Ezeket a borokat válaszd a karácsonyi menühöz!

karácsonyi asztal bor

A karácsonyi menüben többféle étel szerepelhet, azonban mindegyikhez más-más bor passzol. Legyen szó halról, húsról, desszertről egyaránt, nagyon nem mindegy, hogy milyen alkoholt szolgálunk fel a fogások mellé. Ebben a cikkben egy kis segítséget nyújtunk a megfelelő bor kiválasztásához.

Boros kiegészítők a karácsonyi asztalra

Teljesen mindegy, hogy milyen ételek szerepelnek az ünnepi menüben, hiszen mindegyikhez érdemes valamilyen alkoholos italt kínálni. Ebben az esetben a legelső dolog, amire figyelni kell az a bor megfelelő hőmérséklete. Ahhoz, hogy még egy váratlan vendég se okozzon problémát, muszáj lesz különféle borhűtőket beszerezned. Legyen szó egy elegáns bor és pezsgő mandzsettáról vagy éppen egy egyszerű fekete kivitelről, ezek mind remek választások, ha időben gondoskodni akarsz a hűtésről.

Választhatsz továbbá platinum vagy éppen limitált kiadású borhűtőket, amelyek ajándékba is kiválóak. Lepd meg a rokonokat vagy barátokat egy aprósággal, aminek mindig hasznát veszik majd a konyhában.

Italok a karácsonyi asztalra

Az egyik fogás, ami a legtöbb otthonban megtalálható karácsonykor, az kétségkívül a halászlé. A halaknál könnyen rá lehet vágni, hogy valamilyen könnyű és fehér bor a legjobb, azonban mivel a lé paprikás és fűszeres, így nem szabad leragadni a legegyszerűbb megoldásnál. Kifejezetten jól passzol mellé egy Kadarka vagy Kékfrankos, amiket bármelyik üzletben megvásárolhatsz.

Rántott hal

A halaknál maradva kedvelt fogás a rántott változat. Mivel ez egy nehezebb étel, így a könnyű fehérborokat sem ezek mellé a legjobb felszolgálni. Jobb megoldás egy Rizling vagy egy Sárgamuskotály, amik egyenesen finomabbá teszik majd, bármilyen körettel fogyasztod a halat.

Székely vagy töltött káposzta

Valljuk be, karácsonykor előszeretettel készül egy hatalmas adag káposzta, ami aztán alig akar elfogyni. Mivel ez egy zsíros, fűszeres, paprikás étel, így az ünnepi asztalon rendszerint ott a helye. Ehhez érdemes Olaszrizlinget, esetleg valamilyen fűszeres Kadarkát felkínálni, amelyek ki tudják egyensúlyozni a savas és zsíros fogást.

Bejgli mellé bor? Miért ne!?

Desszert mellé alkohol? Karácsonykor mindenképpen! Viszont figyelj arra, hogy egy édesség mellé desszertbor jár, viszont nem szükséges, hogy egy alapvetően édes ízt még egy édes változattal fejeljünk meg. A kiadós karácsonyi vacsorát követően a cukorsokk amúgy is nehézséget okoz a szervezet számára. Emiatt a legjobb megoldás a Kövérszőlő és a Hárslevelű. Manapság már igazán kiváló desszert borokat lehet kapni bármely nagyobb szupermarketbe vagy egy kisebb borüzletben.

Érdemes tehát időben gondoskodni a karácsonyi fogások mellé a megfelelő borokról. Legyen szó halról, töltött ételekről, esetleg desszertről egyaránt, fontos, hogy az adott fogáshoz legjobban passzoló alkoholt szolgáld fel.

Array