Milyen koronavírus gyorsteszteket válasszunk?

milyen koronavírus gyorstetsztet válasszunk

Ami a COVID-19-re vonatkozó vizsgálatokat illeti, gyakori félreértés van az antigén gyorstesztek és az antitest gyorstesztek, illetve azok alkalmazása között. Mindkettő COVID-19-teszt, de különböznek a vizsgálati célzatukban, a mintavételi módszerekben, az időzítésben és a használatban. Nézzük, mik az eltérések!

Mik azok az antigén gyorstesztek?

Az antigén gyorsteszt egy diagnosztikai eszköz annak azonosítására, hogy valaki abban a pillanatban fertőzött-e a koronavírussal. Teszteli az antigének jelenlétét, amelyek idegen toxinok, és stimulálják az immunválaszt a testünkben. A COVID-19 esetében a vizsgálati célpont a SARS-CoV-2 vírus felszínén található nukleokapszid foszfoprotein és tüskés glikoprotein. A vizsgálatot általában orr- vagy torokmintával végzik, és akkor a legpontosabb a diagnózis, ha a vírusnak való kitettség után körülbelül 5-7 nappal végzik. Jelenleg a COVID-19 antigén gyorsteszt a leggyakoribb alkalmazás a potenciálisan fertőzött személyek korai azonosításához, a fertőzés közösségen belüli terjedésének nyomon követéséhez. Diagnosztikai eszközként is használják a tünetekkel rendelkező egyének vagy azok tesztelésére, akik szoros kapcsolatban állnak egy megerősített esettel.

Oké, és akkor mire jó az antitest gyorsteszt?

Az antitest gyorsteszt egy diagnosztikai eszköz annak azonosítására, hogy korábban volt-e már fertőzött a COVID-19 vírusával, illetve méri a szervezet immunválaszát a vakcinázásra. Teszteli a szervezet által a koronafertőzésre vagy vakcinázásra adott válaszként termelt IgM és IgG antitestek jelenlétét. Az IgM antitestek ideiglenes első védelmi vonalként szolgálnak, és általában a fertőzés után körülbelül hét nappal kezdenek megjelenni. Ezt követi az IgG antitestek termelése, amelyek hosszabb távú védelemként szolgálnak, és a leggyakoribb antitestek a rendszerünkben. Általában tizennégy nap elteltével jelennek meg, és ezt követően egy ideig a testünkben maradnak, hogy pontosan meddig, azt még nem tudjuk biztosan. A vizsgálatot általában ujjszúráson alapuló vérmintával végzik, és a legpontosabb diagnózis akkor állítható fel, ha legalább tizenöt nappal a fertőzés vagy az oltás után végzik. Az antitest gyorsteszt alkalmazásának elsődleges lényege a populáció korábbi fertőzési arányának felmérése, beleértve a korábban azonosítatlan tünetmentes eseteket is, hogy megértsük a vírus átviteli dinamikáját a közösségben, és azonosítsuk azokat a csoportokat, amelyek nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Array