Kiegyensúlyozott, harmónikus légkör kialakítása a munkahelyeken

irodaakusztika

Ha munkahelyi zajvédelemről beszélünk, legtöbbször mindenkinek egy gépektől hangos gyár, műhely vagy termelő üzem jut eszébe. Való igaz, hogy sok üzemben és gyárban meghaladja a tartósan fennálló zajszint a határértéket, de ma már szinte minden ilyen jellegű munkahelyen gondoskodnak a dolgozók zajvédelméről zajszűrő fülvédőkkel.

De mi a helyzet az egyterű irodákkal?


Talán nem sokan gondolnak arra, hogy az irodai munkavégzés alkalmával is problémát jelenthet a zajártalom, pedig a napjainkban egyre elterjedtebb egyterű irodák esetében bizony komoly következményeket okozhat az állandó háttérzaj, például a számítógépek, műszaki eszközök, telefonok zaja és a kollégák beszélgetése. A folyamatos zaj nehezíti a gondolkodást, rontja a memóriát és a munkateljesítmény rovására mehet.

Hogyan védekezhetünk az irodai zajártalom ellen?


Valószínűleg nem lenne komfortos egész nap fülvédőt viselni az irodákban dolgozók számára, az egészséges munkakörnyezet érdekében azonban mindenképpen kell megoldást találni a zajok csökkentésére. A mennyezetek, falak felületére hangelnyelő paneleket ajánlott elhelyezni, az ablakok és nagyobb kiterjedésű üvegfelületek elé pedig hanggátló függönyöket javaslunk. Ezek a sűrű szövésű anyagból készült textil lakberendezési kiegészítők térelválasztó elemként is alkalmazhatók az egyterű irodákban. A padlók esetében, akusztikai szőnyegek segítségével tompíthatjuk a székek, cipőtalpak, ütéshangok zajait. Tárgyaló vagy előadótermekben kiemelkedő jelentőségű a megfelelő akusztika-az érthető és tiszta beszéd miatt- és a hangszigetelés, hiszen a fontos tárgyalások résztvevői nagy valószínűséggel nem szeretnék, ha egy-egy üzleti terv vagy megbeszélés tartalma avatatlan személyek fülébe jutna.

Zajcsökkentéssel a kreatívabb, produktívabb eredményért


Sajnos mindennapi életünk részévé vált a stressz, ezért törekedni kell arra, hogy ahol lehet, megpróbáljunk kiegyensúlyozott légkört teremteni magunk körül. Nagyon sokan napjaik nagy részét töltik el a munkahelyükön, nem mindegy, hogy milyen hangulatban és minőségben telnek el a dolgos munkaórák. Jó hangulatban, nyugodt és kiegyensúlyozott környezetben bizonyítottan hatékonyabb a munkavégzés, jobb eredmények érhetők el. Ebben pedig nagy szerepe van a lárma és a kellemetlen alapzajok csökkentésének.

Milyen zajszint okozhat problémákat?


A kutatások szerint 65 decibelnél már a szívroham esélye is megnő! Az irodákban átlagosan mért zajszint éppen ennyi. A dolgozók 45 %-a már alacsonyabb (55 – 60 decibel) értékeknél is nehezebben koncentrál, de már 40 decibel felett tapasztalhatók pszichés zavarok. A magyarok negyede érzi úgy, hogy a munkateljesítményére és a közérzetére kedvezőtlenül hat a tartós irodai zaj. Európában a zajok által kialakuló halláskárosodás a leggyakoribb munkahelyi betegség a felmérések alapján. A munkahelyi balesetek száma is egyre nő, ezek egy része a zajok káros hatásai következtében kialakuló hallószervi és idegrendszeri gondokból adódnak.

Egészséges környezet-egészségesebb munkatársak


A zajok negatív következményei fizikai tünetekben is megnyilvánulnak. Idegessé tesznek, fejfájást okoznak, megemelik a vérnyomást, emésztési és idegrendszeri problémákat, magas koleszterinszintet, sőt akár szívbetegségeket is eredményezhetnek. A gyakori megbetegedések, a rossz közérzet miatt a kelleténél többször kényszerülhetnek a dolgozók betegszabadságra menni, orvosi vizsgálatokra járni, ami akár azt is jelentheti, hogy több hétre vagy hónapra kieshetnek a munkából. Ez veszélybe sodorja a megélhetést, a cégek számára pedig nehézségeik adódhatnak a kiesett munkatárs helyettesítésének megoldásában. A szakembereket nem könnyű pótolni, az új kollégák kiképzése, betanítása plusz feladattal jár. Mindezek elkerülhetők, ha a munkahelyeken foglalkoznak a zajcsökkentéssel. A csendesebb, nyugodtabb munkahelyi légkörben mindenki kellemesebben érezheti magát, kevésbé fárad el a nap végére és hatékonyabb munkát végez! Törekedjünk arra, hogy minél több zajt tompítsunk az irodákban, a pozitív eredmények rövid időn belül jelentkeznek.

Array