Praktikák úszni tanuláshoz

úszásoktatás

Vannak nem is kevesen, akik eléggé félnek a víztől, pedig gyermekként részt vettek jónéhány úszótanfolyamon. A tanítsuk meg úszni a gyereket elég változatosan történhet a vízbe dobás, víz alá nyomás a medence szélén kartempó-gyakorlás a didergéstől elkékült összeszorított ajkakkal. Ezek szerencsére idejétmúlt módszerek, ma már nagy hangsúly és számos praktika szolgálja azt, hogyan szeresse meg a gyermek a vizet.

Úszótanfolyam, ahol csak játszanak

Az ovisok úszótanfolyama nem az úszástanulásról szól, hanem arról, hogy megismerjék és élvezzék a vizet. Ehhez számos eszköz áll a rendelkezésre labdák és különféle habszivacs eszközök, amelyek biztosítják a remek mókát a vízben.  Így gyermekben a vízzel kapcsolatosan az örömök rögzülnek és megszokja, hogy az arca is lehet vizes, sőt a víz alá is kerülhet. Ez a dolog a néha orrba, szájba jutó víz miatt nem mindig arat osztatlan sikert egyes gyermekeknél.

Vízhez szoktatás praktikák

A nyári úszótanfolyamok leginkább a vízhez szoktatást szolgálják. Magabiztos minden úszásnemre kiterjedő úszni tudáshoz több energiát kell belefektetni a dologba. Aki nem született úszózseninek ne is várja el saját magától vagy a gyerekétől, hogy egy nyári gyorstalpaló úszótanfolyam után sellőként fogja hasítani a vizet.

Játék minden mennyiségben

Olyan tanfolyamot és olyan oktatót érdemes keresni az úszásoktatáshoz, akinek van elég tapasztalata és türelme a legfélősebb gyermekhez is. A sok jókedvű játék a vízben és a sok türelem meghozza a gyümölcsét és minden apróság a saját tempójában tanulhatja meg az úszás alapjait. Aki nem az olimpiai dobogót célozza meg annak éppen elég, ha magabiztosan mozog a vízben. Amikor már élvezet a gyermek számára a vízben lenni akkor szívesen belemeríti majd az arcát is és a lábtempót is elsajátítja könnyedén erőlködés nélkül. Az is lehet, hogy a hajmosás is egyszerűbbé válik otthon, ha eddig gondot okozott.

Amikor a szülő az úszásoktató

Vannak szülők, akik meg tudják tanítani saját maguk a kisgyermeket úszni, de ebben az estben nem hátrány, ha a víz élvezete közös élmény. A gyerek úgyis észreveszi, ha alig várjuk, hogy megtörölközhessünk végre és tulajdonképpen egyáltalán nem élvezzük a dologt. Ha valóban nem élvezzük nem baj, de ha nem muszáj, ne adjuk ezt át a gyerekünknek, inkább bízzuk úszásoktatóra a feladatot és menet közben még az is kiderülhet, hogy talán olimpiai bajnokot nevelgetünk csak eddig nem tudtunk róla.

A közösség motiváló ereje

A szülőkkel a gyermekeik másképp viselkednek, mint egy külsőssel. A félős gyermek például valószínűleg a szülőnek nyafogni fog. A tanfolyamon a csoportnak és az edzőknek való megfelelés miatt ez sokkal enyhébb lehet. A többieket látva és utánozva sokkal gyorsabban meg tanulhat úszni, mint a szülővel. A gyerekek leginkább egymást szeretik utánozni. A csoportokban mindig akad egy-két nagyon bátor versenyző, akik a lendületükkel és a lelkesedésükkel a többieket is magukkal sodorják.

A legalkalmasabb időpont

A gyermek úszótanfolyamok alsó korhatára általában négy év. Ebben az életkorban már képesek arra, hogy odafigyeljenek az edző utasításaira. Felső korhatár nincs. Akár idős korban is meg lehet tanulni úszni. A legfontosabb mindig, hogy az úszni tanuló saját tempójában történjen az oktatás. Szülőként a legtöbbet a példamutatásunkkal tehetjük, azzal, hogy mi magunk is szeretjük a vizet és nem félelmetes mumusnak tekintjük, ami bármikor elnyelheti a gyerekünket, hanem örömforrásnak. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy a vízben ugyan elsüllyedhet, de ha meg tanul úszni, akkor ő, irányíthat, nem lesz kiszolgáltatott a víznek.

A kádban pancsolás jó alkalom

Szülőként sokat tehetünk a vízhez szoktatás érdekében, ha természetessé tesszük a gyermek számára, hogy víz éri az arcát. Az úszáshoz és az élvezetes vízben tartózkodáshoz hozzátartozik, hogy az ember arca feje vizes lesz. Az esti fürdéskor napi rendszerességgel gyakorolható a nyak és a fej játékos locsolgatása.

Remek lehetőség, ha több gyermekünk van, akik együtt fürdenek, ilyenkor elegendő, ha eszközöket biztosítunk a locsolós, pancsolós játékhoz, a többit meg fogják oldani. a fürdőszoba padlója biztos, hogy felmosásra szorul majd a pancsi után, de legalább vízhez szoknak.

Array