Burger – az étel története, amely meghódította az egész világot

hamburger

Július 27-ét tartják a hamburger születésnapjának. A fő amerikai szendvics a hamburgi bevándorlóknak köszönheti a nevét. Ahhoz azonban, hogy az amerikai, majd a globális gyorséttermek királyává váljon, a német steaknek kényelmesnek kellett lennie útközben is.

Ma már nehéz elhinni, de alig több mint száz éve még senki sem sejtette, milyen finom is lehet egy két zsemle között felszolgált sült szeletből álló étel. A kulináris szakértők innovatív találmánya egyszerűségével és ízével hirtelen vad népszerűségre tett szert a lakosság minden szegmensének képviselői körében. Az étel napról napra növekvő népszerűsége oda vezetett, hogy így vagy úgy mindenki részt akart venni a feltalálásában. A szerzőséget sok amerikai állítja, akik azt állították, hogy alapvetően hozzájárultak ennek az ételnek a létrehozásához, valamint más országok kulináris szakemberei. Végül a dicsőség egy darabjának visszaszerzésére tett kísérletek azzal végződtek, hogy a hamburgerből az egyik legbonyolultabb történetű étel lett. Belenéztünk a történelmi archívumba, és megpróbáltuk kideríteni, ki is volt valójában a burger “atyja”.

Maga a “hamburger” szó Németország második legnagyobb városának, Hamburgnak a nevéből származik. Az egyik változat szerint innen került a recept a német bevándorlókkal együtt Amerikába. Abban az időben a hamburger egy darab sült sertéshús volt kenyérben.

Egy másik változat szerint a hamburgert a New York állambeli Hamburg városáról nevezték el. 1885-ben Charles és Frank Menchis testvérek az amerikai Hamburgban rendezett vásáron felajánlották, hogy két zsemle közé sült marhahúspogácsával frissítik magukat. Állítólag elfogyott a szendvicsekhez használt sertéskolbász, és úgy döntöttek, hogy lecserélik a kéznél lévő marhahúsra.

Szintén 1885-ben, a seymouri vásáron Charlie Nagreen húsgombócokat árult két szelet kenyér közé. Véleménye szerint egy ilyen étel passzolt a legjobban az eseményhez, hiszen útközben is el lehetett fogyasztani. Kulináris alkotását “Hamburger Charlie”-nak nevezte.

A “hamburger” kifejezés először 1834-ben jelent meg a New York-i éttermekben. A “hamburgi steak”, amelynek hazája Németország, első említése az “Evening Boston” magazinban található 1884-ből.

A tulsai székhelyű Oscar Weber Bilby család azt állítja, hogy egy őse készítette az első hamburgert. 1891-ben történt. Oskar dédapja szeleteket főzött és élesztős zsemlét töltött velük. 1995-ben Frank Keating kormányzó Tulsa városát “a hamburger igazi szülőhelyének” nevezte.

Egy másik szakács, aki szerepet játszhatott a hamburger megjelenésében, Otto Kuaswa. 1891-ben marhahúspogácsákat készített tükörtojással. A kávézóba látogató tengerészek ezt követően eltávolították a tojást, és csak a szelet maradt.

Érdekelhetik a hamburgerek Budapesten.

A hamburger másik feltalálója Fletcher Davis, a texasi athéni séf volt, aki 1880-ban mustáros és hagymás sült pogácsát tett két szelet kenyér közé. 1904-ben a St. Louis-i Vásáron Fletchernek és feleségének volt egy kis boltja, ahol eladták a hamburgereiket.

Louis Lessing 1900-ban készítette el első hamburgerét szülővárosában, New Havenben. Az ügyfél azt kérte, hogy készítsenek egy gyors és meleg ételt. Louis a darált hússal babrálva szeletet formázott és a grillen megsütötte. A húst két szelet pirítós között tálalta. Emiatt a részlet miatt néhány ételkritikus nem hajlandó elismerni, hogy Louis készítette az első hamburgert. 2000-ben azonban a Kongresszusi Könyvtár Lessinget nevezte meg az első amerikai hamburger készítőjének.

A hamburger 1904-ben vált széles körben ismertté a St. Louis Vásáron, de a burger csaknem 30 év után vált gasztronómiai szimbólummá, amikor a kansasi Wichitából származó Walter Anderson megalapította a White Castle Hamburger étteremláncot, melynek főétel a hamburger volt. .

A burger modern változatának számos fajtája van. Még a Michelin-csillagos éttermek is kínálnak variációkat zsemlével és darált húspogácsával. Az éttermek és gyorséttermek kreációinál ételüknek csak közös neve van. A szakácsok a libamájt, a fekete szarvasgombát és a kobe marhahúst részesítik előnyben a gumiszelet és a szintetikus zsemle helyett. Egy ilyen burger ára elérheti az 1000 dollárt. A steakházak étlapján megtalálható egy demokratikusabb változat is, melynek alapja a prémium fajták darált márványmarhahússzeletje – méltó alternatívája a szokásos ribeye és filet mignonnak.

Array