Marcipán házilag

marcipán házilag

A marcipán egy kedvelt édesség, amit házilag, otthon is el lehet készíteni. A gyerekeket is be lehet vonni a marcipán készítésbe, tetszeni fog nekik, hogy figurákat “gyurmázhatnak” a marcipán masszából. A házi marcipán önmagában is finom csemege, de készülhet belőle marcipános szaloncukor vagy bon-bon is, különleges, kézzel készített gasztroajándéknak is kíváló.

Ezt kell tudni a marcipánról

Kezdjük néhány tudnivalóval a marcipánról. A marcipán sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, csak mandula, cukor és víz kell hozzá. A mandula és cukor arányától függően van egyszeres, kétszeres és háromszoros marcipán. Minél nagyobb a szám, annál több a cukor a marcipánban. Ha önmagában szeretnénk enni a marcipánt, vagy szaloncukrot, bonbont készítenénk belőle, akkor egyszeres marcipánt javasolt készíteni. A magas cukortartalmú marcipánt torták bevonásához szokták használni, mert azt könnyebb nyújtani, formázni.

Az igazán jó marcipán ízhez javasolt pár csepp keserűmandulát is hozzáadni.

Az alap marcipánt számos módon lehet variálni, lehet ízesíteni például narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, likőrökkel, és ételfestékkel színezni.

Milyen mandulát használjunk a marcipánhoz?

A legegyszerűbb a mandulaliszt használata, azt már sok helyen lehet vásárolni, itt már meg van őrölve a mandula. A másik lehetőség, ha házilag daráljuk a mandulát, otthon nem lehet olyan apróra őrölni, de ennek is lehet előnye, így kicsit darabosabb lesz a mandula, jobban érzékelhetőek a mandula darabok. A legegyszerűbb szeletelt mandulát vásárolni, és azt ledarálni otthon.

Marcipán hozzávalók:

  • 20 dkg mandulaliszt
  • 20 dkg procukor
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp keserűmandula aroma

Marcipán készítése házilag:

1 Először cukorszirupot kell készíteni, ehhez forrald fel a vizet a cukor felével, és add hozzá a keserűmandula aromát.

2. A cukor másik felét keverd össze a mandulaliszttel, vagy házilag őrölt mandulával.

3. Adagold a cukorszirupot a száraz hozzávalókhoz, és kezdd el gyúrni.

4. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes cukorszirupra, ezért fontos fokozatosan adagolni.

5. Addig gyúrd, míg fényessé, és könnyen formázhatóvá nem válik.

6. Szorosan fóliázd le a kész marcipánt és úgy tárold.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Marcipán házilag
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő