Duguláselhárítás házilag – Tippek és trükkök otthonra

duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás házilag, gyorsan?

Megmutatjuk, melyek a legjobb módszerek otthoni duguláselhárításra, hogy gyorsan és olcsón megoldhasd a problémát.

Duguláselhárítás házilag

Akár saját magad is elháríthatjátok a dugulást, nincs mindig szükség arra, hogy külön szakembert hívj. Az alábbi módszereket érdemes kipróbálni, mielőtt segítségért folyamodnál.

Forró víz

Nem kell túl bonyolult dolgokhoz nyúlni elsőre: egy lábasnyi forró víz is megoldhatja a dugulást, ahogy kioldja a lerakódott zsírt a csövekből.

Forró víz és ecet

Ha az előző módszer nem vált be, adj hozzá egy kis ecetet. Először önts fél liter ecetet a lefolyóba, majd egy liter forró vizet, és fedd le a lefolyót. 20 perc múlva öblítsd át forró vízzel. A vízkő lényegében egy só, melyet az ecettel fel tudsz oldani, amennyiben az okozza a dugulást.

Szódabikarbóna

A módszert tovább változtatva, egy másik olcsó és a legtöbb háztartásban elérhető anyaghoz, a szódabikarbónához is nyúlhatsz. Először szórj egy fél pohárral a lefolyóba, majd jöhet rá az ecet (egy pohárnyi elég). Várj néhány percet, hogy legyen idejük reagálni, majd ismét öblítsd át forróvízzel.

Sütőpor és ecet

Szódabikarbóna helyett használhatsz 4 kanál sütőport is.

Kóla

A kóla és más szénsavas üdítők nagyszerűen tisztítják a lefolyókat a bennük levő foszforsav hatására, ráadásul a kellemetlen szagokat is megszüntetik. Egy liter kólára lesz szükséged, és miután a lefolyóba öntötted, várj egy órát, mielőtt átöblíted forró vízzel.

Lefolyó tisztító pálcika

lefolyó tisztító pálcika

Használhatsz lefolyó tisztitó pálcikát is mely nemcsak, hogy feloldja a zsíros, koszos lerakódásokat, hanem rendszeres használatának köszönhetően nem alakul ki többé dugulás, és a kellemetlen szagok is elkerülik majd a lefolyót.

WC pumpa

Az egyik legegyszerűbb és minden háztartásban megtalálható eszköz otthoni duguláselhárításra a WC-pumpa. Először önts egy kis melegvizet és néhány csepp mosogatószert a lefolyóba, ezután a túlfolyót dugaszold el egy nedves ronggyal, majd elkezdheted pumpálni.

Mosdókagyló, fürdőkád és WC dugulás elhárítására is használhatod a négyféle szívófejjel rendelkező Duguláselháritó pisztolyt, amit csak fel kell húzni majd megnyomni a ravaszt, és a hatás szinte azonnali lesz.

Szifon tisztítása

Mosdókagylóknál, mosogatóknál, ha dugulás történik, a legfontosabb dolog, hogy először a szifont ellenőrizd. A problémák nagy része arra vezethető vissza, hogy túl sok haj-, vagy ételmaradék rakódott le a szifonban, ami meggátolja a víz lefolyását. Gumikesztyűben, egy vödröt alárakva óvatosan csavard vagy húzd szét a szifont, és próbáld meg kipiszkálni szennyeződést vagy forró vízzel átmosni a részeket.

Drótkefe, csőtisztító spirál

Drótkefével, vagy az akár egy több méter hosszú csőgörénnyel a messzebb lerakódott szennyeződéseket sikálhatod ki a csőből, ezzel akár egy komolyabb dugulást is meg tudsz oldani.

További dugulás elhárító, takarító, és tisztító eszközökért nézz be az Otthoni Cuccok webshopba >>

Array