Vízkőoldás házilag – 3+1 bevált módszer

vízkőoldás házilag

Hogyan lehet könnyen, és egyszerűen megszabadulni a vízkőtől? Az üzletekben rengeteg vízkőoldó csodaszert árulnak, amik azt ígérik, hogy csak rá kell fújni a vízkőre, letörölni, és már el is tűnik, de én még egyetlen olyan bolti szerrel nem találkoztam, ami így működött volna.

Szerencsére a vízkőoldás házilag is megoldható természetes anyagokkal, amik sokkal olcsóbbak és kipróbáltan hatásosak.

Vízkőoldás ecettel

Számomra az ecet vált be leginkább, mint házi vízkőoldó szer.

Háztartási ecetet használj, lehetőleg 20 %-osat. Az almaecetet, balzsamecetet és társait hagyd meg a salátára, azoknak kisebb a savtartalma ami a takarításnál nem előny, drágábbak is, és kár lenne őket vízkőoldásra pazarolni.

Az ecetnek időre van szüksége, kb. 1,5 órára, hogy kifejtse vízkőoldó hatását. Fontos, hogy ennyi ideig érintkezzen az ecet a vízköves felülettel.

Ezt úgy tudod a legkönnyebben megoldani, ha egy jó nedvszívó képességű papírt, például wc papírt vagy konyhai papírtörlőt átitatsz ecettel, és az ecetes papírt helyezed a vízköves felületre. Így még függőleges felületet is tudsz tisztítani, mert az ecetes papír rátapad.

vízkőoldás ecettel

Másfél óra múlva az ecetes papírral le tudod törölni a feloldódott vízkövet.

Ha érzékeny, vagy sebes a bőröd, akkor használj gumikesztyűt, mert az ecet csípheti. Az ecetnek nem túl kellemes a szaga, ezért gondoskodj a megfelelő szellőztetésről.

Vízkőoldás házilag citrommal

Ha valami kevésbé szúrós szagú anyagot szeretnél inkább bevetni a vízkő ellen, akkor citromot is használhatsz. A módszer ugyanaz, mint az ecet esetében, csak itt citromlébe kell áztatni a papírt.

Azt vedd számításba, hogy mivel a citromnak kisebb a savtartalma nem olyan hatékony, mint az ecet.

Vízkőoldás házilag szódabikarbónával

A szódabikarbóna is egy nagyszerű és olcsó vízkőoldó szer. Nedvesítsd be a vízköves felületet, szórd rá a szódabikarbónát, keféld át, majd öblítsd le. Mivel a szódabikarbónának erős fehérítő hatása van, ezért inkább csak olyan helyeken használd, amik elve fehérek.

+1 tip vízkő ellen

Van még egy olyan élelmiszer, ami szintén nagyon jól oldja a vízkövet. Sokak számára meglepő lehet, de vízkőoldás kólával is lehetséges. A kólában található foszfor- és citromsav remekül veszik fel a harcot vízkő ellen.

Array