Pirított zsemlemorzsa készítés

pirított zsemlemorzsa készítése

A nudlira, szilvás gombócra, túrógombócra, prézlis karfiolra a koronát az aranybarna ropogós zsemlemorzsa teszi fel. Nem túl bonyolult pirított zsemlemorzsát készíteni, de néhány praktikával garantáltan tökéletes lesz a végeredmény.

Pirított zsemlemorzsa hozzávalók:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj vagy olaj

A főzésnél alapszabály, hogy az alapanyagok minősége nagyban befolyásolja a végeredményt, nincs ez másként a pirított morzsa esetében sem. Tehát jó minőségű prézlit használj, már a boltokban is lehet több féle minőségben kapni, de házilag is készíthetsz.

Ha nudlihoz vagy gombóchoz kell a morzsa, akkor ha kalácsból készíted, még ütősebb lesz a végeredmény!

A hozzávalókon kívül még megfelelő edényt is kell választani. A legjobb ha vastagfalú edényben készíted, és ami elég nagy ahhoz, hogy a gombócokat majd rázogatva meg tud hempergetni az edényben.

Vajon pirított zsemlemorzsa készítése:

1.Olvaszd fel a vajat az edényben, figyelj rá, hogy ne égjen oda.

2. Tedd a zsemlemorzsát az olvasztott vajba.

3. Folyamatosan kevergetve pirítsd a zsemlemorzsát, míg aranybarna nem lesz. Nem szabad magára hagyni, folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég.

4. Ha elkészült a pirított zsemlemorzsa, vedd le a tűzről, de vedd számításba, hogy az edény hőjétől még tovább pirulhat, ezért ha nem használod fel egyből, akkor érdemes átrakni egy másik edénybe, hogy ne égjen le utólag.

Olajban pirított zsemlemorzsa készítése:

A vajban pirított zsemlemorzsa véleményem szerint a legfinomabb, de ha nincsen otthon vaj, vagy nem akarsz vajat használni, akkor olajban is el lehet készíteni. A készítési mód ugyanaz, mint ha vajat használnál.

Tippek az extrán ropogós pirított zsemlemorzsához:

Ha az igazán ropogós prézlit szereted, akkor a pirítás végén keverj egy kevés kristálycukrot a zsemlemorzsához.

Másik módszer, ami alakbarátabb, ha panko morzsát használsz hagyományos zsemlemorzsa helyett. A panko morzsa sokkal ropogósabb.

Array
Összegzés
recipe image
Recept neve
Pirított zsemlemorzsa
Szerző
Közzétéve
Teljes elkészítési idő
Átlagos értékelés
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)