Fogászati kontroll: miért fontos rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz?

fogorvos

Valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne tapasztalta volna meg, hogy milyen borzasztó és kellemetlen tud lenni egy fogfájás. Pedig a rendszeres, 3 vagy 6 havonta történő fogászati kontroll vizsgálattal nemcsak egy ilyen nemkívánatos élménytől óvjuk meg magunkat, hanem megelőzhetünk akár szív- és érrendszeri, idegrendszeri betegségeket, a pénz- és időmegtakarításról nem is beszélve.

1. A fogászati kontrollal megelőzhetünk számos komoly betegséget

Nem is gondolnánk rá, de sokszor egy kiütés, hajhullás, de ízületi-, légzőszervi- és idegrendszeri betegségek, sőt szív- és érrendszeri betegségeknek is lehet köze egy fog gyulladásához. Ezt fogászati gócnak nevezzük és a fentebb felsorolt másodlagos betegségek kialakulása mellett azért is nagyon veszélyes, mert a góc miatt folyamatos gyulladásban van a szervezet. Vagyis amíg az alapproblémát, tehát a gyulladt fogat nem orvosolják, addig sajnos akár több tünet is keletkezhet. Ez természetesen kihathat a mindennapjainkra, csökkenhet az életkedvünk, rossz lesz a közérzetünk és nem utolsó sorban kockáztatjuk az egészségünket. Fentiek alapján nem túlzás azt mondani, hogy egy fogászati ellenőrzés nagyban hozzájárul egész szervezetünk egészségéhez.

2. A fogászati kontrollal megóvjuk magunkat a „klasszikus” fogászati betegségektől

A legtöbb ilyen fogászati betegség, mint a fogszuvasodás, fogíny- illetve fogágybetegségek, szájnyálkahártya betegségek kezelhetőek és teljesen megszüntethetőek, ha időben észreveszik és elkezdik kezelni. A probléma akkor alakul ki, ha kezelésüket (teljesen) hanyagoljuk.

A fogszuvasodás főként a magas cukortartalmú ételek túlzott fogyasztása, illetve a megfelelő rágás hiányában alakulhat ki. Ha nincs időben kezelve, a baktériumok okozta károsodás miatt gyökérkezelésre is szükség lehet, vagy akár az egész fog elpusztulhat, de a gyulladás miatt ciszta vagy tályog is kialakulhat.

A fogíny- illetve fogágybetegségek tünetei lehetnek a rossz lehelet, érzékeny fog, fájó és vérző íny. A nem megfelelő fogápolás következtében a baktériumok miatt foglepedék keletkezhet. Ha ez a lepedék huzamosabb ideig a fogakon marad, akkor beszélhetünk a fogkő kialakulásáról. Ha fogkő nincs kezelve az fájdalmas fogínygyulladáshoz, majd később a fog elvesztéséhez is vezethet.

A szájnyálkahártya betegségei már jóval komolyabbak, ilyenek a szájpenész, az afta és a szájrák. Sajnos a szájüregben keletkező daganatok többsége túl későn kerül diagnosztizálásra, ezért kiemelten fontos, hogy bármilyen jelentéktelennek tűnő szájnyálkahártyán bekövetkezett változás esetén forduljunk orvoshoz!

 

3. A fogászati kontrollal időt spórolhatunk

Ha túl későn keressük fel fogorvosunkat, az bizony sok időt és energiát fog elvenni tőlünk: ha komoly a baj, akkor lehet, hogy több alkalmas, összetett beavatkozásokon kell részt vennünk. Gondoljunk csak bele mennyi időt vesz el az, hogy el kell mennünk a fogorvoshoz, a fogorvosnál eltöltött várakozási idő, a kezelések ideje, a fogorvostól történő hazaút – ez mind-mind olyan feleslegesen eltöltött idő, amit akár a családunkkal, barátainkkal vagy egy számukra kellemes időtöltést okozó tevékenységgel tölthettünk volna. Arról nem is beszélve, ha fogászati gócról van szó és eleinte fogalmunk sincs miért hullik a hajunk vagy miért kiütéses a karunk, akkor ennek kiderítésére felkeresünk különböző szakorvosokat, ami szintén rengeteg időt vesz el, nem beszélve a nyugtalanságról és a frusztrációról, amit a bizonytalanság okozhat.

4. A fogászati kontrollal szebbek és magabiztosabbak lehetünk

Csökkenthet az önbizalmunk és kevésbé leszünk magabiztosak mások előtt, ha kellemetlen szájszagunk van vagy rendezetlenek, esetleg sárgák a fogaink. Pedig manapság nagyon fontos, hogy magabiztosan és nagy önbizalommal álljunk ki mások elé, de lelki egészségünk érdekében is fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és szégyenkezés nélkül legyünk más emberek társaságában. Sőt, egy széles mosollyal sokkal barátságosabbnak tűnhetünk és könnyebben megkedvelnek mások, nem beszélve arról, hogy egy mosoly mennyi pozitív érzést képes kiváltani, amitől nem csak mi, de a környezetünk is pozitívabb, boldogabb lesz.

Fentiek alapján látható, hogy mennyire fontos és hasznos, ha a megelőzés érdekében rendszeresen felkeressük fogorvosunkat. Ha így teszünk, akkor még időben és hatékonyan orvosolhatóak a komoly testi- és lelki károkat okozó fogászati problémák.

A Móricz Dental fogorvosai és kollégái pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a páciens elégedetten távozzon és ne féljen felkeresni a fogorvost 3 hónap, legfeljebb 6 hónap múlva.

Array