Lehetséges palacsintát készíteni szóda nélkül? Van, aki erre biztos rávágná, hogy nem, mert szóda nélkül nem is lenne igazi palacsinta, hiszen a palacsinta a szódától lesz légies és igazán finom. Vannak, akik még azt is szentségtörésnek gondolják, ha valaki szénsavas ásványvizet használ szóda helyett, hiszen a nagymama is mindig szódával készítette a palacsintát.
Az igazság az, hogy szóda nélkül is lehet finom palacsintát készíteni, például Magyarországon kívül szinte az összes nemzet szóda nélkül készíti a palacsintáját. És egyáltalán nem is bonyolult, mindjárt Te is meglátod!
Palacsinta szóda nélkül – csapvízzel
A szódát helyettesítheted sima csapvízzel, hidd el úgy is nagyon finom lesz a palacsinta!
Hozzávalók 10-12 db-hoz:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 3 dl tej
- 2 dl víz
Palacsinta szóda nélkül tejjel
Másik módszer, ha a szódát tejjel helyettesíted. Itt jegyzem meg, hogy a legtöbb országban csak tejjel készítik a palacsintát. Ha csak tejet használsz, akkor kiadósabb lesz a tészta, de nagyon finom lesz!
Hozzávalók 10-12 db palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 5 dl tej
A palacsinta tésztát a hagyományos módon kell elkészíteni.
Először tedd egy tálba a lisztet, só, tojásokat, és kb. 2 dl folyadékot és keverd csomómentesre, majd a maradék folyadékkal fokozatosan hígítsd fel.
Pihentesd a palacsinta tésztát legalább fél órát.
Utána keverd át, ha nagyon besűrűsödne, akkor hígítsd még egy kis vízzel vagy tejjel.
Vannak, akik nem csak a sütéshez használnak olajat, hanem a palacsinta tésztájába is kevernek egy keveset.
Ezek a palacsinták is ásványvíz nélkül készülnek:
Array
- a franciák híres palacsintája, a crepe
- bécsi palacsinta