Hogyan válasszuk ki a megfelelő vadászkést?

vadászkés

A minőségi vadászkés elég sokoldalú ahhoz, hogy mindent megtegyen, amire az átlagos vadásznak szüksége van – az állat nyúzásától a bordáján és a csontján keresztül történő hasításig. Amikor vadászkést választasz, fontos figyelembe venni, hogy hogyan fogod használni, és milyen vadat tervezel lőni.

Nyilvánvaló, hogy a nagyvad más típusú kést igényel, mint kisméretű rágcsáló (például egy nyúl). Tévedés abból kiindulni, hogy a nagyobb vadászkés mindig jobb (ez csak a Rambóban működött). A túlméretes kés megnehezíti a kistermetű állatok tisztítását, de jóval nagyobb valószínűséggel vágod meg magad. Minél nagyobb a kés, annál nagyobb a sebesülés lehetősége is.

A megfelelő méret kiválasztásához érdemes néhány változatot ki is próbálni. Számtalan késboltban választhatsz különböző méretű vadászkések közül. Aki csupán alkalmanként vadászik, és olyan kést szeretne, amely különféle célokra használható, azaz univerzális, akkor érdemes egy kisebb, összecsukható pengét használni. Ha viszont elkötelezett vadász vagy, és késedet csak e célra tervezed használni, akkor a fix pengés kés lesz a megfelelő választás.

Fontos a markolat kérdése is: a díszesebb, csontból készült változatok könnyebben sérülhetnek, így ezeket inkább gyűjtőknek ajánljuk. Ha az időjárásállóság a cél, ha a vadászkést gyakran vinnéd terepre, inkább egy műanyag borítású lesz a jó irány. Ugyanakkor nem érdemes azonnal ráugrani az első darabra, csak kézbevétel útján derül ki, hogy hosszútávon is kényelmesnek tűnik-e az adott markolat. 

Emellett a pengét élesen is kell tartani – ne hidd el, ha valaki azt állítja, a penge sosem csorbul ki! Különösen ha csontokkal, porcokkal dolgozol és a vadhúst te viszed haza, érdemes gyakran fenni a pengét. A megfelelő fenőkövek elengedhetetlen kellékek lesznek. 

Összefoglalva a jó kés alapvető tulajdonságait, a legfontosabb a biztonság, de kiemelt szempont a kényelem, a megfelelő szállíthatóság és az időjárásbiztos markolat is. Az igazán tudatos vásárlók több márka és penge kipróbálását követően, az interneten keresztül rendelik meg a legjobb ár-érték arányú késeket.

A fotó forrása:

Nor Gal / Shutterstock.com

Array