Italok a világ minden tájáról

ginshop

lkoholos italokat az egész világon előszeretettel fogyasztanak. Legyen szó az orosz vodkáról, a magyar pálinkáról, esetleg a skót whiskeyről egyaránt, ezeket mindenhol ismerik és kedvelik. Ne feledkezzünk meg a ginekről sem, amelyekből isteni italok készülnek. Szerencséres a gin árak nem magasak, így a házi koktél sem kerül majd egy vagyonba. Lássuk, hol és milyet isznak szívesen!

Italokkal a világ körül

Az európaiak előszeretettel isznak különleges alkoholokat. De nemcsak szeretik őket, még értenek is hozzá, szinte minden országnak megvan a maga tradicionális itala, amely azonosítható a nemzettel. Kezdjük mindjárt hazánkkal.

Pálinka

Igazi pálinka fogyasztó nemzet vagyunk. De nemcsak isszuk, főzzük is szinte mindenből. Evés előtt étvágyhozó, betegség esetén bacilus ölő, sőt még Pálinka dalunk is van. De azért meg kell említeni az Unicumot is mert az is magyar találmány.

Csehország kedvenc itala: Becherovka

Igazából a csehek a sört szeretik a legjobban. Ez így is van, de van egy röviditaluk, amitől még nyáron is karácsonyi hangulatot hoz. Egy kereskedő hobbi szinten szeszgyártással foglakozott és a neve Becher volt, ismertté pedig a Becherovka receptje által vált.

Poitin: Írország

Tradicionális nemzeti ital, akár 90%-os alkoholtartalommal. 2008 óta földrajzi védettséget élvez, malátázott árpa, gabona, burgonya az alapanyaga.

Ouzo: Görögország

Görögország és Ciprus nemzeti itala, melyet aperitifként fogyasztanak. 96%-os finomszeszben ánizst és más fűszereket áztatnak és rézüstökben újrapárolják.

Borókapálinka: Szlovákia

Szlovákia nemzeti itala a Borovicka, ami borókából készül, 38-40%-os az alkoholtartalma. Színe és illata a Gin-hez hasonló. Kellemes íze hűtött állapotban élvezhető a leginkább.

Zubrowka: Lengyelország

Lengyelország nemzeti itala, rozsból készül. Nemzetközileg elismert első osztályú vodka. Több mint 30 országban kapható.

Schnapps: Ausztria

Az osztrákok nemzeti itala, egy nyelésre fogyasztják, nagyon népszerű.

Gin: Nagy-Britannia

A gin ma már a legtöbbet fogyasztott nemzeti ital Angliában. A gin egy égetett szeszesital, semleges ízű alkohol párlatból készül amit a boróka toboz bogyójával ízesítenek, vagy annak kivonatával. Olykor sok más fűszerrel is ízesítik de mindig a boróka íze dominál benne. Több országban is gyártanak gint, francia, olasz, spanyol, holland, japán ginből válogathatunk.

A legismertebb gin márkák a Gordon’s, a Beefeater, a Bombay és a Tanqueray ginek. Áraikat tekintve a Gordon’s gin 0,7 literes kiszerelésben 37,5% alkoholtartalommal az olcsóbbak közé tartozik. Míg a Beefeater gin ugyanekkora kiszerelésben szintén 37,5% alkoholtartalommal már egy kicsit drágábban vásárolható meg. Hasonló az ára a Bombay Sapphire ginnek ami szintén 0,7 liter 40%-os alkoholtartalommal rendelkezik, míg a Tanqueray gin 1 l-es kiszerelése 43,1%-os alkoholtartalommal bír és talán ezért kell a legtöbbet kiadni. Természetesen lehetnek eltérések az árakban, a különböző webshopok kínálatában de nagyságrendileg azért megfelelnek enne az árnak.

Összegezve

A világ alkoholos italai tehát eltérnek egymástól, viszont a lényeg ugyanaz, az isteni ízük, amiről senki nem tud lemondani.

Array