8 tipp a laptop akksi élettartamának növeléséért

8 tipp laptop akksi élettartalmának növeléséért

Mindenki akinek volt már kezei között laptop, nagy valószínűséggel tudja milyen az, amikor az akkumulátor energiaszintje megcsappan. Ennek oka lehet, hogy csak egyszerűen elfelejtettük feltölteni az energiacellát, vagy rosszabb esetben maga az akkumulátor kapacitása romlott már le annyira, hogy nem képes az elvárt szinten tartani az üzemidőt. Ahhoz, hogy laptopunk akkumulátorának élettartamát megnövelhessük, rendelkezésre áll néhány apró trükk, amik kisegíthetnek a bajban.

Rövidtávú megoldások

Amikor sürgősen elő kell teremtenünk némi plusz energiát laptopunk számára, a legegyszerűbb megoldásokhoz érdemes nyúlnunk. Ezek bár az energiaszintet ténylegesen nem növelik, viszont csökkentik a laptopunk energiaszükségletét, amivel értékes perceket nyerhetünk.

Energiatakarékos mód

Ezt a módot aktiválva automatikusan egy sor olyan apró változtatást eszközlünk gépünkön, mely az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához járul hozzá. Ezen felül azonban a nagyobb hatékonyság érdekében érdemes a feleslegesen futó programokat, alkalmazásokat is kikapcsolnunk, hogy ezzel is csökkentsük a laptopunk energiafogyasztását.

Kapcsoljuk ki a nem használt eszközöket

Ahogy a laptopban működő alkatrészek fogyasztják az akkumulátorban tárolt energiamennyiségét, úgy a laptopra csatlakoztatott eszközök is ugyanezt teszik. Éppen ezért ha felüti fejét az energiaszűke, akkor érdemes a szükségtelen perifériaegységeket, mint például az USB egér, külső meghajtó leválasztanunk.

Emellett nagyobb energiafogyasztónak számítanak a Wi-fi és Bluetooth modulok, ezek kikapcsolása szintén jelenthet némi gyógyírt a kifogyó akkumulátorunkra.

Vegyünk vissza a fényekből

A kijelző és a billentyűzet laptopunk állandó használati eleme, de fogyasztásukat szintén csökkenthetjük. A háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, bár látványra szép és sötétben kényelmi funkcióval is rendelkezik, de bizony megcsapolja az akkumulátort, ezért ha nincs rá égető szükségünk, akkor inkább kapcsoljuk ki.

A kijelző funkciójából adódóan az egyik legnagyobb energiafogyasztóvá válhat laptopunkban. A maximális fényerő és felbontás kellemes lehet a szemnek, de inkább törekedjünk ilyenkor a visszafogott fényerő, felbontás beállításokra. Ezt többnyire gyorsbillentyűkön keresztül is elérhető teszik már számunkra a gyártók.

Ellenőrizzük, hogy mindent bezártunk-e

A Feladatkezelő megnyitásával ellenőrizzük le, hogy ténylegesen bezárult-e minden alkalmazás, melyet már nem használunk. Ezen felül a háttérben futó néhány szükségtelen alkalmazás is leállítható ilyenkor.

Hosszútávú megoldások

Amennyiben hosszabb távon gondolkozunk és szeretnénk, hogy az akkumulátorunk minél több töltési ciklust megéljen érdemes kicsit több időt fordítanunk az eszközök gondozására is, ezzel elérve azt is, hogy laptopunk energiahatékonyabban működhessen.

Figyeljünk az akkumulátorra

Bár a mai modern lítium alapú akkumulátorok már sokkal igénytelenebbek és kevésbé igénylik a törődést, bizonyos időközönként nem árt némi kalibrálás, amikor is lemerítjük, amíg kikapcsol a laptopunk, majd teljes feltöltés után, újból lemerítjük. Amennyiben a karbantartás rendszeresen elmaradna, előfordulhat hogy a laptop töltöttség jelzője pontatlanul fogja jelezni, hány percig is bírja még a gép anélkül, hogy töltőre kellene dugni. Ezt a hibás jelzést a laikusok úgy is értelmezhetik, hogy maga az akkumulátor üzemideje csökken drasztikusan, holott erről szó sincs.

Emellett ne felejtsük el, hogy a lítiumos akkumulátorok érzékenyek a környezetük hőmérsékletére, ezért ha olyan tevékenységet végzünk, amely megterheli gépünk grafikus egységét, akkor inkább távolítsuk el az akkumulátort, mert a megnövekvő belső hőmérséklet árthat az akkumulátorunk állapotának is.

Mindig tartsunk rendet

A régebbi típusú HDD-k esetén fontos, hogy rendszeresen futtassunk töredezettségmentesítést. Ezáltal hatékonyabbá válik az adatok visszakeresése, amely így azt eredményezi, hogy laptopunk napi szintű energiafelhasználása is csökken.

Modernizáljunk

Rengeteg energiát spórolhatunk hosszabb távon, ha gépünk egyes elemeit modernebbekre cseréljük. Ilyen szempontból az egyik leg szembetűnőbb a már-már elavultnak számító merevlemezeket SSD-vel helyettesíteni. Ezek amellett, hogy már nem tartalmaznak mozgóalkatrészeket, ami által energiatakarékosabbak, ráadásul az adatok elérését is még inkább meggyorsítja.

Szintén hasznos tud lenni a RAM bővítés laptopunkban, ami által a merevlemez aktivitás csökkenthető, ami ahogy korábban is említettük, az energiafogyasztásra lehet pozitív hatással.

Legyen tartalékunk

Amennyiben nincs kedvünk trükközni, akkor a legegyszerűbb módja annak, hogy mindig működőképes legyen a laptopunk, az hogy tartsunk magunknál erre a célra egy külön laptop akkumulátort. Ez lehet egy tartalék akkumulátor vagy akár egy külső akkumulátor is. A cserélhető akkumulátorral ellátott laptopok számára a legmegfelelőbb megoldás egy második akkumulátor beszerzése.