtatás, az sokban függ a gyűrű anyagától, szélességétől, anyagvastagságától. A kövekkel díszített gyűrűk méretét pedig nem minden esetben lehet változtatni.

Ha a gyűrű mérete nem jó, nem szabad elkeseredni, hiszen mint látjuk vannak praktikus megoldások ennek a problémának a kezelésére. Legvégső esetben az is megoldás lehet, hogy a gyűrűt egy másikra cseréljük. Arany felvásárlás és törtarany felvásárlás kapcsán más rengeteg ékszerbolt és zálogház felkereshető, ahol nagyon szívesen ajánlanak a gyűrű értékében más ékszert.

Fotó: Maria Orlova: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-no-kez-erdo-4913398/

Array